1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. SGK borçları yapılandırma süresi uzatıldı
SGK borçları yapılandırma süresi uzatıldı

SGK borçları yapılandırma süresi uzatıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürü Abdulkadir Ayluçtarhan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun uyarınca belirlenen son başvuru tarihinin 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.

A+A-

26 Ekim 2016 tarihli ve 29869 Sayılı Resmi Gazete ve 2016/9385 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 6736 sayılı Af Kanununda Başvuru süreleri SGK ve Vergi Borçları için tüm maddeler 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldı.

SGK İl Müdürü Abdulkadir Ayluçtarhan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'da yapılan değişiklikleri anlattı. Ayluçtarhan 6736 Sayılı Yasada Değişiklik Resmi Gazete de yayımlandığını "3/8/2016 tarihli ve 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda yer alan başvuru süreleri, Kanunun 42üncü maddesinin birinci fıkrası ile 6'ncı maddesi hükmü saklı kalmak üzere, Kanunda belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatılmıştır. 6736 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan başvuru ve ilk taksit ödeme süresi; Kanunun yayımlandığı 19/8/2016 tarihinden(bu tarih hariç) 31/10/2016 tarihine(bu tarih dahil) kadar yapılan tebligatlara münhasır olmak üzere Kanunda belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzatılmıştır" dedi.

Abdulkadir Ayluçtarhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırılacak. 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırma kapsamına girmektedir. İdari para cezalarında da bir değişiklik oldu. 25 Kasım 2016'ya kadar müracaatı olanların 31 Aralık 2016'ya kadar olan idari para cezaları yapılandırılacak.

Ayrıca, gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç asılına eklenerek tahsil edilecektir.

36 aya varan taksitlendirme imkanı

Abdulkadir Ayluçtarhan Yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacaktır. SGK'ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabileceklerdir. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecektir.

GSS borçları da yapılandırma kapsamında

Son yapılan değişiklikle Genel Sağlık Sigortası(GSS) tarihlerinde bir değişiklik yapılmadı. Yapılandırma Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsıyor. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecektir.

Gelir testi için de Müdürlüğü'müze 127 kişinin yapılandırma müracaatı bulunmaktadır.

Gelir testi yaptırmamış olanlara 01.09.2016 ile 02.01.2017 tarihleri arasında gelir testine müracaat etme 28.02.2017 tarihine kadar yapılandırmaya ve ödemeye müracaat etme hakkı tanınmıştır. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkânına kavuşmuş olunacaktır. Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

Borçlarını yapılandıran işveren nelerden yararlanacak?

Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren; bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecektir.

Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 25 Kasım 2016 tarihine kadar başvurabilecekler. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabileceklerdir.

Hangi alacaklar yapılandırma kapsamında?

Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takıp edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranlar, esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen surede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecektir.

Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yıl, Şubat ay, ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranlar, esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.