Tutuklu eşlerini bekliyorlar

2009 yılından bu yana Gürcistan’da tutuklu bulunan eşlerinin Türkiye’ye getirilmesi için Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a seslenen 4 kadın ve çocukları 2 yıldır eşlerinin yolunu gözlüyorlar.

Kadınlardan Nurten Özkaya, Başbakan Erdoğan’a seslenirken gözyaşlarına boğuldu, çocukları ise tutuklu olan babalarının fotoğraflarına bakarak hasret gidermeye çalıştı.

Recep Aydın (28), Yılmaz Özkaya (32), Özgür Aydın (33) ve Kadim Demirtaş (35) bundan iki yıl önce yanlışlıkla Gürcistan sınırını geçtiler. Gürcistan askeri tarafından sınırda yakalanan ve daha sonra Tiflis’e götürülen Karslı 4 şahıs burada çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Tiflis Cezaevi’ne konuldular. 

Şahmurat Aydın (68) oğlu Recep Aydın’ın arkadaşlarıyla birlikte haksız yere tutuklandıklarını ve defalarca Gürcistan’a gitmesine rağmen bir sonuç alamadığını ve oğluyla da ancak uzaktan görüşebildiğini söyledi.

Gürcistan’da tutuklu olan Yılmaz Özkaya’nın ağabeyi Cemal Özkaya da, defalarca Ankara’ya gidip Dış işlerine müracaat ettiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Eşi Yılmaz Özkaya’yı bu süre içinde hiç göremediğini ifade eden Nurten Özkaya ise Başbakan Erdoğan’a seslenirken gözyaşına boğuldu. 3 küçük çocuğuyla eşinden sağlıklı haber almayı beklediklerini de belirten Özkaya, Başbakan Erdoğan’ın Hopa Mitingine bile gittiklerini ve pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, Gürcistan’da tutuklu olanların Türkiye’ye getirilmesi için girişimde bulunacaklarını söylediğini de hatırlatan Özkaya, bugüne kadar olumlu bir adım atılmadığını ve bir an önce girişimde bulunulup eşinin ve diğer Türklerin Türkiye’ye getirilmesini beklediğini belirtti.

Eşleri Gürcistan’da bulunan aileler bundan önce de seçim döneminde Hopa’ya giderek Başbakan Erdoğan’ın mitingine katılmış ve “Özgürlük istiyoruz” pankartları asarak seslerini duyurmuşlardı. Başbakan Erdogan’da Gürcistan’da tutuklu bulunanların Türkiye’ye getirilmesi için  girişimde bulunacaklarını söylemiş ve bunun üzerine aileler umutlanmıştı. Aradan iki yıl geçmesine rağmen bir ışık göremeyen aileler yeniden medya aracılığıyla Başbakan Erdoğan’a seslenip dertlerini dile getirdiler. Bu sesleniş ise hıçkırıklar eşliğinde yapıldı. Eşini iki yıldır göremeyen 3 çocuk annesi Nurten Özkaya’nın Başbakan Erdoğan’a yalvarırcasına yaptığı konuşmada hıçkırıklara boğulması herkesin yüreğini dağladı. “Eşimi yanımda göreyim canımı bile veririm” diyen Özkaya, çocuklarının babalarıyla birlikte yaşamasını istediğini de söyleyerek, “Babalarının suçu ne ki çocuklarım ondan ayrı yaşıyorlar. Hepsi de küçükler. Bugün halen babalarının fotoğrafına bakıp ağlıyorlar. Ben babalarının yanımızda olup çocuklarına arka çıkarak birlikte yaşamayı istiyorum. Bizlerin maddi durumları da iyi değil. Kendimiz çocuklarımıza bile ekmek bulmakta zorlanıyoruz. Tutuklu babalarına bile para gönderemiyoruz. Orada işkenceler altında ne yer, ne içer onu bile bilmiyoruz. Hayatından bile endişeliyiz. İnanın ne suçtan tutuklandığını bile bilmiyoruz” dedi.

Eşi Recep Aydın’ın yolunu 2 çocuğuyla birlikte beklediğini söyleyen Kader Aydın, çocuklarının babalarıyla birlikte yaşamak istediklerini ifade etti.

Kader Aydın; Can (8) ve Serdar (9) isimli çocukları, Nurten Özkaya; Bedirhan (7), Burcu (4) ve Berfin (2) isimli çocuklarıyla Kars merkezde tutuklulardan Özgür Aydın eşi ve 7 çocuğu ile Kadim Demirtaş’ın eşi ve 5 çocuğu da Arpaçay İlçesi’nin Tepeköy köyünde yaşamlarını sürdürüyorlar.