Yıksınlar Yine Yapacağız

Yıkımına dün başlanan Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy, "Yıksınlar yine yapacağız" dedi.

Bıçaklı saldırıda yaralanan ressam Bedri Baykam'ın Maslak Acıbadem Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısına katılan Mehmet Aksoy, İnsanlık Anıtı'nın yıkılmasıyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Aksoy, heykelinin kafasının koparıldığını belirterek, "Bu ülkede sanat üzerinden heykeli yıkıp da, onu oya çevirme kaygısından bu iş yapıldı. Bundan yüzde yüz eminim. Sanat eseridir, kıymetlidir, gecekondudan hiçbir farkı yok onlar için, yeter ki birkaç kişi oy alsın. Sanatçıyla politikacı

arasındaki en büyük fark budur. Sanatçı gerçeği, iyiyi, güzeli göstermeye çalışır, iyinin, güzelin üzerindeki örtüleri kaldırmaya çalışır, onu tüm çıplaklığıyla, daha derinlemesine anlamamızı sağlar. Politikacılar da gerçeği ve insanı olduğu yerde tutup, kaldığı yerde tutup oyunu almaya, sağmaya çalışır" şeklinde konuştu.

Aksoy, kendilerine büyük bir destek ve dayanışma olduğunun da altını çizerek, "Bu dava burada bitmeyecek" dedi. Heykele zarar verildiğini, masum iki çocuk gibi duran heykelin kafasının koparıldığını anlatan Mehmet Aksoy, "Gerçekten çok üzgünüm, Türkiye adına üzgünüm, bu görüntü adına üzgünüm. Bundan sonra haklı olsam ne yazar. En azından bir sanatçı duruşu sergiledik" dedi.

"Yıksınlar yine yapacağız" diyen Aksoy, son çare olarak Cumhurbaşkanı'na başvurduklarını ifade ederek, şunları söyledi;

"Sorumluluklarını hatırlattık. Bu işe seyirci kalmaması gerektiğini düşündük. İlk önce bu işi durdur, mahkeme edilmeden, idam edilmesin, yargısız infaz olmasın istedik. Maalesef seyirci kalındı. 20 parça halinde alıp, belediyenin çöplüğüne atacaklar. Bana al diyorlar. İnsanlar basit düşünüyor. Orada bir sanat eseri mahvediliyor, paramparça yapılıyor. Ondan sonra ben onu alacakmışım. O orada kalsın onlara yakışır. O mezarlık ibreti alem için dursun istiyorum."