Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, ‘Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü’ dolayısıyla yaptığı bilgilendirmede, çocuk sağlığının öneminde dikkat çekti.

Tacettin DURMUŞ

Yapılan açıklamada; çocukluk çağı kanserlerin tüm kanser vakalarının yüzde 1,2'sini ve tüm kanserden ölümlerin de yüzde 1'ini oluşturduğu belirtildi. Ülkemizde ise her yıl 175 bin vatandaşa kanser teşhisi konulmuş olduğu da belirtilerek, bunlardan yaklaşık 2.800'ünün çocukluk yaşlarında görülen kanserler olduğuna vurgu yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüklerinden yapılan açıklamalarda çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomların ise; deride solukluk (kansızlık, anemi varlığı), halsizlik, enfeksiyonlara yatkınlık, sıra dışı kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık morluklar, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması olabiliyor. Ayrıca iştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı, dalakta büyüme, lenf düğümlerinde şişlikler, kemik ve eklemlerde ağrılar (özellikle sıklığı ve şiddeti artıyorsa, uykudan uyandırıyorsa), açıklanamayan ateş, ani görme değişiklikleri, genellikle kusmanın eşlik ettiği sık baş ağrısı gibi semptomlar da belirgin olarak gözlenebiliyor.

ÇOCUK KANSERLERİNDE TEDAVİ BAŞARISI YÜKSEKTİR!

Çocuk kanserlerinde tedavi başarısı yüksektir. Erken tanı konduğunda bu daha da yüksek olacaktır. Bu belirtilerin ebeveynler tarafından dikkate alınması yararlı olacaktır. 

Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü olan 15 Şubat’ta çocukluk çağı kanseri hakkında farkındalık yaratmak, kanserli çocuklar ve ergenlere, hastalık sonrası hayatta kalanlara ve ailelerine destek sağlamak için küresel bir işbirliği kampanyası yürütülmektedir.

2002 yılından bu yana her yıl 15 Şubat günü, küresel çapta gerçekleştirilen etkinliklerle dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar kanserli tüm çocuk ve ergenlerin tedavi, bakım ve desteğe eşit erişim ihtiyaçlarına dikkat çekilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) verilerine göre; Dünya çapında çocuklarda ve dölesanlarda (0-19) bir yıl içerisinde 300 bine yakın yeni kanser vakası tespit edilmektedir.

Çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türleri genellikle yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Tüm çocukluk çağı kanserlerinin neredeyse yarısı lösemi ve lenfomalar olmak üzere kan ve lenfatik sistemin kanserleridir. Sık görülen diğer bir tür ise %20 oranı ile merkezi sinir sistemi tümörleridir. Yetişkinlerde en sık görülenmeme, akciğer, kolorektal kanserler çocuk ve ergenlerde oldukça nadir görülmektedir. Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ancak kanser, çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir. Dünyada bir yılda yaklaşık 80 bin kişi çocukluk çağı kanseri nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Hayattakalmaoranıbölgedenbölgeyegöredeğişmeklebirlikte,yüksekgelir seviyesine sahip ülkelerde yüzde 80 civarında iken orta ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 20’ye kadar düşmektedir. Ülkemizin verilerinin de yer aldığı Küresel Kanser Sağkalım Eğilimleri Sürveyansı (CONCORD-3) çalışmasına göre; akut lenfoblastik lösemi ve lenfoma gibi türlerde 5-yıllık sağ kalım oranları %80 ve üzeri bulunmuştur.”