Tacettin DURMUŞ
Toplantıya Vali Yardımcısı Muhammed Enes Çıkrık, Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Yıldız ve ilgili daire müdürlerini ile bazı oda başkanları katıldı.
Toplantıda, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖMİN) Müdür Vekili Rüya Ubiç, 2022 yılı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları Faaliyet programını slayt eşliğinde sundu.
Koordinasyon toplantısında değerlendirme konuşması yapan Kars Valisi Türker Öksüz, il genelinde ilgili tüm kurum ve kuruşlar ile birlikte kadında yönelik şiddete karşı sıfır tolerans gösterdiklerine vurgu yaptı ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin hepimizin ortak sorumluluğu ve görevi olduğunu söyledi.
KARS’TA 30 BİN 685 ERKEK VATANDAŞ KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI BİLGİLENDİRİLDİ
Kars’ta ‘Kadına el Kal-kam-az!’, ‘KADES2 ve ‘ŞÖMİN’ gibi ülke genelinde uygulanan programların Kars’ta da tüm ilgili kurumların eşgüdümüyle başarılı bir şekilde devam ettiğine de dikkat çeken Vali Öksüz, il genelinde 30 bin 685 erkek vatandaşa, kadına yönelik şiddete karşı bilgilendirme yapıldığını söyledi.
Konuşmasında her alanda kadına yönelik şiddet konusunda; insan onuruyla bağdaşmayan davranışlara rastlandığın da altını çizen Kars Vali Türker Öksüz, “Kadına yönelik şiddete, farklı toplumlarda ve kültürlerde yaşayan eğitim ve kültür seviyesi ne olursa olsun tüm toplum kesimlerinde rastlanıyor. Tüm toplumu ilgilendiren tüm dünyanın sorunu olan bir konu hem özel yaşamda hem kamusal alanda maalesef kadına yönelik şiddet hususunda insan onuruyla bağdaşmayan davranışlara rastlıyoruz. Bu sorun tüm dünyayı ve tüm topumu ilgilendirdiği için ve günümüzde de maalesef yaygınlık kazandığı için hem kamu kurum ve kuruluşlarımızın hem sivil toplum örgütlerimizin hem üniversitelerimiz aslında tüm toplum kesiminin dahil olduğu ortak ve kararlı bir mücadele ile ancak üstesinden geline bilecek bir sorun olarak karşımızda duruyor.
Bu mücadeleyi yaparken bir yandan da yasal düzenlemeler yapmaya çalışılıyor bir yandan bilinç seviyesini arttırmaya yönelik bazı kampanyalar, projeler, eğitimler yürütülüyor ve çeşitli koruma tedbirleri alınıyor.
Bütün bunlar kadına yönelik şiddetle mücadelede başvurduğumuz yöntemler 6284 sayılı kanun çıktıktan sonra kadına yönelik şiddetle mücadelenin alt yapısı oldukça güçlenmiş oldu ve bu mücadeleyi daha üst düzeyde vermemiz mümkün hale geldi. Sadece kanun değil daha sonra çeşitli eylem planları çeşitli şiddetle mücadeleye yönelik planlar hazırlandı 2022 yılı faaliyet planı 4. Ulusal eylem planımız kapsamında ülkemizde mart ayında yürürlüğe girmişti hem aile bakanlığımızın hem iç işleri bakanlığımızın, milli eğitim, sağlık, adalet bakanlıklarımızın ve diyanet işleri başkanlığımızın ortak sorumluluğunda hazırlanarak duyuruldu.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EYLEM PLANLARIMIZ DEVAM EDİYOR
Bizde çalışmalarımızı bu plana bağlı olarak 1 Ocak 2022 yılında yürürlüğe koyduğumuz eylem planı çerçevesinde yürütülmektedir. Bizim Kadına yönelik şiddetle mücadele de sıfır tolerans 1 olaya bile tahammülümüzün olmadığını sürekli ifade ettik bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz. Bütün gayretimiz çabamız bu mücadele de sıfır tolerans ilkesi çerçevesinde hiçbir şiddet eylemi hiçbir insanlık dışı davranış olmayana kadar da sürmesi lazım bundan sonra da sürdürmeye çalışacağız mücadelemizi, kadına el kalkamaz mottosuyla birlikte iç işleri bakanlığımız bir genelge yayınladı o doğrultuda bazı farkındalık yaratma çalışmalarını buradaki bütün kurumlarımızın desteği ile yürütmeye çalıştık. Burada 20 bin erkek vatandaşımızın bilgilendirilmesi bizim için bir hedefti, bu sayıya çok şükür ulaştık. Türkiye genelinde de 5 milyon kişinin bilgilendirilmesi hedeflenmişti. Erkeklere yönelik çalışmalar kapsamında organize sanayimizde, askeri kışlalarda er ve erbaşlara yönelik denetim serbestlik ve açık ceza evinde bulunan hükümlülere, sivil halkın çoğunlukla katılım sağladığı festival konser, şölen gibi etkinliklerde stant çalışması yaparak, yine kamu kurum ve kuruluşlarındaki personele, muhtarlara, köy korucularına, fabrikalarda çalışan erkek işçilere, esnaf ve kahvehane ziyaret ile çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yapıldı. Buna ek olarak tabi üniversitemizde, öğrenci yurtlarımızda görev yapan akademik ve idari personele, üniversite öğrencilerine de eğitim çalışmaları yapıldı. Sonuç olarak biz 30,685 erkek vatandaşa bilgilendirme yapmış olduk. Hedefimize çok şükür ulaştık.
KADES UYGULAMASI ETKİN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR
KADES uygulaması, zaman zaman çeşitli şekillerde gündeme getiriyoruz. Bu önemli bir aplikasyon programı kadına yönelik şiddetle mücadelede elimizi güçlendiren mağdur olan kadınların kullanmasında çok büyük yararlar olan resmi bir uygulama. Buna yönelikte çalışmalarımızı hızlandırıyoruz inşallah ay sonuna kadar, 2022 yılının içerisinde ulaşılabilecek en yüksek sayıya ulaşmak istiyoruz. Biraz önce bahsettiğim çeşitli etkinlikler, Kahvehaneler, sivil toplum örgütleri, köy, muhtarlar, halk eğitim merkezindeki kursiyerler, işletme sahipleri, öğrenci velileri aklına gelebilecek herkese yönelik, KADES’e yönelik, KADES uygulamasının kullanımına yönelik eğitimler çalışmalar yapıldı şimdiye kadar önemli ölçüde bir sayıya ulaşıldı diyebilirim. Ülkemizde de buna yönelik tüm illerimizde KADES uygulamasını yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor. Bundan sonra da gerek kadına el kalkmaz mottosu ile gerek KADES uygulaması tanıtım çalışmaları ile gerek il eylem planımızdaki ilkeler ve etkinlikler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikler 2023 yılında belediyelerde odak birimler oluşturulması bu mücadeleye önemli katkı sağlayacaktır.
HUKUK KLİNİĞİ UYGULAMASI
Bu çalışma planımızın faaliyet planımızın içerisindedir. Bir başka önemli hususta bu anlamda HUKUK Kliniği uygulamasını hayata geçirmek ve bu konu ile de baro başkanıyla iş birliği yapılarak şiddet mağdurlarına hukuki olarak danışmanlık hizmeti sunulması için gerekli çalışmaları yapacağız. Kadına yönelik şiddette, şiddeti önleme merkezimizde hizmetlerimizde yaygınlaştırarak devam ediyoruz. Yine önleyici koruyucu tedbirlerimizde devam ediyor. Bunların içerisinde sağlık tedbirleri ve barınma tedbirleri var. Gizlilik kararları alınan konular ve mevzular var. Elektronik kelepçe uygulamasını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bütün bu mücadelemizi, toplum kesimlerinin desteği ile sizlerin destekleri ile burada bulunan tüm kurum ve kuruluşların destekleri ile bundan sonrada yürüteceğiz. Kadına olan şiddetle mücadele herhalde hepimizin ortak sorumluluğu ve ortak görevidir. Kadınlarımızı şiddetten korumak en başta insanlık vazifemizdir. Bunun için etkin bir iş birliği ile koordinasyon sağlayarak, faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Eğitim çalışmalarında farkındalık çalışmalarında gösterdikleri gayretten dolayı kurum ve kuruluşlarımıza kendi görev alanları ile ilgili yaptıkları faaliyetlerden ve bu konuda etkin koordinasyondan dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Burada iyi bir çalışma yapıyoruz ve bir sorunla karşılaşmıyoruz. Sizlerin burada bulunan kurum ve kuruluşların yöneticilerinin tabi ki gayreti ile hassasiyeti ile gerçekleşiyor bu vesile ile bunu da özellikle belirtmek istiyorum” dedi.