YİBO öğrencilerinin ketem duyarlılığı

Arpaçay 3 Kasım YİBO öğrencilerinin ketem duyarlılığı : Kadınlara Meme Kanseri Anlatılıyorlar…

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından 2009 yılında Kars Devlet Hastanesi bünyesine entegre olarak kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) halk sağlığına önemi konulu semineri için ilk çağrı Apaçaylı kadınlar tarafından geldi. Buna da 3 Kasım YİBO Yayın ve İletişim Kulübü öğrencileri ve İngilizce öğretmeni öncülük etti.

KETEM yetkilileri tarafından bölgedeki kadınların meme ve rahim ağzı taramalarını yaptırmaları yönündeki farkındalık çalışmasına ilk davet Kars’ın Arpaçay ilçesinden geldi. Arpaçay 3 Kasım Yatılı Bölge Okulu Yayın ve İletişim Kulübü olarak topluma hizmet adı altında yapılan projeye kapsamında davet edilen KETEM yetkilileri Arpaçaylı kadınlara meme ve rahim ağzı taramalarının önemi hakkında seminer verdi. Arpaçay 3 Kasım Yatılı Bölge Okulu İngilizce Öğretmeni Dönsel Dinler ve Yayın ve İletişim Kulübü öğrencileri tarafından düzenlenen proje, Arpaçay Halk Eğitim Merkezi Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 kadının katıldığı meme ve rahim ağzı taramaları konulu seminerde maket üzerinden kadınların dikkat etmeleri gereken noktalar gösterildi. Daha sonra yetkililer tarafından teker teker sorunları dinlenen kadınlar merkeze davet edilerek, kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları konusunda hatırlatmalar yapıldı.

Kars Devlet Hastanesi KETEM Polikliniği görevlilerinden Elife Akbaba yapılan seminere katılan kadınların göstermiş olduğu ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Akbaba, “Arpaçay 3 Kasım Yatılı Bölge Okulu İngilizce Öğretmeni Dönsel Dinler ve Yayın ve İletişim Kulübü öğrencileri çok güzel bir çalışma yapmış, bizim de amacımız bölgedeki kadınlara ulaşmak zaten. Bu proje sayesinde Arpaçay ilçemizdeki kadınlarımızın bir bölümüne ulaşıp meme ve rahim ağzı hastalıkları hakkında bilgiler verdik. Amacımız özellikle kadınlarımızda farkındalık yaratmaktır. Kendilerine eğitimler verdik, KETEM Polikliniğine davet ettik ve umarım kısa sürede bölgedeki bütün kadınlarımıza ulaşarak taramalarını yaparız” şeklinde konuştu.

Projeye öncülük eden Arpaçay 3 Kasım Yatılı Bölge Okulu İngilizce Öğretmeni Dönsel Dinler ise Yayın ve İletişim Kulübü olarak yaptıkları proje kapsamında KETEM yetkililerinden aldıkları destekle bayanları bilgilendirmek adına çalışma yaptıklarını belirtti. Dinler daha sonra şunları söyledi: “Biz Yayın İletişim Klubü olarak topluma hizmet uygulamaları için Kars’tan KETEM hocalarımızı davet ettik ve hocalarımızın anlattığı şeyler sayesinde toplum hizmetinin gerçek bir toplum hizmeti olmasını sağladık. Öğrencilerimizle birlikte organize ettiğimiz bu projenin kadınlarımıza fayda sağlamasını, yol göstermesini umuyoruz”

Arpaçay 3 Kasım Yatılı Bölge Okulu Yayın ve İletişim Kulübü öğrencileri ise bölge kadınlarının meme ve rahim ağzı taramaları konusunda bilgi sahibi olmadıklarından yola çıkılarak böyle bir projenin hazırlandığına dikkat çektiler. Öğrenciler bölge kadınlarının meme kanserine teşhis koyamadıklarına da vurgu yaparak, bu proje sayesinde kadınların bilgilendirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdiler.