Vize Kalktı Beklentiler Arttı

Kars'ta bu yıl yabancı turist sayısında artış bekleniyor

Aralarında Japonya, Suriye, Lübnan, İran, Libya ve Ürdün'ün de bulunduğu çok sayıda ülkeyle vize uygulamasının kaldırılmanın ardından Kars'ta bu yıl yabancı turist sayısında artış bekleniyor.

 

Derlediğimiz bilgiye göre, turizmin geliştirilmesinde önemli bir engel olan vize uygulamasının bazı ülkelerle kalkması özellikle turizm acentelerini sevindirdi.

 

Karslılar ise turistlerin gelmesini bekliyor…

 

 

KARS’A TOPLAM 325 BİN 185 TURİST GELDİ

 

Geçmişten bugüne birçok medeniyetin izlerini barındıran ve son yıllarda kış turizminde önemli bir gelişme gösteren Kars'a geçen yıl 288 bin 783 yerli, 36 bin 402 yabancı olmak üzere toplam 325 bin 185 turist geldi.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars'ın bölgede en fazla turist çeken illerden biri olduğunu söyledi. Kars'a gelen ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu Ukrayna, İran ve Azerbaycan'dan gelen turistlerin oluşturduğunu ifade eden Doğanay, şunları kaydetti:

 

''Kars için turizm önemini her geçen yıl artıyor. İlimizde açılan ve açılacak olan otel sayısında yaşanan artış bunun en önemli göstergesidir. Yeni iş yerlerinin sayısı artıyor. Yatırımcılarımız özellikle butik otel yapmak için yer talebinde bulunuyorlar. Bu yıl, geçen yılın çok üstünde turist bekliyoruz. Turizm uzun soluklu bir iştir. Strateji ve hedef kitleyi doğru seçmek lazım. Kars'a gelen turistin portföyünü iyi seçmek lazım.''

 

Turistlerin önemli bir kısmı Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'ne kayak yapmak için geldiğini, bunun yanı sıra kültür turizminde de önemli bir hareketlilik yaşadıklarını kaydeden Doğanay, ''Kars'ta Ermeni, Rus, Selçuklu, Osmanlı ve Türk mimarisi vardır. Bu durum da yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir'' diye konuştu.

 

 

ARDAHAN

 

Bölgenin en önemli doğa merkezlerinden biri olan Ardahan, geçen yıl 13 bin 553 yabancı, 11 bin 883 yerli turisti ağırladı.

 

Ardahan'a gelen turistlerin tamamına yakınını Gürcistan, Ukrayna ve Azerbaycan'dan gelen ziyaretçiler oluşturuyor. Gürcistan'dan 5 bin 979, Ermenistan'dan bin 636, Azerbaycan'dan bin 700 ve İran'dan bin 848 turist, geçen yıl Ardahan'ı ziyaret etti.

 

Yetkililer, daha fazla turistin ilgisini çekmek amacıyla tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek, bu doğrultunda ilin sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri tanıtan CD, kitapçık ve afiş hazırladıklarını ve turist sayısını yüzde 15 oranında artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ağırlıkla yapıldığı Ardahan'da turizmin ekonomik anlamda önemli bir katma değeri olmadığını ifade eden yetkililer, yıllık ortalama turizm gelirinin 2,5 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

 

 

 

IĞDIR

 

Medeniyetler beşiği olan Iğdır, her geçen yıl yerli ve yabancı turistlerin daha çok ilgisini çekiyor.

 

Iğdır'ı 2006 yılında 11 bin 30 yabancı, 21 bin 489 yerli, 2007'de 11 bin 21 yabancı ve 20 bin 181 yerli, 2008'de 10 bin 110 yabancı ve 23 bin 622 yerli, geçen yıl da 17 bin 6 yabancı ve 24 bin 365 yerli turist ziyaret etti.

 

Yıllık ortalama 32 bin turisti ağırlayan Iğdır'da özellikle Ağrı Dağı en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.

 

Daha çok Azerbaycan, İran ve Nahcivan'dan gelen turistlerin ziyaret ettiği Iğdır'da, turizmin gelişmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

 

Ağrı Dağı'nın inanç turizmine açılması ve İran Boralan Sınır Kapısı'nın aktif hale getirilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten yetkililer, bu çalışmaların sonuçlanmasının ardından özellikle İran'dan yıllık 20 binin üzerinde turistin ili ziyaret etmesinin öngörüldüğünü kaydettiler.