Yol Yok, Sırtlarında Taşıyorlar

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Kayalıboğaz köyünde arazi yolları olmayan vatandaşlar 40 derece sıcak altında hem oruç tutuyor hem de tarlalarından biçtikleri otları sırtlarında taşıyarak köylerine götürüyorlar.

Kars'ta Ramazan ayının 1. günü yazın en sıcak günlerinden birine rastladı. Arazi yolları olmayan köylüler tarlalarından biçtikleri otlarını sırtlarında köylerine kadar taşımaya çalışıyorlar. Sıcak havalarda zor şartlar altında çalışmak durumunda kalan köylüler yaklaşık 3 kilometre yol gidiyorlar. Köylülerden Feciri Aktaş, "Bizler bu sıcak havanın altında otlarımızı biçiyoruz. Bu ot biçtiğimiz yer, Harabacermeli, Selderesi, Eskiköy, Ateştepesi ve Kuş mevki'si, bizler bu yerlerde hayvanlarımıza ot temin

etmemiz için bu sıcağın altında ot biçiyoruz. Bu çayırlar dedemizden kalma mülkiyetimizdir. Bizim eski tapularımız var onun için bu arazilerimize kadastro gelmesini istiyoruz. Bu sıcak altında çok zor oluyor. Bizim traktörümüz var ama bir yolumuz yok buralara çıkamıyoruz. Şimdi biz sırtımızdan köye kadar bu ramazan ağzımız oruç ot taşıyacağız. Eskiden kağnı arabalarıyla taşıyorduk ama artık yol almadığı için mecburen sırtımızla taşıyacağız" dedi.

Tırpanlarla ot biçen köylülerden Metin Göktaş de, "Bizler Büyükçayırda ve Tevramevkisi'nde kışın hayvanlarımızın yiyeceklerini temin ediyoruz. 30 - 35 derece sıcak havanın altında ot biçiyoruz. Bizler hem oruç için niyetliyiz hem de ot biçiyoruz" dedi.

Köyde sırtlarından ot taşıyan kızlar ise biçilen otları tırmıklarla toplayarak sırtlarına alıp yollara koyuldular. Yollarda yürüyen kızlar hem cep telefonundan çalan müzikle yol gittiler hem de derelerde mola vererek ellerini yüzlerini yıkayarak dinlendiler. Sırtıyla ot taşıdığını belirten Yıldız Aktaş, "Bizler otlarımızı hep böyle sırtımızda götürüyoruz nedeni yollarımız hep bozuk ve taşlı. Arazilerimizin yollarının yapılmasını istiyoruz. Yollarımız görüyorsunuz işte, bizler bu yollarda nasıl traktör

getirelim bu yolda traktör hep devrilecek. Ben bile bu yolda yürüyemiyorum düşüp ayağımı kıracağım diye" dedi.

Kaymakama seslenen Aktaş, "Sayın kaymakamım bakın size sesleniyorum başbakanım, bizim arazilerimizin yollarını yaptırın. Bakın bizler sırtımızda ot taşıyoruz yemin ederim sırtım ağrıyor ot taşımaktan. Şuan ben susuzum kendimde oruçluyum ağzım oruç. 35 - 40 derece sıcaklık var ben de sırtım da ot taşıyorum. Lütfen arazilerimizin yollarını yapsınlar" dedi.