Tacettin DURMUŞ
Vali Kara, Ankara gezisi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta Ankara’da yaptığım gezide başta Başbakanlık olmak üzere birçok bakanlık ve genel müdürlükler ile görüşmeler yaparak Kars’ın sorunları ile ilgili olarak görüşmelerde bulundum. Bunlar öncelikli olarak Başbakanlık, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu ile çok faydalı görüşmelerde bulundum” dedi.
Ankara ziyareti sırasına görüşmelerine ilk olarak İçişleri Bakanlığı’ndan başladığını belirterek “Valiler olarak Ankara’ya gittiğimizde ilk olarak kendi bakanlığımız olan İçişleri Bakanlığı’nı ziyaret ederiz. Burada öncelikli olarak emniyet ve asayiş ile ilgili konuları görüştükten sonra diğer bakanlıklara geçeriz. Bu nedenle Ankara’da dört günlük bir yoğun çalışmam oldu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gittim. Bildiğiniz gibi ben bu Bakanlıkta müsteşar yardımcısı iken Kars’a Vali olarak atandım. Dolayısı ile bu bakanlıkta yakın bir çevrem ve çalışma arkadaşlarım var. Her gittiğim de yakın bir ilgi ile karşılanıyorum. Fakat Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay, Antalya’da olduğu için müsteşarlar, Turizm İşletmeleri Genel Müdürü ve kurul üyeleri gibi birçok kişi ile görüşmelerim oldu. Dolayısı ile Kültür Bakanlığı ile ilgili olan ve Kars’ı ilgilendiren birçok konuyu masaya yatırma fırsatı bularak önemli yatırımların sözünü aldım.”diye konuştu.
KATARİNA KÖŞKÜ RESTORE EDİLECEK
Vali Ahmet Kara, çeşitli bakanlıklarda yaptığı görüşmeleri ve aldığı sözleri ise şu şekilde sıraladı. “Görüşmelerim sırasında ilk olarak Katarına Köşkü ile ilgili olarak söz aldım. 15 Aralık’a kadar köşkün ihalesi yapılacak. Köşk ve yanında ki duvarları olup da çatısı olmayan Cer atölyeleri ve çevresi komple 49 yıllığına talep eden firmaya tahsis edilecek. Muhtemelen otel ve restoranlar açılarak burası tam bir turizm kompleksi haline gelecek. Bu konu ile ilgili olarak müsteşar Bey ilgili Tahsisler Daire Başkanlığı’na talimat verildi ve 15 Aralık’a kadar ihale edilsin diye taahhütte bulunuldu.
ANİ’DE, BÜYÜK KATEDRAL VE 3 TARİHİ ESER ONARILACAK
Ani Harabeleri ile ilgili olarak ta daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel alan yönetimi oluşturulmuştu. Fakat bu alan yönetimi başkanı görevinden istifa edince bir iki aylık boşluk oluştu. Şimdi de yeni bir alan yönetimi başkanı atandı. Bu başkan da alan yönetimi ile ilgili olarak çalışmalarını hızlandıracak. Büyük Katedral’inde önümüzdeki yıl onarımı için Kültür Bakanlığı’na Dünya Bankası’ndan 625 Bin Dolarlık bir fon ayrıldı. Katedralin yanı sıra en az 3 tane daha tarihi yapı 2011 yılı içerisinde onarılacak.
KARS’TA 32 TARİHİ BİNA RESTORASYONA TABİ TUTLACAK
Ayrıca Ani Kentinin dışında Karsımızın içinde yaklaşık olarak vatandaşlarımıza ait 30 tarihi tescilli bina Kültür Bakanlığı tarafından restore edilecek. Bunun da sözünü aldık ve “bu konuda bizlere katkı sunar mısınız?” dediler. Ben de bizler de “Kars İl Özel İdaresi olarak iki binayı da biz restore ederiz” dedim ve bunu sözünü verdim. Dolayısı ile kuvvetle muhtemel önümüzdeki yıl Kars’ta 32 binamız restorasyona tabi tutulacak. Yani buna bir anlamda sokak sağlıklaştırması da diyebiliriz.
SARIKAMIŞ’A TURİZM ALTYAPISI İÇİN 3 MİLYON TL
Bunun dışında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sarıkamış’ın turizm altyapısı için ödenek talebinde bulundum. Bakanlık Müsteşarımız Sayın İsmet Yılmaz Bey, 2010 Mart ayı içerisinde 3 milyon TL civarında bir parayı Sarıkamış için ayıracağının sözünü verdi ve bu konu bu arada görüşülecek. Bu ödeneği aldığımızda inşallah Sarıkamış’ta oteller bölgesinde arıtma tesisinden tutun da Cıbıltepe’ye çıkan yol, kayak pistlerinin ışıklandırması ve tepede bir su çıkartılması olacak. Bu konuda da bilirkişiler tarafından su çıkarma konusunda çalışmalarımız var. Buraya sondaj vuracağız ve bu konuda iddialı olan firmalarımız da var. Mühendisler “buradan su çıkar” diyorlar. Ayrıca bu ışıklandırmaların bir kısmını kendi imkanlarımızla yapacağız. Burada bungalov evleri de yapabiliriz. Turistlere konaklama yerleri yapacağız. Yani Sarıkamış daha da güzelleşecek.
SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ’NDE ADRENALİN ZEVKİ YAŞANACAK
OSTİM Yatırım Başkanı ile de görüştüm. Ayrıca Sarıkamış için daha önce Slovenya’da bizim bu konuda çalışmamız olmuştu. SARKAY adını verdiğimiz Sarıkamış Kayağı diyebileceğimiz monoray yani tek ray üzerinde Cıbıltepe’den “S” şeklinde kavisler çizerek aşağıya inecek raylar döşenecek. Bu raylar üzerinde de 50’ye yakın araba alınarak monte edilecek. Bu arabalar ile yerli ve yabancı ziyaretçiler adrenalin zevkini yaşayacaklar. Çünkü; Slovenya’da örneğini görmüştük. Kışın otellerimiz dolu oluyor ama yaz aylarında ise otellerimiz boşalıyor. Otellerimiz maddi olarak zorluk çekiyor. Bu proje ile yaz aylarında da telesiyej ile çıkıldıktan sonra bu ray sistemi ile aşağıya inilebilinecek. Böylece Sarıkamış’ta yaz aylarında da turizm potansiyelini arttırmış olacağız. OSTİM’le anlaşmaya varırsak ve önümüzdeki hafta mühendisler ve görevliler Kars’a gelecek ön inceleme de bulunacaklar. Tekliflerinin verecekler ve hemen yapımına başlayacağız.
SARIKAMIŞ’A İKİ ADET SEMT SAHASI YAPILACAK
Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Faruk Nafiz Özak ile de görüştüm. Daha önce Sarıkamış Belediyesi’nin bize talepte bulunduğu semt sahası projesi vardı. Bu sahaların yapılması konusunda Sayın Bakanımızdan söz aldık. Bu nedenle Futbol takımlarının Sarıkamış’a gelerek burada çok amaçlı kamp yapmaları mümkün olacak.
2011, HASAN HARAKANİ YILI OLACAK
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile de görüşmelerim de oldu. Genel Müdürümüz İstanbul’da olmasına rağmen yine de olumlu sonuçlar aldım. Kars’ta Vakıflara ait pek fazla binamız bulunmamaktadır. Sadece birkaç cami ve Hasan Harakani Külliyesi ve bir kısım çevresi var. Külliyenin tamamlanması için de benim eski dostum olan Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ile görüştüm. Bu nedenle bu önümüzde ki yıl burası üzerine özellikle duracağım. Külliyenin tam olarak kültür ve inanç turizmine açılması gerekmektedir. Harakani Hazretleri Mevlana’ya da fikir babalığı yapmış muhterem bir zattır.
BEYLERBEYİ SARAYI RESTORE EDİLECEK
Ankara’da Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’i de ziyaret ettim. Sayın Yüksel aynı zamanda Vilayetler Hizmet Birliği’nin de başkanıdır. Bu birlik, bütün il özel idarelerinin ve valiliklerin ortak olduğu bir kurumdur. Türkiye çapında da çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Sarıkamış’ta da geçtiğimiz yıl bir okul yapmışlardı. Bildiğiniz gibi Kars Kalesi eteklerinde bulunan ve neredeyse yok olmaya yüz tutmuş Beylerbeyi Sarayı var. Aslında iki katlı olmasın rağmen harap ve talan olmuş. Tek katı zor da olsa yıllara meydan okuyarak ayakta kalmıştır. Burasını kendi imkanlarımız ile restore etmemiz imkansızdı. Ben de bu nedenle bu restorasyon için kendilerine öneride bulundum. Böylece yönetimlerinde bir karar alacaklar ve muhtemelen önümüzdeki ay yapacakları toplantılarını Kars’ta gerçekleştirecekler. Bu üyeler arasında İstanbul, Ankara, Kayseri, Antalya, Rize ve Diyarbakır valileri de olacak. İnşallah bu toplantı ilimizde olursa Beylerbeyi Sarayı ile ilgili olarak restorasyon kararı da çıkmış olur.
KÜLTÜR EVİ’Nİ KORUMA KURULU İÇİN ÖNERDİK
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Koruma Kurulu’nun neden kurulmadığını da sordum. Fakat bina bulmadıklarını söylediler. Ben de kendilerine şimdilik Kültür Evi’nin yeterli bir bina olduğunu ve daha sonra da Hekimevi’nin restore edilmesinin ardından bu kurula gayet güzel bir bina olacağını önerdim. Artık önümüzdeki günlerde atamalar yapılacak. 5 mühendisin ataması yapıldı. Kurul başkanı ve üyeleri henüz atanmadı.
DEVLET DEMİRYOLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE DE UĞRADIM
Devlet Demir Yoları Müdürlüğü’nde uğradım. Tren istasyonu civarında bulunan Eski Süt Fabrikası olarak bilinen bina ve Selim İstasyon binalarının önümüzdeki yıl içerisinde onarılması için söz aldım.”