Valinin Kars Bebekleri ziyareti

Kars Valisi Ahmet Kara; Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz’ün başlatmış olduğu ve Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar BM Ortak Programı’nın desteği ile yürütülen “Kars Bebekleri” atölyesini ziyaret etti.

Vali Ahmet Kara, Kars Bebekleri Projesine destek veren programın saha yöneticisi İhsan Karayazı ile birlikte geldiği Akçayöz’ün işyerinde, bir süre incelemeler yaparak Akçayöz’den proje hakkında bilgi aldı ve projede yer alan kadınlarla uzun süre sohbet etti. 

Akçayöz’ün işyerini kıt imkanlarla bebek atölyesi haline getirdiğini gözlemleyen Kara, hem üzüldüğünü hem de sevindiğini belirterek bu proje için yer tahsis etmek ve destek vermek istediğini söyledi. 

Vali Kara, “Burada yapmış olduğunuz bu önemli çalışma ileride yapacağınız büyük işlerin habercisidir. Her bakanlık tek başınadır ama Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı birliktedir. Sizin burada yaptığınız işler iki bakanlığı birden ilgilendiriyor. Bu yaptıklarınızın Kars’ın turizmine önemli oranda katkıda bulunacaktır. Kars’ta somut ve somut olmayan kültürümüz zengindir ve bu nedenle geçmişimizle övünmeliyiz. Vedat Bey Kars’ta projeler yürüten Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın desteği ile kendi işyerini bir atölye haline getirmiş. Sizlere gerekirse yer tahsis edeceğim. Sizlerde sadece bunlarla sınırlı kalmayın ve devamlı üretmeye devem edin ve unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmaya ve hatırlatmaya yönelik çalışın ve bizlerde sizlere destek verelim. Burasını görünce hem üzüldüm hem de sevindim. Çünkü bu kıt imkanlarla bir şeyler üretmeye çalışıyorsunuz. Sizlere başarılar diliyorum.” dedi. 

Vedat Akçayöz de Kars bebeklerinin Damal bebeklerinden farklı olduğuna dikkat çekerek BMOB tarafından desteklenen “Kars Bebekleri” ile ilgili olarak yaptığı çalışmalar hakkında Vali Kara’ya detaylı bilgiler verdi. 

Akçayöz, Kars ve çevresinde köylere giderek yaptığı araştırmaların ardından fotoğraflar çekerek kayıt altına aldığını ve bu yöntemler çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu fotoğraflardan da yararlanarak otantik bebekler yapıyoruz. Yok olmaya yüz tutmuş yöresel giyim kültürlerini yarınlara taşımayı hedefliyoruz. Aynı zamanda da 15 ev hanımına da hem iş hem de daha sonra da evlerinde de üretim yapabilecekleri bir iş ve meslek kazandırmış oluyoruz. Böylece ev ekonomisine de katkıda bulunmuş oluyorlar. Nisan ayının sonunda bu projemiz bitiyor ama önemli olan bu tarihten sonra da devam etmesidir. Türkiye Cumhuriyeti şemsiyesi altında kültürlerin bileşkesi sentezden geçiyor. Bütün beklerimizin başlıkları ve örtünme gelenekleri hepsinin başı aynı şekilde örtülmektedir. Yani kültürler birbirlerine sinerji yaratmışlardır. Çünkü çok kültürlülük Kars’ın en büyük zenginliğidir. Bunda yaşatılması ve geleceğe aktarılması gereken bir unsurdur. Bu nedenle de turizme katkı olarak sunulması gereken objeler olarak düşünülmesi gerekir. 

Akçayöz daha sonra; Kürt, Terekeme, Azeri, Molakan, yerli bebeklerinin yapılışları, hazırlanışları ve özelliklerini Vali Kara ve gazetecilere tek tek anlattı. 

Halk Eğitimde dikiş nakış öğretmeni olan ve kursun hocası Zennure Şiban da bu projenin devam ederek Kars bebeklerinin turizm sektöründe yer alması ve Kars’ın tanıtılması adına önemli bir adım olması için özellikle yer konusunda Vali Kara’dan destek istedi.

Şiban, “Kars’ta yaşayan kültürlerin aynası olan bu bebekler; Türk, Terekeme, Azeri, Kürt, Yerli ve Malakan olmak üzere 6 farklı kültürü yansıtıyor. Bu çalışmalarda emek veren 15 kadının özenle seçildi ve dikiş konusunda usta olduklar. Hepsi birbirinden yetenekli, çok güzel iş çıkarıyorlar. Kısa bir sürede birçok bebeğin yapımına birlikte imza attık ve devamını getireceğiz” şeklinde konuştu. 

Vali Kara daha sonra işyerinde üretilen tarihi ve kültürel mirası anlatan objeleri inceledi.