Veteriner Hekimliğin Önemi

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Dünya Veteriner Hekimler Günü'nde Veteriner Hekimliğin önemine dikkat çekti.

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hayvandan insana geçen 200’den fazla salgın hastalığın olması, et fiyatlarındaki yükseliş, hileli etlerin basında sıkça yer almaya başlaması, hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının zararlarının önem kazanması ve büyük şehirlerde pet hayvancılığının gelişmesinin Veteriner Hekimlik mesleğinin önemine dikkat çektiğini dile getirdi.

VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, “Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin 2001 yılında aldığı kararla her yılın Nisan ayının son cumartesi Dünya Veteriner Hekimleri Günü olarak kutlanmaktadır. Tam zamanlı değil tüm zamanlı olarak çalışan bir mesleğin mensupları Veteriner Hekimler bu yıl da değişmeyen sorunları ile Dünya Veteriner Hekimleri Gününü kutlamaktadırlar.. Son zamanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Domuz Gribi, Kuş Gribi, Deli Dana Hastalığı, Hanta Virusu gibi birçok küresel hastalıklar kamuoyunda sıkça gündeme gelmesine rağmen Veteriner Hekimlik mesleğinin ülkemizde yeteri ölçüde önemsendiği söylenemez. Gelişmiş ülkelerde en saygın ve en önemli mesleklerden biri olan Veteriner Hekimlik hayvan hastalıklarının mücadelesine ek olarak halk sağlığı ve gıda güvenliğine en etkin hizmeti sağlayan meslektir. Avrupa Birliği müktesebatının yaklaşık %25’i Veteriner Hekimlikle ilgilidir. Veteriner Hekimliği Avrupa ülkelerinde genelde Sağlık Bakanlığı bünyesinde, baş ofis, genel müdürlük, genel direktörlük veya ulusal ajans gibi isimler altında “Halk Sağlığı, Gıda Güvenliği” hizmetleri ile birlikte anılmakta ve üst birim teşkilatlar şeklinde yürütülmektedir.” dedi.

Öztürkler, Veteriner Hekimliğin önemine dikkat çekerek, “Hayvandan insana geçen 200’den fazla salgın hastalığın olması, et fiyatlarındaki yükseliş, hileli etlerin basında sıkça yer almaya başlaması, hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının zararlarının önem kazanması ve büyük şehirlerde pet hayvancılığının gelişmesi Veteriner Hekimlik mesleğinin önemine dikkat çekmektedir. “Sağlıklı hayvanın sağlıklı gıda”, ve sağlıklı gıdanın da “sağlıklı insan” demek olduğunu ve “Çiftlikten Sofraya Veteriner Hekim Denetim ve Kontrolü”nün önemi artık su götürmez bir gerçektir. Veteriner Hekimlerin sorunları gün geçtikçe daha da artmaktadır. Son 20 yılda kamu Veteriner Hekimliğinin yanında serbest Veteriner Hekimliğinin artması ve ülkemizde önemli hizmetler vermeye başlamaları sorunların bir kat daha büyümesine sebep olmuştur. Uygulamaya dönük birtakım iyi niyetli düzenlemelere rağmen daha çok kamu Veteriner Hekimliği’ne yönelik olan eski mevzuat serbest Veteriner Hekimliği hususunda mevzuat ve teşkilat açısından ihtiyaçlara yeterli cevap verememiştir. Gelişen dünya koşulları, Veteriner Halk Sağlığı’nın ve Gıda Güvenliği’nin her geçen gün önem kazanması Veteriner Hekimlik alanında yeni düzenlemelere gereksinim doğurmaktadır.” diye konuştu.

Öztürkler, şunları söyledi:

“Ülkemizde bu yıl Dünya Veteriner Hekimleri günü kutlamaları 3. Türk Veteriner Hekimleri Kurultayı ile birlikte yapıldı. Ankara’da gerçekleştirilen kurultayın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Sonuç bildirgesinde sorunlar ve çözüm önerileri geniş olarak kamuoyuna sunulacaktır. Yakın zamanda Yüce Meclisimizin Genel Kurulu’na gelecek olan “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda Güvenliği “ ile ilgili kanun taslağının ülkemizin somut koşullarına uygun biçimde ele alınacağına ve Ulusal Kurultay’dan çıkacak sonuçların ışığında görüşüleceğine inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutlar, ileride ülkemizin daha sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmesini diler saygılar sunarım.”