Tacettin DURMUŞ
Ünlü dağcı Orhan Kozan öncülüğünde, Yurdun dört bir yanına yayılan Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü, Iğdır’ın ardından Kars’ta da kuruluş aşamalarını tamamlamasının ardından, güneşin ilk doğduğu Iğdır ve Kars’ta faaliyetlerine başladı. Kars’ta da kuruluş aşamasını sürdüren Zirve Dağcılığın kurucu üyeleri Alpay Korkmaz, Yağız Cemal Köse, Batuhan Caner Kayhan, Mustafa Orhan ve Tacettin Durmuş Kars tarihinde bir ilke imza attı.
Profesyonel dağcılar, Susuz Şelalesinde doğal buz tırmanış istasyonu kurduktan sonra güvenli tırmanış yaparak ‘kar’ denilince ilk olarak akla gelen Kars’ta, bir ilki başardı.
Her karışı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile eşsiz değerlere sahip Kars’ta, Susuz Şelalesi her mevsim özgün doğal güzelliğini sergilemeye devam ediyor. Kars’ı ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini her geçen gün çekmeye devam eden Susuz Şelalesi, Zirve Dağcılığın başlatmış olduğu buz tırmanışı ile bundan böyle kış ve doğa sporlarının önemli bir rotasını oluşturacak.
Susuz Şelalesine bir ilki gerçekleştirerek buz tırmanışı gerçekleştiren Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dağcı Tacettin Durmuş, bu etkinliğin ardından Susuz Şelalesinin doyumsuz doğal zenginliğinin ülkemizdeki ve dünyadaki tüm dağcıların dikkatini çekeceğine inandığın söyledi.
Durmuş, Susuz Şelalesinin Türkiye Dağcılık Federasyonunun önemli rotalarından bir olacağına inandığını da belirterek, Kars, Ardahan ve Iğdır’ın her karış toprağının türlü zenginlikleri bağrında barındırdığının da altını çizdi.
Kars, Ardahan ve Iğdır’a yerli yabancı ziyaretçi taşıyan turizm işletmecilerinin Susuz Şelalesini de programlarına almaları çağrısında bulunan Durmuş, “Yöre halkı arasında ‘Su Uçan’ olarak adlandırılan Susuz Şelalesi, yılın 4 mevsiminde güzelliğini ve ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Kars’ın il merkezine 24 km, Susuz ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Susuz Şelalesi, Kars Valiliği ve İlçe Kaymakamlığının özel ilgisi sonucu turizme kazandırılarak Allah vergisi doğal güzelliğini ve özel sayfiye yeri olma özelliğini koruyor. Özellikle hafta sonlarında ilimize gelen yerli ziyaretçilerin ve yöre halkının piknik yapmak için akın ettiği Susuz Şelalesi ve mesire alanına ilgi geçen gün artıyor. Kars - Ardahan karayolu üzerinde bulunan ve 75 metre yükseklikten dökülen şelale, dört mevsim büyülediği gibi, bölgeyi ziyaret etmek ve piknik yapmak için gelenlere de temiz bir nefes aldırıyor. Sayfiye yerine gelen vatandaşlar, güvenli bir ortamda hoş vakitler geçiriyor. İlçe Kaymakamlığı ve SERKA tarafından batıdaki örneklerini aratmayan bir şekilde düzenlenen şelale çevresinde yapılan piknik alanına gelen vatandaşlar, sundurmalar altında ve doğal ortamda piknik yapma şansını bulduğu gibi seyir terasında ise doyumsuz doğal manzaranın fotoğrafını çekerek ölümsüzleştiriyor. Fotoğraf sanatçılarının da vazgeçilmez mekanı olan Susuz Şelalesi, son verilere göre vadisinde 30’a yakın farklı kuş türüne ve bazı yabani hayvanlarına ev sahipliği yaptığı gibi bölgeyi gezi rotasına dahil eden doğaseverlerin de ilgi odağı oluyor. Şelale yatağını gezen doğaseverler aynı zamanda dere yatağında bulunan doğal çermiğin de suyundan şifa buluyor.”dedi.
Öte yandan Susuz Kaymakamlığınca, 2016 yılında Kentsel Altyapının İyileştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Serhat Kalkınma Ajansına (SERKA) sunulan "Susuz Şelalesi Seyir Terası Projesi" destek almaya hak kazanan projeler arasına girmesinin ardından bölgeye ilgi daha da arttı. "Şelalem Ağaçla Daha Güzel Hayat Buluyor" projesiyle, şelale bölgesinde çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Mesire ve piknik alanları ile seyir terası da yapılarak kurumsallaştı ve özel güvenlik görevlileri nezaretinde vatandaşlar piknik yapma fırsatı buldu.
Susuz Şelalesinin şu andaki özelliğine kavuşması için dönemim Kars Valisi Rahmi Doğan ve Susuz Kaymakamı Yusuf İzci’nin önemli ve özverili çabaları olmuştu.”dedi.