Tabelası kırık Kuyucuk Gölünde kuşlar gitti, inekler geldi!
Kuruyan Kuyucuk Gölü kuş cennetinde, kuşlar gölü terk ederken, kuruyan gölde inekler otlamaya başladı. Bakımsız kalan Kuyucuk Gölü'nde tabelanın bile kırılmış olduğu gözlendi.
Volkan KARABAĞ
Türkiye’nin 13. Ramsar Alanı Kuyucuk Gölü yeniden kurudu.
Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olarak koruma altına alınan Kars’ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü’ndeki sular tamamen çekildi.
230’un üzerinde kuş türünün tespit edildiği göl, her yıl Ekim ayının sonu Kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu. 1997 yılında 13 metre derinlikte olan göl, yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düştü. En son 2014 yılında kuruma noktasına gelen göle, çevreye yapılan gölet ve barajlarda biriken sular verilemedi, kalıcı bir çözüm bulunamadı. Göl beslenemediği için sıcak geçen yazın da etkisiyle kalan su da buharlaştı. Kuş seslerinden bile yoksun kalan göl, adeta bataklığa döndü. Gölde ise kuşlardan geriye bataklıktaki ayak izleri ve tüyleri kaldı.
Yıllardır kurumasının önüne geçilemeyen gölde tek bir damla su bile kalmazken, haber yapmaya giden gazetecilerde göl üzerinde bir baştan bir başa yürüdü. Önceleri kısmen kuruduğu için az miktarda kalan sulak alanda kuşlar konaklıyordu şimdi ise bir metrekare sulak alana bile rastlamak mümkün değil. Kuşların üzerinde bile uçmadığı göl artık ineklere kaldı. Göl çevresinde otlayan büyükbaş hayvanlar göl kenarındaki otlak alanlara kadar geldi. Gölün tarafında büyükbaş hayvanların ayak izlerine rastlanıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.