USÇAD 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı

Genel Merkezi Kars’ta bulunan Ulusal Sağlık Çalışanları Derneği (USÇAD), 1. Olağan Genel Kurulu Toplantısını Büyük Kale Otel’de yaptı.

Genel Kurula Türkiye Kamu-Sen Genel Merkez Üst Kurul Delegesi Hasan Gökçay, Türk Sağlık-Sen Kars Şube Başkanı Erhan Sarıkaya ve delegeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulun açılış konuşmasını UÇSAD Genel Sekreteri Mehmet Ayaz yaptı.

Genel Kurul Divanı için verilen teklif üzerine Divan Başkanlığına Kamu-Sen Genel Merkez Üst Kurul Delegesi Hasan Gökçay, Divan Başkan Yardımcılığına Türk Sağlık-Sen Kars Şube Başkanı Erhan Sarıkaya, katip üyeliklere Adnan Kocaoğlu ve Engin Çiçek seçildi.

UÇSAD Genel Başkanı Murat Şanlı, 1. Olağan Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, “Öncelikle bugün burada bizleri yalnız bırakmayan sivil toplum örgütlerinin değerli temsilcilerine sendikalarımızın il ve şube başkanlarına Davetli oldukları halde programları veya işleri nedeniyle gelemeyen tüm STK temsilcilerine şahsım ve derneğimiz adına teşekkür ederim.” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EKONOMİK VE SOSYAL HAKLARI GÜN GEÇTİKÇE GERİYE GİTMEKTEDİR

Arzularının, bugün genel kurul için toplanan sağlık çalışanlarının tüm sorun ve sıkıntılarının çözülmüş olmasını görmek istediklerini belirten Şanlı, “Oysa bugün sağlık çalışanları olarak geldiğimiz nokta hiç de iç açıcı değildir. Sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları gün geçtikçe geriye gitmektedir. Döner sermaye dağılımda yaşanan adaletsizlikler nedeniyle çalışma barışı bozulmuştur.” diye konuştu.

Şanlı, 2 Kasım 2011 tarih ve 28103 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte kamu görevlilerinin bazı mali haklarına ilişkin birçok düzenleme yapıldığını ifade eti.

Bu düzenlemelere rağmen döner sermayeli kurumlarda görev yapan sağlık çalışanlarıının bu haktan faydalanamadıklarını da üzüntüyle karşıladıklarını vurgulayan Şanlı, yabancı doktor ve hemşire çalıştırılmasına izin veren Kanun Hükmünde Kararnamenin sağlık çalışanları arasında karamsarlığa yol açtığını ileri sürdü.

Şanlı, “Kamu hastaneleri birliği düzenlemesi getirilmiş bu uygulama önce özerklik sonrada özelleştirmenin yolunu açacağı kaygısı sağlık çalışanlarını korku ve endişeye sevk etmiştir. Aile hekimliği uygulamasındaki aksaklıklar her geçen gün artmakta. İlaçta katkı payı adı altında alınan paralara ek olarak alınması gündemde olan aile hekimlerine muayene katılım payı alınması ve ilaç başına 3 TL katkı payı alınması çalışanlara ek yük getirecektir. Kamu hastanelerinde hizmet veren doktor ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet gün geçtikçe artmış artık dayanılmaz hal almıştır. Bu konuda Sayın Bakanımız Dr. Recep Akdağ’ın attığı adımlar umut verici olmakla beraber koruyucu ve caydırıcı tedbirlerin ivedilikle alınması gerekmektedir.” dedi.

“İyonize radyasyona maruz kalan radyoloji tekniker ve teknisyenlerinin mesai saatleri gözden geçirilerek Haftalık 25 saat olarak yeniden düzenlenmeli radyasyona karşı koruyucu önlemler alınmalıdır” diyen Şanlı daha sonra şu ifadeleri kullandı:

“Kamuda özellikle Sağlık Bakanlığı çatısı altında hizmet veren yardımcı hizmetler kadrosunda görev yapan hizmetlilere memuru kadrosu verilmeli bu arkadaşlarımızda sisteme entegre edilmelidir. 4/B statüsünde çalıştırılan sağlık personeline eş durumu ve öğrenim tayinlerinde gerekli kolaylıklar sağlanmalı aile bütünlüğü korunmalıdır. Bunların yanı sıra sağlık çalışanlarının burada sayamadığımız sorunlarının çözümü noktasında iyi niyetli adımların atılması en büyük temennimizdir. Bizlerde USÇAD olarak üzerimize düşeni yapacak sendikalar ve diğer sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yürüterek sağlık çalışanlarının sorunların çözümü noktasında neler yapabileceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunacağız.”

Şanlı’nın konuşmasından sonra gündem gereği faaliyet raporu, tahmini bütçe okunup oya sunuldu. “Kabul” oylarının ardından tüzük değişiklik teklifleri görüşülerek oya sunuldu ve kabul edildi.

Son olarak genel kurul seçimine geçildi. Delegeler tarafından kullanılan 60 oyun tamamı geçerli kabul edilerek Murat Şanlı Genel Başkanlığa getirildi.

Murat Şanlı başkanlığındaki yeni yönetim şu isimlerden oluştu:

Genel Başkan Murat Şanlı, Genel Başkan yardımcıları Dr. Murat Yalçın, Sinan Korkmaz, Adnan Kocaoğlu. Yönetim kurulu üyeleri Mehmet Ayaz, Gürsel Sakinci, İsmail Korkmaz, Koray Özdemir, Kazım Cavli ve Elif Karaboğa.

Seçimin ardından üyeler Büyük Kale Otel yönetimine ilgili ve destekleri için teşekkür ederek, otelin restoranında verilen yemekli toplantıda derneğin vizyonu ve misyonuyla ilgili sohbet ettiler.