Bölgesel Çevre Merkezi (REC), T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ve Bosch Ev Aletleri’nin desteği ile gerçekleştirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi kapsamında 2010 – 2011 eğitim-öğretim yılının dokuzuncu eğitimi 16-17 Nisan tarihlerinde Kars’ta gerçekleşecek. 2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık 9.000 öğretmen ve 900 bin öğrenciye çevre eğitimi veren Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi kapsamında 2011’de binlerce öğretmen ve yüz binlerce öğrenciye daha ulaşılması hedefleniyor.
Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi ile Anadolu topraklarında “yeşile” değer verme bilincinin tohumları atılmaya devam ediyor. Sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitiminin geliştirilmesi amacıyla Türkiye’de 2005 yılında hayata geçirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi, 2010 - 2011 eğitim-öğretim yılı ile birlikte tüm enerjisini tazeleyerek yeniden yola koyuldu. 2-3 Nisan 2011 tarihlerinde Hatay’da gerçekleştirilen sekizinci eğitime Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Karabük, Konya, Gaziantep, Malatya, Mersin, Nevşehir ve Tokat illerinde görev yapan öğretmenler katıldı.
16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Kars’ta gerçekleştirilecek dokuzuncu eğitime Kars, Samsun, Ağrı, Van, Ardahan, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Muş, Diyarbakır illerinde görev yapan öğretmenler katılacak. Kars, Simer Hotel’de gerçekleştirilecek eğitime Çevre ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Enver Kurgun ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kurul Üyesi ve Kurul Başkan Yardımcısı Halil Aşıcı katılacak. 2010-2011 eğitim öğretim yılı sonuna kadar toplam 11 eğitim gerçekleştirilecek.
2010 – 2011 Eğitim-Öğretim Yılının İlk Dört Eğitimi de Büyük İlgi Gördü
Proje kapsamında ilk eğitim 23 – 24 Ekim tarihlerinde, Trabzon’da gerçekleştirilirken, eğitime Trabzon, Giresun, Samsun, Ordu, Erzincan, Elazığ, Artvin ve Rize’de görev yapan 18 öğretmen katıldı. 2010 – 2011 eğitim-öğretim yılına yönelik ikinci eğitim ise 6-7 Kasım tarihlerinde, İstanbul’da gerçekleştirildi. İstanbul’daki eğitime Bursa, Bolu, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Zonguldak’ta görev yapan 30 öğretmen katıldı. İstanbul ilini takiben 27 – 28 Kasım tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirilen Yeşil Kutu eğitimlerine, Çorum, Kayseri, Sivas, Tokat, Niğde, Nevşehir ve Aksaray illerinde görev yapan 27 öğretmen katıldı. 4 - 5 Aralık tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilen eğitime İzmir, Aydın, Denizli, Balıkesir, Manisa, Muğla, Uşak, Çanakkale, İstanbul ve Mersin illerinde görev yapan öğretmenler katıldı.
2010 YEŞİL KUTU KAPSAMINDA HEDEFLER DE YEŞİLLENDİ
Çevre bilincini Türkiye’nin dört bir yanında filizlendirmeyi hedefleyen Yeşil Kutu projesinin hayata geçirilen en kapsamlı sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitimi projelerinden biri olduğunu vurgulayan Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bosch Ev Aletleri olarak, bir yandan geliştirdiğimiz doğa dostu teknolojilerle, enerji kaynaklarının akıllı kullanımı ve doğal kaynakların korunmasına özen göstererek hayatı kolaylaştırmaya devam ederken, bir yandan da toplumda sürdürülebilir bir gelişim ve bilinç düzeyinin artırılıp, davranış değişikliğinin istenilen düzeyde gerçekleştirilmesi adına kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. 2008’den itibaren gerek maddi açıdan desteklediğimiz gerekse her aşamasında faal olarak katkı sağladığımız Yeşil Kutu projesi ise gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma gayemizle birebir örtüşmesiyle bizim için son derece değerli. Yeşil Kutu kapsamında gelecek nesillere çevre bilinci aşılamak için Türkiye’yi il il dolaşıyoruz.2010’da kendimize daha yeşil hedefler belirledik ve www.yesilkutu.net adlı web sitesi üzerinden yaygınlaşma çalışmalarını genişletmek amacıyla desteğimizi sürdürdük. Bu sayede Yeşil Kutu’nun, 81 ilimizde daha da yaygın hale gelmesini sağladık. 2010 yıl sonu itibariyle, yaklaşık 9.000 öğretmen ve 900 bin öğrencimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2011’de de önce öğretmenlerimize, kelebek etkisi ile de daha nice öğrencimize Yeşil Kutu eğitimlerini ulaştırmayı hedefliyoruz.”
YEŞİL KUTU, BAŞARISINI KATLAYARAK SÜRDÜRECEK
2005 yılından bu yana başarıyla devam eden Yeşil Kutu Çevre Eğitim Projesi’nin 2010 – 2011 döneminde de daha fazla öğretmen ve öğrenciye ulaşacak olmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden REC Türkiye ve Karadeniz Bölgesi Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, “Uzun yıllardır ilköğretim düzeyinde Avrupa’da uyguladığımız Yeşil Kutu Projesi, sürdürülebilir kalkınma çalışmalarının desteklenmesi için geliştirdiğimiz en önemli ve kapsamlı eğitim araçlarından birisidir. 2009 yıl sonu itibariyle başarılı ve katılımcı eğitimlerle tüm Türkiye’ye yaygınlaşmış bulunmaktayız. Gelecek nesillere çevre bilinci aşılayan ve öğretmenlerle yakın paylaşım içinde bulunduğumuz projemizin 2010 – 2011 eğitim öğretim yılında da başarısını katlayarak sürdüreceğine inanıyoruz” dedi.
YEŞİL KUTU NEDİR, PROJE NASIL YÜRÜTÜLÜYOR?
Merkezi ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi (REC) tarafından geliştirilen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi; Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın işbirliği ile yürütülüyor. 2008 ve 2009 yıllarında projenin sponsoru olan Bosch Ev Aletleri’nin desteğiyle Yeşil Kutu Türkiye’de yaygınlaştırılıyor ve tüm illerde kullanılması hedefleniyor. Yeşil Kutu, öğrencilerin çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma konularında bilgilerini ve farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak çok yönlü bir eğitim seti. Proje kapsamında Yeşil Kutu’yu nasıl kullanacakları konusunda eğitilen öğretmenler daha sonra 10-14 yaş grubundaki ilköğretim öğrencilerine ulaşarak eğitim veriyor. Öğretmen eğitimleri geçtiğimiz yıllarda bir ilki yaparak farklı metotla gerçekleştirildi. Proje kapsamında Yeşil Vagon’a dönüştürülen T.C.D.D. Konferans Vagonu’nun uğradığı 8 ilde Yeşil Kutu’nun eğitim programlarında ne şekilde kullanılacağı konusunda ildeki öğretmenler eğitildi.
MOBİL EĞİTİM ÜSSÜ YEŞİL VAGON: ULUSLARARASI BİR PROJEDE TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR UYGULAMA
Projenin bir çeşit mobil eğitim üssü olan Yeşil Vagon, projenin Türkiye ayağına özgü bir uygulaması olması nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Yeşil Vagon sayesinde, Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi ile çok daha fazla öğretmene ve öğrenciye ulaşıldı. Yeşil Kutu eğitimleri verilmek üzere özel olanaklarla donatılan Yeşil Vagon, nitelikli bir eğitim için bir sınıfta bulunması gereken tüm ses ve görüntü sistemleri ve her türlü teknik altyapıya sahipti.
YEŞİL KUTU FARKLI, ÇÜNKÜ ÖĞRENCİLERİ BİLGİ DEPOSUNA ÇEVİRMİYOR
Yeşil Kutu, kapsadığı konulara ilişkin olarak öğrencileri birer bilgi deposu haline çevirmek yerine temel bazı değerlerin ve davranış biçimlerinin gelişmesini sağlayacak biçimde tasarlandı. Bu nedenle de ders programında ayrı bir ders olarak yer almıyor. Yeşil Kutu, her branştan öğretmenin ve eğitimcilerin var olan her derste çevreyle ilgili bir bağlantı kurmalarını sağlayıp öğrencileriyle karşılıklı olarak çözümler geliştirmelerine yardımcı oluyor.
YEŞİL KUTU İÇİN DE DÜNYA VE TÜRKİYE İÇİN DE BİR İLK: İNTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİM
2010 – 2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle Yeşil Kutu eğitimlerinde bir ilk niteliğinde olan yeni bir uygulama başlatıldı. E-learning olarak da bilinen internet tabanlı uzaktan eğitim uygulaması sayesinde Yeşil Kutu, öğretmenlere artık internet üzerinden de kaynaklar ve yeni olanaklar sunuyor. Öğretmenler, ders planları ve bilgi içeren çalışma notlarının yer aldığı bir öğretmen el kitabı, animasyon ve kısa filmlerin yer aldığı bir DVD, çevre konularında kapsamlı bilgilerin yer aldığı etkileşimli bir CD ve ikilem oyunlarından oluşan setin tamamına internet sayfası üzerinden ulaşabiliyor. Yine bu sayfada sunulan çeşitli uygulama örnekleri ile çevre temalı etkinliklere erişebiliyor, ilham kaynağı olup, destek verebiliyor. İnternet tabanlı eğitim modeli aynı zamanda, Yeşil Kutu’nun 81 ilde kullanımının daha da yaygın hale gelmesine de katkı sağlıyor.
EĞİTMENLER ARASI ETKİLEŞİM DE, ÇEVREYE KATKI DA ARTIYOR
Yesilkutu net, öğretmenlerin meslektaşları ile bilgi ve deneyim paylaşımlarını güçlendirecek bir platform. Eğitmenler kendi arasındaki etkileşimlerini artırırken, öğrencilerinin de bu etkileşimden çıkan bilgi ve verileri daha iyi özümsemelerine, farklı deneyimlerden farklı kazanımlar elde etmelerine öncülük edebiliyor. Türkiye’nin dört bir yanından eğitmen, sadece bir tıkla, bulunduğu yerden bu kaynaklara erişebiliyor. Bu model, Yeşil Kutu’nun çevreci yaklaşımı ile de birebir örtüşüyor. Eğitimler ve paylaşımlar, dijital ortam aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yüzde yüz geri dönüşümlü kağıda dahi olsa herhangi bir baskı alınmıyor, bu sayede de çevrenin korunmasına daha çok katkı sağlanıyor.
BOSCH, ÇEVRE VE EĞİTİM İÇİN 2002’DEN BU YANA ÇALIŞIYOR
Bosch Ev Aletleri, 2002 yılından bu yana Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Deniz Temiz Turmepa işbirliğiyle gelecek kuşaklara temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için önemli projeler yürütüyor, çeşitli çalışmalara destek oluyor. Bosch Ev Aletleri’nin 2008 yılında desteklemeye başladığı Yeşil Kutu Çevre Eğitimleri Projesi’nin yanı sıra aynı yıl hayata geçirdiği bir diğer çevre ve eğitim odaklı kurumsal sosyal sorumluluk projesi ise Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu. Tiyatronun evrensel dilini kullanarak, çevre konusunda bilinçli bireyler yaratılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen proje kapsamında 2010 yılına kadar Türkiye genelinde 14 binin üzerinde çocuğa, “Çevreci Nasreddin Hoca Kukla Oyunu” ile ulaşıldı. Tiyatro, 2010 yılını Sadri Alışık Kültür Merkezi işbirliğiyle ve çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Polonya Gülümseme Nişanı sahibi Yalvaç Ural’ın kaleme aldığı “La Fonten Orman Mahkemesinde” adlı oyun ile karşıladı. Çocuklara çevre koruma bilinci, doğa ve hayvan sevgisi aşılamayı amaçlayan bu yeni oyun aracılığıyla, Haziran 2010 itibariyle İstanbul’da 10 bin çocuğa daha ulaşılarak, toplam 24 binin üzerinde çocuğa çevre koruma bilinci aşılandı. 16 Ekim itibariyle yeni sezon perdelerini açan oyun, Mart ayı boyunca her Cumartesi – Pazar saat 11.00’da İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi Atlantis Sahnesi’nde ücretsiz olarak minik tiyatro severler ile buluşacak. -KHA-