Türkülerimiz Tescillendi

Kaybolmaya yüz tutan müzik kültürümüze sahip çıkılarak ; üç kardeş ilin ilk ortak kitabı yayımlandı.

Yıllar süren çalışma sonucunda “Kars- Ardahan- Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları” kitabı çıktı.

 

350’ye yakın türkü, uzun hava ve oyun havaları notalanarak yayınlanırken, bu alanda hizmet veren ve hayatta olmayan birçok kişi de fotoğraflarıyla bu kitapta ilk defa yer aldı.

 

TRT’den Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçen Türk Halk Müziği Sanatçısı Araştırmacı-Yazar Salih Turhan, Folklor Araştırmacısı Gazeteci- Yazar Salih Şahin ve TRT’den ayrılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçen Türk Halk Müziği Sanatçısı Günay Şimşek tarafından hazırlanan “Kars – Ardahan- Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları” kitabı yayımlandı. Bu bölgenin geniş araştırmalı ilk notalı kaynağı olan kitabın bölgede önemli bir boşluğu dolduracağına da kesin gözü ile bakılıyor.

 

Kars Valisi Ahmet Kara’nın, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ve Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı’nın sunuş yazıları ile yayınlanan 576 sayfalık kitapta 350’ye yakın Kars, Ardahan ve Iğdır türküsü, uzun havaları ve oyun havaları yer alıyor. Uzun yılların birikimiyle toplanan doküman ve belgelerin yanı sıra son beş yıldan beri yoğun bir çalışma içine giren yazarlar Salih Turhan, Salih Şahin ve Günay Şimşek tarafından hazırlanan kitapta birçok türkü ve uzun hava ile oyun havaları ilk defa su yüzüne çıkmış oldu. Bu kitapta yeni ve duyulmamış eserlerin notalanmasını da Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı Adnan Şahin üstlendi.

 

Kars’ta halk müziği ve derleme çalışmaları ve kitaplarıyla da dikkat çeken Gazeteci - Yazar Salih Şahin, hazırladıkları kitabın gelecek nesillere önemli bir kaynak olacağını, türkülerin başka yörelere kaçırılmasının önüne geçileceğini belirterek, “Birçok türkümüz Erzurum’a ve gerçek sahibi olmayan kişilere mal edildi. Bunları mümkün olduğu kadar ayıklamaya çalıştık. Söz ve kaynakların doğrusunu ortaya koyduk. Kars ve yöresinde çok iyi bilinen bazı türküler Azerbaycan’a ait olduğundan dolayı bunları itilafa neden olmaması açısından kitaba koymadık. Ayrıca Kars türküsü olduğu herkesçe bilinen ama Erzurum gibi komşu illere ait gösterilen bazı türküleri de itilafın sonuçlanmaması açısından kitaba koymadık.  Kars, Ardahan ve Iğdır’da türkü sıkıntısı çekilirken, bu kitabın bol kaynak yaratarak önemli bir boşluğu dolduracağını sanıyoruz.” dedi.

 

Öte yandan Müzik ve folklor üzerine çok sayıda kitap ve araştırmaları bulunan Salih Turhan, Salih Şahin ve Günay Şimşek’in hazırladığı “Kars- Ardahan- Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları” kitabının yörede halk müziğinin gelişmesine de önemli katkı sağlayacağı uzmanlarca açıklandı. Müzik çevresinde de memnuniyet yarattı. Kitap Ankara’nın yanı sıra Kars’ta da Şahin Müzik Evinde de satışa sunuldu.