Suyun bereketi milletle buluştu
Kars’ın en büyük kamu yatırımlarından biri olan Kars Barajı hizmete alındı. Kars Barajı ve Sulamaları, bölgenin en önemli, en büyük ve hasretle beklenen projeleridir.
Kars Barajı açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı törele gerçekleştirildi. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan Karslılara hitap etti.
Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, DSİ. 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ve protokol üyeleri katıldı.
Kars Barajı rezervuarında depolanacak su ile Kars Ovası’nda 260 bin 30 dekar, Digor ovasında 215 bin 750 dekar olmak üzere 44 adet köye ait toplam 475 bin 780 dekar zirai tarım arazisi cazibeli borulu sistem ile sulanacak, 2,24 MW kurulu gücündeki Etek santrali ile yıllık 10 milyon kWh enerji üretilecektir. Bu sulama alanı, Kars ilinde sulanabilir nitelikteki 1 milyon 573 bin 270 dekar arazinin yüzde 30’unun sulanması anlamına gelecektir. Proje cazibeli olduğundan çiftçimizin arazisini sularken herhangi bir enerji gideri de olmayacak.
Kars Barajı, sulama ve enerji tesisleri tamamlandığında maliyetini neredeyse 1 yılda karşılayacak son derece önemli bir tesistir. 330 Milyon TL’ye mal olan barajın sulama projesinin tamamlanması ile 2020 yılı fiyatlarıyla 296 Milyon TL sulama faydası elde edilecek, 7 bin 241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanacaktır. Baraj aynı zamanda enerji üretimine de katkı sağlayacaktır. Üretilecek yıllık 10 milyon kWh enerji ile de 2,8 Milyon TL enerji faydası olmak üzere toplamda yaklaşık 300 Milyon TL ekonomimize katkı sağlanacak.
Baraj gölü uzunluğu 17 km, yüzey alanı 10,4 km2 olan ve il merkezine çok yakın bir konumda bulunan Kars Barajı, aynı zamanda şehrin en önemli mesire ve rekreasyon alanlarından biri olacaktır. Baraj gölünün aynı zamanda yaban hayata ev sahipliği yapması hedeflenmektedir. Baraj gölünde balıklandırma faaliyetlerinin geliştirilmesi ile de bölge insanına ilave gelir sağlanması planlanıyor.
Öte yandan Kars Barajı ile baraj mansabından Arpaçay Barajı’na kadar uzanan 71,5 km uzunluğundaki Kars Çayı kenarında bulunan 2 milyon 383 bin dekar arazi ve yerleşim yerlerinin taşkın riski azaltılarak rusubat taşınması engellenecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.