Yaşayan Kültür Hazinesi

Kars'ın Yaşayan Kültür Hazinesi Yıldırım Öztürkkan Yarım Asırdır Fotoğraf Sanatıyla Uğraşıyor...

Yarım asırdır fotoğraf sanatıyla uğraşıyor

Fotoğrafçılığa ilgisi liseli çağlardayken eski fotoğraflarına bakarken içlenmesi ve yine lise yıllarında fotoğraf makinelerine olan düşkünlüğü sayesinde başladı. Lise yıllarında fotoğraf makinesiyle ilk fotoğraflarını çeken, Fotoğrafçı Yıldırım Öztürkkan yarım asırlık fotoğraf tecrübesini Karslılarla paylaşıyor.

Gittiği her yere fotoğraf makinesini götüren ve bugün arşivinde 250 bin fotoğrafı bulunan maceracı fotoğrafçı, Yıldırım Öztürkkan yaşadıklarını şöyle anlatı.

Özellikle tarihi bölgelerin yer binaların resimlerinden ziyade, Kars’ın her mevsim geçişlerindeki durumunu da fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirdiğini söyledi

YAŞAYAN KÜLTÜR HAZİNESİ FOTOĞRAFÇI YILDIRIM ÖZTÜRKKAN KİMDİR?

17 Ağustos 1952’de Erzurum’da doğdu. Lisedeyken fotoğrafçılık sanatına merak sardı. Kayseri  Sanat Enstitüsü Elektrik Bölümü’nden mezun oldu. 21 yaşından itibaren kendi  fotoğraf atölyesinde çalışmaya başladı.

17 Temmuz 1973’den bugüne profesyonel fotoğrafçılık yapan Öztürkkan, Kars ilinde yayın yapan, gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Ulusal ve uluslar arası dergilerde de foto-muhabirliği görevlerini üstlendi.

Kırk yıllık fotoğrafçılık hayatı boyunca Kars ili ve çevresini adım adım fotoğraflayan Yıldırım Öztürkkan, UNESCO başta olmak üzere, Kars ile ilgili birçok belgesel, kitap ve araştırmaya danışmanlık, Türkçe - İngilizce yayımlanan Kars Kent Rehberi’ne ise editörlük yaptı.

Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, İngiltere, Gürcistan, Fransa  gibi ülkelerin gerek resmi gerekse elektronik arşivlerinde 1600 – 1920 li yılların gravür ve  Kars fotoğraflarını araştıran Öztürkkan, hiç görülmemiş 300’e yakın fotoğrafı Kars arşivlerine kazandırdı. Bu sayede eski ve yeni Kars’ı karşılaştırma imkânı doğdu.

Yurtiçi ve yurtdışında yüzden fazla etkinliğe katılarak sergiler açan Yıldırım Öztürkkan, bütün fotoğraflarında kendisine ait “ Foto Çilem” işletmesinin ismini “imza” olarak kullandı.  İki yüz elli bini geçen dia, negatif ve dijital fotoğraflar ile ölümsüz bir Kars Belgeseli oluşturdu.

2010 yılında “ Yılın Fotoğraf Sanatçısı” ve “Yaşayan Kültür Hazinesi ” ödülüne layık görüldü Somut ve somut olamayan kültürel mirasımızın yaşatılması, tarihi ve kültürel zenginliklerimizin farkına varılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli kitap çalışmaları bulunan Yıldırım Öztürkkan’ın ; “ Anadolu’nun Beşiği Anı” , “ Her Yönü ile Kars” , “ Kars ili ve Çevresinde eski eserlerin yok oluşu” , “ Kars Tabyaları” , “ Kars ili ve Çevresi’nde Eski Kitabeler” , “Kars ili ve Çevresi’nde Eski Mezar Taşları” , “ Kars İlinde Flora ve Böcekler ” , “ Kars’ı Gezen Ünlü Gezginler ” , “Kars ve Anı Gravürleri” , Kars Evliyaları, Kars’taki Selçuklu ve Osmanlı  eserleri , Osmanlı –Rus (1807den1878’e )  savaşlarında kullanılan  Harekat planları ve haritalar. Geçmişten günümüze Kars fotoğrafçıları , Fotoğrafçılığa   Lightroom da bakış . “Eski ve Yeni Kars 3” başlıklı çalışmaları da yayına girmeye hazırlanıyor.

Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi, Merkez Müdürü ve Kars Ebu’l Hasan Harakani Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan Yıldırım Öztürkkan evli, iki çocuk sahibi ve bir torun dedesidir.

Anadolu Kültür ve The Christensen Fund desteğiyle, Kars Kültür Sanat Derneği tarafından 2010 yılında yayımlanan “Eski Yeni Fotoğraflarıyla Kars” adında bir eseri bulunmaktadır.  Kars Valiliği ve SERKA Desteğiyle 2013 yılında yayımlanan “Eski ve yeni fotoğraflarla Kars” (Kars  with old new pictures) adlı bir çalışması da vardır. Gravürlerle ve Minyatürlerle  Kars. Kasım ayında 3 bin adet Kars halkına sunulacak.