Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, AK Parti’den aday adayı

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, AK Parti’den aday adaylığını açıkladı...

Ülkemizin en önemli ve köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay’ın, Genel Müdürü Savaş Yılmaz ulusal ve uluslararası vizyon ve deneyimleriyle, Kars’ın ve ülkemizin kalkınmasına yönelik projeler üretmek istediğini belirterek, AK Parti’den Kars Milletvekili aday adaylığı başvurusu yaptı.

Yeşilay’ın, konusunda liderlik yapan öncü bir kuruluşa dönüşümünü yöneten ve başarılı birçok projeye imza atan Savaş Yılmaz, edindiği ulusal ve uluslararası deneyimini Kars’ın ve ülkemizin hizmetine sunmak için milletvekili aday adaylığını açıkladı.

Kamu, özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarında edindiği birikimini ve deneyimlerini Kars’ın hizmetine sunmak istediğini belirten Yılmaz; “Türkiye’nin 2023 hedefleriyle Kars'ın vizyonunu uyumlu hale getirerek, daha çok yatırım kaynağını ilimize çekmeyi ve ülkenin hedeflerine daha çok katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Kars, Sosyal Kalkınma Modeli ile güçlendirilmeli”

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem ilimiz hem ülkemiz 2023 vizyonuna uyum gösterecek ekonomik ve sosyal kalkınma modelini hedeflemelidir. Nitekim ekonomik alanın gelişmesiyle birlikte sosyal kalkınmayı da hayata geçiremezsek, nitelikli insan göçünün de önüne geçemeyiz.

TÜİK verilerine göre 2015 yılı il nüfusu 2000 yılına kıyasla yüzde 10 azalarak 292 bine gerilemiştir. Çok ilginçtir; 2015 yılı Kars İşgücü Piyasası Araştırma Raporuna göre Kars’taki işletmelerin yüzde 56’sı ara veya nitelikli eleman temininde güçlük yaşamaktadır. Bundan dolayı önemli ve genç bir potansiyele sahip, kültür ve tarih dolu geçmişini barındıran Kars’ı sosyal kalkınma modeli ile güçlendirmeli böylece ülkemizin büyüme hedefine de katkı sağlamalıyız.”

Kars’a uluslararası vizyon ve deneyim kazandırılacak

2023 vizyonunu kavrayabilmek ve bölgeyi buna hazırlamak gerektiğini ifade eden Yeşilay Genel Müdür Yılmaz; “Dünyanın nüfusu artıyor, yaşı artıyor, geliri artıyor. Tüm bu bilgiler beslenme alışkanlıklarından, tüketim alışkanlıklarına her şeyin değişmeye başladığını gösteriyor. Bu bilgiler tarımsal ekonomisi büyük olan illerimizin daha da önemli bir duruma ve konuma geleceğini gösteriyor. Dünyada güç ve cazibe merkezlerinin batıdan doğuya kaydığı bir süreçte Kars’ın öneminin, zenginliğinin, insan kaynağının ve cazibesinin de buna paralel artması gerekiyor. Bunu kavrayabilen yöneticilerin şehrimize hizmet etmesi çok kıymetlidir” dedi.

Savaş Yılmaz kimdir?

1975 yılında Kars’ın Selim İlçesine bağlı Yaylacık köyünde doğdu. Babası YSE’de (Yol, Su, Elektrik İşleri Müdürlüğü) çalışırken çocuklarını okutmak umuduyla aileyi Ankara’ya taşıdı. Savaş Yılmaz, 1998 yılında ikincilikle girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını Gazi Üniversitesi Kamu Maliyesi ve Mali Hukuk alanında yaptı. 2005 yılında Washington’da Dünya Bankası Eğitim Enstitüsünde, Yoksullar İçin Sosyal Güvenlik Sistemleri kurma üzerine programı tamamladı.

1998 yılında Kredi Garanti Fonu A.Ş.’de Finansal Analist olarak iş hayatına başlayan Yılmaz, daha sonra Dışbank A.Ş’nin Türkiye genelinde açtığı müfettişlik sınavını kazanarak başladığı müfettişlik görevine, İç Anadolu Bölgesi İç Kontrol Yöneticisi olarak devam etti.

2003 yılında Dünya Bankası tarafından yürütülen programlarda yönetici olarak çalışmaya başladı. Savaş Yılmaz ilk olarak Sosyal Riski Azaltma Programı’nda (SRAP) yöneticilik yaptı. SRAP bugün Türkiye’de ihtiyaç sahibi vatandaşlara sistematik yardımlar ulaştıran önemli bir hükümet programıdır. Halk tarafından ‘çocuk parası’, annelere ödenen paralar olarak bilinen “Şartlı Nakit Transferi” ödeme sistemini Türkiye’de kurarak 3 milyona yakın çocuğun eğitim yardımları alarak okula devam etmelerini sağlayan çalışmanın içinde oldu. Daha sonra yine Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma bankası gibi kuruluşların finanse ettiği, İstanbul’u depreme hazırlama amaçlı oluşturulan, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Kapasitesinin Artırılması (İSMEP) programında yöneticilik yaptı. Proje ile İstanbul yıkıcı olası bir depreme daha hazırlıklı bir duruma getirildi.

2008 -2011 yıllarında Türkiye’nin en büyük dönüşüm programı olan, Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesinin Direktörlüğünü yaptı. Bu programla beraber Türkiye’de sağlık ve sosyal güvenlik sitemi tamamen değiştirilere bugün tüm nüfusu kapsayan dünyanın en iyi sağlık ve sosyal güvenlik sistemi oluşturuldu. Savaş Yılmaz, Dünya Bankası tarafından “İnsan Hayatına Katkı” ödülüne layık görüldü.

2012-2013 yılları arasında yönetim danışmanlığı alanında faaliyet gösteren uluslararası bir danışmanlık grubu olan HD Consulting Group’un ülke direktörlüğünü yürüttü, aynı dönemde özel sektörde üst düzey yöneticilik ile icra kurulu üyeliklerinde bulundu.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte kuruma bugün de sürdürmekte olduğu ilk Genel Müdürü olarak atandı. Yeşilay’daki görev süresinde, Yönetim Kurulu’nun da yönlendirmesiyle, Yeşilay’ın konusunda liderlik yaparak büyük bir dönüşümü ve hızlı büyüme sürecini yönetti.

Birleşmiş Milletler, Viyana Uyuşturucuyla Mücadele Sivil Toplum Komisyonu üyeliği (VNGOC), Avrupa Uyuşturucu Karşıtı Topluluğu (EURAD) yönetim kurulu üyeliği, Avrupa Alkol Politikaları Birliği Üyeliği, Bağımlılıkla Mücadele Kurulu Üyelikleri bulunmaktadır. Türkiye’de son dönemde bağımlılıkla mücadelenin en önemli aktör olan Yeşilay’ın 12 Bakanlıkla birlikte yer aldığı Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun da üyesidir.

Halen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Ekonomisi ana bilim dalında doktorasına tez yazımı aşamasında devam eden ve tez çalışmasını ‘Sağlık Harcamalarını Artıran Faktörler’ üzerine yapmakta olan Yılmaz, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde Bağımlık Politikaları alanında ders vermektedir.

Savaş Yılmaz, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.