SGK’dan bilgilendirme toplantısı
Sosyal Güvenlik Kurumu Kars İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Reformu ve Reform Sonrası Uygulamalar ile ilgili basın mensuplarıyla genel bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.
Öğretmenevi’ndeki toplantıya SGK İl Müdürü Abdulkadir Ayluçtarhan, SGK Müfettişi Oğuz Mülayim, kurum görevlileri ve gazeteciler katıldı.
SGK İl Müdürü Abdulkadir Ayluçtarhan’ın konuşmasından sonra SGK Müfettişi Oğuz Mülayim Sosyal Güvenlik Reformu ve Reform Sonrası Uygulamalar ile ilgili bilgi verdi. Bu tür bilgilendirme toplantılarının yurt genelinde yapıldığını belirten Mülayim, Kars’ta da bundan böyle belli aralıklarla bu tür bilgilendirmelerin yapılacağını ve süreklilik haline getirileceğini söyledi.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KARS İL MÜDÜRLÜĞÜ, SOSYAL GÜVENLİK REFORMU VE REFORM SONRASI UYGULAMALAR
1. Sosyal Güvenlik Reformunun Yapılma Sebepleri
a) Demografik değişim. (Nüfusun yaşlanma problemi)
b) Sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri arasında norm ve standart birliğinin olmaması.
c) Nüfusun tamamının koruma kapsamına alınamaması.
d) Finansmanla ilgili sorunlar. (Sosyal Güvenlik açıkları)
(Aktif/pasif oranları, Erken emeklilik, Prime esas kazançların düşük gösterilmesi, Kayıt dışı istihdamın yüksek olması, Aylık bağlama oranının yüksek olması)
2. Sosyal Güvenlik Reformunun Ana Bileşenleri
a)Sigorta hak ve yükümlülüklerin eşitlendiği, mali olarak sürdürülebilir tek bir emeklilik sigortası sisteminin kurulması,
b)Nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu finanse eden genel sağlık sigortası sisteminin oluşturulması,
c)Sosyal güvenlik kurumları tarafından sürdürülen primsiz ödemelerin toplulaştırılması,
d) Yeni Kurumsal Yapının Oluşturulması
3. 2008-2011 Yılları Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler
a) Yasal Düzenlemeler
- 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çıkarılmıştır.
- 5763 Sayılı Yapılandırma Kanunu: Bu Kanun kapsamında; 1.267.362 başvuru gerçekleşmiş ve 2009 Aralık ayı itibariyle 7,57 Milyar TL‘sı tahsil edilmiştir.
- 5763 Sayılı Kanun ile 5 Puanlık Teşvik Uygulaması: Bu kapsamda 2009 Aralık ayı itibariyle 707.892 İşveren ve 5.314.501 sigortalı bu teşvikten faydalanmıştır.
- 6111 Sayılı Yapılandırma Kanunu: Bu Kanun kapsamında; 2.348.586 adet başvuru gerçekleşmiş, toplam 31.20 Milyar TL Kurum alacağı yapılandırılmış ve 2011 Aralık ayı itibariyle bu alacağın 7,96 Milyar TL‘si tahsil edilmiştir.
b) Bürokrasinin Kaldırılması ve Vatandaş Odaklı Hizmetin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Düzenlemeler
- Sağlık karneleri kaldırılmıştır.
-2022 Sayılı Kanun kapsamında 85 yaş üzeri yaşlılar ile %70 ve üzeri özür oranı bulunan vatandaşlar ile talepte bulunan tüm emeklilerin ikametinde ödeme yapılmasına başlanmıştır.
-Geçici işgöremezlik ödeneği, emzirme yardımı cenaze ödeneği, cenaze nakil gideri, yol gideri ve gündelik ödemelerinin PTT işyerlerinde ödenmesi sağlanmıştır.
-T.C. Kimlik No ile Gelir ve Aylık Alma İmkanı Getirilmiştir.
-Bağımsız Çalışanlarla İlgili On-Line Tescil İşlemi Hayata Geçmiştir.
-3 Ayrı Kuruma Verilen İşe Giriş Ve İşten Çıkış Belgeleri Tekleştirilmiştir.
-Bağ-Kur Kaydı Olmadığına İlişkin Belgelerin İnternetten Alınabilme İmkânı Sağlanmıştır.
-Borcu Yoktur Yazılarının İnternetten Alınması Sağlanmıştır.
-Sosyal Güvenlik Merkezleri Faaliyete Geçmiştir.
4. 2012 Yılına İlişkin Kurum Hedefleri
a) KADİM (Kayıtdışı İstihdamla Mücadele)
b) İş ve işlemlerin basitleştirilmesi,
c) Prim tahsilatlarının artırılması,
d) Teknik alt yapının güçlendirilmesi,AYS (Arşiv Yönetim Sistemi), SGEP (Sosyal Güvenlik Entegrasyonu Projesi), Data Center (Hizmet binası), Teknolojik Altyapı Çalışmalarının Hızlandırılması, (Türk Telekom Sözleşme - ayrı otoban),
e) Sağlık; E-Reçete,Risk Odaklı Denetim, Avuç içi damar izi tanıma ve Biyometrik Kimlik Doğrulama,
f) Hizmet Binalarının Vatandaş Odaklı Hale Getirilmesi
REFORM SONRASI DÜZENLEMELERDEN BAZILARI
1. Sağlık Hizmetleri İle İlgili Düzenlemeler
- Genel sağlık sigortası düzenlemeleri ile ülke sınırları içerisindeki tüm vatandaşlar sağlık güvencesine kavuşturulmaktadır. Getirilen düzenleme ile halen sağlık hizmetlerinden yararlananlara ilave olarak;İsteğe bağlı sigortalılar,18 yaşına kadar çocuklar,Vatansız ve sığınmacılar,Türkiye’de ikamet eden ve kendi ülkesinde sigortalı olmayan yabancı ülke vatandaşları kapsama alındı.
- 18 yaşından küçük çocuklar, anne ya da babaları tescil edilmese veya prim ödeme ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmeseler dahi sağlık yardımlarından yararlandırılacaktır.
- “Aile içinde kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olması” nedeniyle genel sağlık sigortası primini ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri Devlet tarafından karşılanacak.
18 yaşını doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, 63 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri gereğince sağlanan sağlık hizmetleri, 75 inci maddede sayılan afet ve savaş ile grev ve lokavt hali durumlarında sağlık hizmeti sunumu için herhangi bir prim ödeme gün sayısı şartı aranmaz.
İş kazası ile meslek hastalığı halleri ile askerî tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri, afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri, aile hekimi muayeneleri ve kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık raporu ile belgelendirilmek şartıyla; kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve hayati önemi haiz 68 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sağlık hizmetleri ile organ, doku ve kök hücre nakli, Kurumca gerekli görülen kontrol muayenelerinden katılım payı alınmaz.
Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakilleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, diyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemleri için otelcilik hizmetleri dahil olmak üzere herhangi bir ilave ücret alınamaz.
2. Teşvik Uygulamaları İle İlgili Düzenlemeler
-Kayıt dışı istihdamın en önemli nedeni sayılan istihdamın üzerindeki yükler teşviklerle azaltılmıştır.
-2011 Aralık itibariyle 1.129.998 işyeri (İşyerlerinin %80’i), 7.880.767 sigortalı (sigortalıların %68’i) teşvik uygulamasından yararlanmaktadır.
-2004 yılından 2011 yılı sonuna kadar uygulanan teşvik tutarı 18,7 milyon TL olmuş, 2011 yılı için bu rakam 6,7 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
3. Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele İle İlgili Düzenlemeler
-ALO 170 Hattı kurularak, kayıt dışı istihdamla ilgili ihbar ve şikâyetlerin zamanında sonuçlandırılması sağlanmıştır. Bu hattımıza Mayıs 2008 tarihinden 2011 yılı Kasım ayı sonuna kadar gelen şikâyetlerden 33.720 kişinin kayıt dışı çalıştığı ve 3.375 işyerinin tescilsiz olduğu tespit edilmiştir.
- Toplam 22 kurumdan 2008 yılı Ekim ayından itibaren T.C. kimlik numaraları ile birlikte “meslek bilgileri” alınmaya başlanmış, gelen verilerin Kurumca değerlendirilmesi sonucunda 2011 yılı Kasım ayı itibariyle yaklaşık 940.987 kişi, 55.649 işyeri kayıt altına alınmıştır.
- 01.01.2009 tarihi itibariyle ücretlerin banka kanalıyla ödenmesi uygulamasına geçilmiştir.
- Sosyal güvenlik il müdürlüklerinde kayıt dışı istihdam ile mücadele (KADİM) servisleri kurulmuştur.
- Kayıtlı İstihdamı Teşvik Projesi (KİTUP) devam etmektedir. (28 Eylül 2010 – Haziran 2012)
4. Meslek Koduna Uygun Bildirim Düzenlemesi
-Herkesin SPEK alt sınırından bildirimi yerine meslek ve hiyerarşiye uygun bildirim yapması sağlanacak. Buna göre meslek sınıflandırmasında İŞKUR sınıflandırması esas alınacak ve Aylık bildirge formatı uyarlanarak bildirimler düzenli takip edilecektir.
5. SGK’nın Yeni Denetim Modeli
-Kurumumuz Müfettişleri tarafından ülke genelinde sahte sigortalılık, sağlık ve sigorta suiistimalleri, asgari işçilik gibi önemli ve risk odaklı denetimler yapılmaktadır.
-Kurumumuz taşra birimlerinde görev yapmakta olan ve şu an 1187 olan denetmen sayısı, görev ve yetkileri artırılarak 2012 yılı sonunda yapılacak alımlarla 1.500’e ulaşacaktır.
-Kamu kurumlarından temin edilen bilgi ve belgelerin Kurumumuz kayıtlarıyla sorgulanması amacıyla İl Müdürlükleri ve Merkez Müdürlüklerimizde “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Servisleri” kurulmuştur.
-Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılan denetimlerde, aynı zamanda sigortalılık kontrolü de yapılmakta ve sigortasız olarak tespit edilenler Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmektedir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NUN 2012 YILI HEDEFLERİNDEN BAZILARI
1- Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelenin Sürdürülmesi,
Coğrafi ve sektörel analizler yapılarak kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu düşünülen yerlerde ve sektörlerde denetimler yapılacaktır. Denetim stratejimiz, kayıt altında olan işletmeler değil, kayıt dışı kalmış işletmeler üzerine kuruludur. Amacımız sosyal güvencesi olmaksızın çalışan kişileri tespit etmek ve kayıt altına almaktır.
2- Kurumumuzda gerçekleştirilen tüm iş ve işlemlerin basitleştirilmesi, böylece vatandaş odaklı yönetimi sağlayarak, hizmetlere daha kolay ulaşılmasının sağlanması,
3- Özellikle sigortalı sayısının artması ve sigorta prim ödeme yükümlülerinin düzenli prim ödemelerinin sağlanması ile prim tahsilatlarının artırılması,
4- Kurumun Teknik alt yapının güçlendirilmesi, böylece başta sağlık hizmetleri olmak üzere her konuda herhangi bir aksaklığa yol açmaksızın hizmetlerin devamlılığının sağlanması ve kalitesinin artırılması,
5- Sağlık hizmetleri ile ilgili yenilikler,
Global Bütçe,
E – Reçete,
Risk Odaklı Denetim
Avuç içi damar izi tanıma ve Biyometrik Kimlik Doğrulama
6- Hizmet Binalarının Vatandaş Odaklı Hale Getirilmesi,
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.