Yıldırım Öztürkkandan Haklı Eleştiri

Araştırmacı Yazar Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan, “Anı Gravürleri Resim Sergisi"nin düşündürdüklerini gazetekars okurlarıyla paylaştı. Sergi de emeği geçenlere teşekkür ederek, çeşitli yanlışların olduğuna dikkat çekti.

İşte Yıldırım Öztürkkan'ın Kaleminden “Anı Gravürleri Resim Sergisi"nin Düşündürdükleri...

İlimizde açılan “Anı Gravürleri Resim Sergisi” sanat severlerin ilgisini çekerken bazı eksik ve yanlışları anlatmak da  yine sanat severlere düşmektedir. 33 arkadaşımız bin bir emekle göz nuru ile  çizdikleri bu 60 resmi saygıyla karşılıyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu gravürler  belki yüzyıllar ötesine taşınacak ama yanlışları da beraberinde götüreceğini unutmamak gerektiğini düşünüyorum.

Nedir bu yanlışlıklar : Resimlerin  altlarındaki yer tanımlarında yanlışlıklar var, bunlar İlimiz Kültür Müdürlüğü’nden, Müze Müdürümüzden bunları öğrenmeleri gerekirdi diye düşünüyorum.

Resimlerin kitaplaşacağı düşünülünce bu yanlışlığın 100 yıllar sonrasına aktarılacağı düşüncesi ile dikkat edilmelidir. Sergiyi gezdiğim de  Bu konuları konuşacağım  bir kimse olmadığından, hatıra defteri de olmadığından  gazetede aydınlatmak istedim.

Ayrıca “Ani”mi - “Anı” mı konusu da ayrıca  hatırlatılmak istedim. bu konuda otorite olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. sayın Enver Konukçu’dan da görüş almaları gerekmektedir. Zira değerli hocamızın bu beyanatını aynen yayımlıyorum.

BİNLERCE YILLIK TARİHİ GEÇMİŞİ BİR ANDA YOK SAYAMAZSINIZ

Bazı gezgincilerin ve Ermeni vatandaşların, Kars'taki Anı Harabeleri'nin gerçek adının "Ani" olduğu iddialarına cevap verdi.

 Kars'ta bulunan ve sahip olduğu tarihi-turistik özellikleriyle de adından sıkça söz ettiren Anı Harabeleri, yeni bir tartışmanın hedefine konuldu. Bazı gezginci ve Ermeni vatandaşların Anı Harabeleri'nin asıl adının "Ani" olduğu yönündeki iddialarına, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden yanıt geldi. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Anı Harabeleri'nin adının "Ani" şeklinde anılmasının mümkün olmayacağını belirterek, bu yöndeki araştırma ve incelemelerinin halen daha devam ettiğini bildirdi. Konukçu, GHA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Fahri Kırzıoğlu'nun tarihi eski yazmalarına dayanarak yaptığı bir araştırmada, Anı Harabeleri ile ilgili önemli bilgilere ulaştığını kaydetti. Meşhur ören yerinin, tarihi kaynaklarda da Anı adıyla anıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Konukçu, "Anı kelimesi, Ermeni dünyasının malıymış gibi görülmesine rağmen, bu adı bir çok Türk medeniyeti kullanmıştır" dedi.  

İSİM TARTIŞMASI DAHA UZUN BİR SÜRE DEVAM EDECEKTİR

Anı adının çok eski dönemlerden beri Türkler ve çevresinde kullanıldığını aktaran Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, "Ermeni dünyasına aitmiş gibi gösterilmek istenilen bu kelime, Med, Pers, Part ve Sasani geleneğinde "AN" diye kullanılmıştır. Benzer isimler Türkistan'dan da   göze çarpmaktadır. Halvetiye'den Gülşeni'nin yazdığı eserede, Akkoyunlardan bahsederken Ansuyu başı demektedir. Kaldı ki, yöre halkı da Anı ismini kullanmaktadır. O yüzden Ermeni dünyasının tekelindeki kelime, bizde Türkçesi ile, yani Anı şeklinde ifade edilecektir." diye konuştu. 

Anı Harabeleri ile ilgili isim tartışmasının daha uzun bir süre devam edeceğini düşündüğünü dile getiren Konukçu, "Sanırım bu işi resmi platformlara da taşıyabilirler. En son olarak şifahi de olsa Kültür ve Turizm Bakanı'na kadar götürülmüştü bu konu. Tarihi belgeler ışığında bekleyip göreceğiz. " şeklinde konuştu.

Kaynak : http://www.radyoritm.net/?p=109

Bu konu dikkate alınarak Gerek Anı gerekse Anı’daki eserlerin adlarını tam adlarıyla  yazarlarsa gelecek nesillere bilgi kirliliği aktarmamış oluruz. Bu sergiyi Kars’ta açanlara teşekkür ederim.

Elinize ve emeğinize sağlık.