1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarımsal destek uygulaması değişiyor
Tarımsal destek uygulaması değişiyor

Tarımsal destek uygulaması değişiyor

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Tarımsal destek uygulamasıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

A+A-

Düzgün’ün konuşla ilgili basın açıklaması şöyle: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Yetiştiriciler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile düzenlediği basın toplantısında tarımla ilgili verilerin derlenmesi amacıyla Türkiye’de tarımsal üretim yapılan parsellerin sayısallaştırıldığını söyledi. “Tarım Parselleri Verim Modeli” ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Müdür KÜSEK 2011 yılında Bakanlığın yeniden yapılandırıldığını belirterek, gıda, yetiştiricilik ve tarımsal altyapı konusunda genel müdürlüklerin oluşturulduğunu hatırlattı. Yasanın verdiği görev doğrultusunda 2011’den bu yana tarım bilgi sisteminin oluşturulması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Ayrıca Tarım Parselleri Bilgi Sistemi kapsamında 47.049.788 Kadastro Parseli ve      yaklaşık rızai taksimli 29.430.486 Tarım Parseli sayısallaştırıldığını bildirdi.

Tarım Parselleri Model kapsamında 2012 üretim yılı için, İlimiz parsel sınırları bilgisayar ortamına taşınmıştır. Parsellerdeki toprak ve arazi özellikleri belirlenip, parsellerdeki iklimsel değerler, sulu veya kuru şartlarda üretim yapılıyor olması dikkate alınmıştır. Uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları kullanılarak sayısallaştırılan Tarım Parsellerinin kontrol çalışmalarının tamamlanmasıyla, kadastral parsel bazında verim hesaplanma çalışmalarına başlanmıştır.

İl bazında verim haritalarının oluşturulması için “Sayısal Yükseklik Modeli, Eğim Haritası, Toprak Karakteristikleri” kullanılmıştır. Ağırlıklı Çakıştırma Analizinde girdi olarak kullanılan bu veriler ile il verim haritası oluşturulmuştur.

Yeni Tarımsal Destek Uygulaması ile parametrelere dayalı doğru verim miktarına göre desteklerin ödenmesi sağlanmaktadır. Bu yöntem ile her türlü itiraz; gerçek, doğru ve konumsal verilerle ispatlanarak cevaplandırılabilecektir. Kadastro parselleri ile ÇKS parsellerinin entegre çalışması ile Çiftçi Kayıt Sistemine sahte mükerrer tapular ile destekleme alınmasının önüne geçilecektir. Bunun yanı sıra Çiftçi Kayıt Sisteminde gerçek dışı ürün beyanlarının önüne geçilecektir.

Tarım parsellerinin belirlenmesiyle; Destekler rasyonel, yönlendirici ve etkin bir şekilde kullanılacak, arz açığı olan ürünler doğru bir şekilde belirlenerek bu ürünlerde üretim artışı sağlanacak, doğal kaynakları korunması ve sürdürülebilir kullanımı sağlanacak, tarımsal üretim planlaması yapılacak, böylece, hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceği belirlenecek, çiftçinin geliri artırılacaktır.

Bu modelin oluşturulmasında belirtilen Kadastro ve Tarım Parselleri veri olarak kullanılarak bu aşamaya getirilmiştir. Önümüzdeki dönemlerde destek ödemelerinde Bakanlığımızda bu modele benimsenecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.