1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Simülasyon vagonunda deprem....
Simülasyon vagonunda deprem....

Simülasyon vagonunda deprem....

Karslılar simülasyon vagonunda Kocaeli depremini yaşadı...

A+A-

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) Hürriyet Treni’yle çıktığı Türkiye turunda dördüncü durağı Kars oldu.

Karslılar, trende deprem simülasyon vagonuyla yer alan DASK’ın Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle gerçekleştirdiği eğitimlere yoğun ilgi gösterdi. Deprem, depremden korunma yöntemleri ve zorunlu deprem sigortası eğitiminin ardından katılımcılar, simülasyon vagonunda 7.4 büyüklüğündeki Kocaeli depremini yaşayarak deprem anında neler yapmaları gerektiğini öğrendiler.

DASK, “Deprem geçecek, hayat devam edecek” sloganıyla çıktığı Hürriyet Treni yolculuğunda 32 gün boyunca 25 ili ziyaret ederek 100 bin kişiye doğrudan ulaşmayı hedefliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 6 kişiden oluşan eğitmen kadrosu tur kapsamında yaklaşık 80 deprem semineri verecek. DASK, eğitimlerde edinilen bilgiyi kalıcı hale getirmek için tüm katılımcılara kitapçık ve filmlerden oluşan Depreme Hazırlık Eğitimi seti armağan ediyor.  

İKİNCİ DEPREM RİSK BÖLGESİNDEKİ KARS’TA KONUTLARIN YÜZDE 15’İ SİGORTALI

İkinci derece deprem risk bölgesindeki Kars’ta zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 24 bin konuttan sadece 4 bine yakınının poliçesi bulunuyor. Kars yüzde 15 sigortalılık oranıyla Türkiye genelinde 47. sırada yer alıyor. DASK, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle çıktığı Hürriyet Treni yolculuğunda zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Türkiye’de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan 3,4 milyonunun (yüzde 26) poliçesi bulunuyor. Zorunlu deprem sigortası poliçesi sahibi konutların sayısının orta vadede 5,5 milyona çıkarılması hedefleniyor. Zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sahipleri ayda ortalama 12 TL ödeyerek evlerini güvenceye alabiliyor.

DASK, SİGORTALILIK ORANINI ARTIRAN İLLERİ ÖDÜLLENDİRECEK

DASK, zorunlu deprem sigortalı konutların sayısını artırmak için başlattığı Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor yarışmasıyla deprem güvenceli hayatı teşvik ediyor. Türkiye’nin 81 ilini kapsayan yarışma kapsamında 2011 yılsonu sonuçlarına göre zorunlu deprem sigortasında en yüksek sigortalılık oranına ulaşan, bir önceki yıla göre en yüksek poliçe artış oranını kaydeden ve en iyi teşvik kampanyasını yürüten iller ödüllendirilecek.

DASK, “Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor” yarışmasının her üç kategorideki birincilerine DASK Güvenli Hayat Parkı armağan edecek. Tüm vatandaşların yararlanması için kent merkezine inşa edilecek parklar oyun grubu, yürüyüş parkuru ve yeşil alanın yanı sıra deprem ve zorunlu deprem sigortasıyla ilgili eğitim materyalleri de içerecek. Yarışmanın her üç kategorisinde ikinci ve üçüncü olan illerin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine ise depremle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere malzeme yardımı yapılacak.

DASK ve ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara Depremi’nin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmüyor.

Zorunlu deprem sigortası, Türkiye’deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor. Zorunlu deprem sigortası uygulamasındaki gelişmeler yurtdışında da oldukça yüksek bir ilgiyle takip ediliyor ve kurum, benzer riske maruz ülkeler tarafından örnek alınıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.