Yücel YÜCEL kaleme aldı : 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Yücel YÜCEL kaleme aldı : 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü...

‘’Kadınlar hakkında birbirinize hayır tavsiye ediniz!” “Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir."

Kadın: Toplumun esası, Milletin kaynağıdır (Atatürk).

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 mart Dünya Kadınlar Günü:  temelinde kadınların toplumun her alanında  var olma bilincinin  gelişmesine, ekonomik, ve sosyal başarılarının kutlanmasıdır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları anlamında  bir var oluşun simgesi durumundadır.

Bugün neredeyse tüm dünyada çeşitli eylemlere sahne olan 8 Mart Dünya Kadınlar günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü: 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde yaklaşık 40.000 kadın  işçi 'eşit işe eşit ücret', daha kısa çalışma saati ve doğum izni gibi isteklerle greve başladılar. Grev anında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi yangına bağlı sebeplerle yaşamını yitirdi.

Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edilerek, İlk anma 1911 yılında yapıldı.

1921'de Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirildi. Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de,        

8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye'de kadınlar günü ilk olarak 8 Mart  1921'de kutlandı. 1975 yılından sonra kitlesel kutlamalar başladı. 12 Eylül Darbesi ile ara verilen kutlamalar 1984'ten bu yana devam ediyor.