Türk Kızılayından Açıklama

Kars Kızılay Şube Başkanlığı, Serhat TV ve İnternet Haber Sitesinde çıkan haber üzerine bir basın açıklaması yayımladı.

Tacettin DURMUŞ

Geçtiğimiz günlerde “Kızılay yardımlarına Kars Belediyesi tarafından el konularak, belediyeye ait gıda bankasına ait depoya dolduruldu.” Konulu haber üzerine, Türk Kızılayı Kars Şubesi Yöentim Kurulu tarafından yapılan açıklama da, “Geçtiğimiz günlerde Serhat TV ve İnternet Haber Sitesinde yayınlanan haberde görüntülenen yardım malzemelerinin, Şube Başkanlığımıza ait olmadığını bildirir konu ile ilgili olarak Kızılay Genel Merkezi’nden bilgi istenmiş olup genel merkezinde durumla ilgili bilgilerinin olmadığını tarafımıza bildirmiştir. Duruma Kars Belediyesi tarafından bir açıklama getirilmesi, aksi halde konunun araştırılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı Kamuoyuna bildiririz.”denildi.   

KIZILAY’DAN SEÇİME KADAR YARDIM YOK

Öte yandan Türk Kızılayı yaklaşan genel seçimler öncesi zorunlu haller dışında toplu yardımların yapılmayacağına da dikkat çekti.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“Derneğimiz hukuki statüsü ve özellikle 1949 tarihli Cenevre konvansiyonu ve 1986 yılında 25. Uluslararası Kızılay Kızılhaç konferansında 31 no’lu karar ile kabul edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin de taraf olduğu, uluslar arası Kızılay Kızılhaç hareketinin 7 temel ilkesi (insancıl olmak, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği ve birlik ve evrensellik) doğrultusunda faaliyette bulunmakla yükümlüdür.

Bundan hareketle YSK‘nın seçim yasakları dikkatle incelenmiştir.

Bilindiği üzere 12 Haziran 2011 tarihinde milletvekili genel seçimleri yapılacaktır. Buna istinaden 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunun ilgili maddelerine göre Kızılay şubelerinde çeşitli görevlerde bulunan yönetim kurulu üyelerinin ve personelin tarafsızlıklarını muhafaza etmek zorunda olduklarından ilgili madde gereği siyasi partilere, adaylara her ne nam ve ad ile olursa olsun bağış ve yardımlarda bulunmak, her türlü araç ve gereç ile imkânları, bir siyasi partinin adı ve emrine veya herhangi bir siyasi faaliyette kullanmak veya kullandırmak da yasaklanmıştır.

Bu duruma istinaden;

Yanlış değerlendirmelere imkân vermemek için, elimizde yardım malzemesi stoku bulunsa dahi, zorunlu haller dışında toplu yardımların, seçimler sonuna ertelenmesi konusunda Türk Kızılayı Genel Merkezi tarafından Şube Başkanlığımıza yazı gönderilmiştir. Şube Başkanlığımızda bu sürede herhangi bir spekülasyona yer vermemek amacıyla seçim sonuna kadar yardımlarını durdurmuştur.