1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarımsal işletmelere destek
Tarımsal işletmelere destek

Tarımsal işletmelere destek

Tarımsal işletmelere 500 TL destekleme ödemesi yapılacak...

A+A-

Kars İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Tarımsal işletmelere 500 TL destekleme ödemesi yapılacağı duyuruldu. Son başvuru tarihinin ise 24 Mayıs 2011 mesai bitimine kadar olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ülkemizin tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere, tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan tarımsal işletmelerin desteklenmesi amacıyla Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2011 yılı Tebliği (2011/14) 26 Mart 2011 tarih ve 27886sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.” denildi.

“Tarımsal Danışmanlık hizmeti satın alan ve tebliğ kapsamında belirtilen kriterlere sahip tarımsal işletmelere 500 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Son başvuru tarihi 24 Mayıs 2011 mesai bitimine kadardır.” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Bünyelerinde danışman istihdam eden üretici örgütleri ve ziraat odaları,

b) Tarımsal danışmanlık dernekleri/vakıfları,

c) Tarımsal danışmanlık şirketleri,

d) Serbest tarım danışmanları.

Destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti satın alacak çiftçi/tarımsal işletmeler aşağıdaki kriterlere sahip olmalıdır:

1) Çiftçi kayıt sistemine ve/veya hayvan kayıt sistemi ve/veya örtü altı kayıt sistemine ve/veya su ürünleri kayıt sistemine ve/veya arıcılık kayıt sistemine ve/veya koyun-keçi kayıt sistemine kayıtlı olmak,

2) Aşağıdaki kriterlerden en az birine sahip olmak,

a) Örtü altında en az 3 dekar,

b) Bağ-Bahçede en az 10 dekar,

c) Tarla ziraatında kuruda en az 100 dekar, suluda en az 50 dekar alanda üretim yapmak.

d) Hayvancılıkta; süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az 20 baş sığır, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az 50 baş sığır ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az 100 küçük baş hayvana,

e) En az 50 adet arı kolonisine,  

f) Su ürünleri üretim tesisine sahip olmalıdır.

ÇİFTÇİ/TARIMSAL İŞLETMELERDEN İSTENECEK BELGELER:

1) Başvuru formu ve taahhütname (Ek-1) ile tarımsal işletme bilgi formu (Ek-2). Bu formlar bu Tebliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kayıt sistemlerine uygun olarak doldurulur. Tarımsal işletme bilgi formu (Ek-2), kayıt sisteminde yer alan bilgiler ile karşılaştırılarak onay makamınca onaylanır.

2) KPS’ye erişim sağlayan ilçe/il müdürlüğü, sistemden kişinin kimlik bilgilerini alacak ve nüfus cüzdanının aslını görerek bu bilgileri onaylayacaktır. KPS’ye erişim sağlayamayan il/ilçe müdürlüğü ise başvuru sahibinden nüfus cüzdanın onaylı suretini alacaktır.

3) Tarımsal işletme bilgi formunun (Ek-2) onaylanmaması durumunda, tarımsal işletmeden aşağıdaki belgelerden bir ve/veya birkaçı istenir.    

a) İl/ilçe müdürlüğü onaylı ÇKS belgesi,

b) AKS belgesi,

c) Su ürünleri yetiştiricilik belgesi,

d) Hayvan pasaportlarının veya listelerinin il/ilçe müdürlüğü onaylı sureti,

e) Koyun/keçi kayıt sisteminden alınan belge/liste.

4) Tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi veya kuruluşlar tarafından son başvuru tarihine kadar il/ilçe müdürlüğüne verilecek liste (EK-3).

5) Tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlar, tarımsal danışmanlık hizmeti verdiği tarımsal işletmelerden TYDD’ne başvuranlar adına düzenlediği fatura veya serbest meslek makbuzu veya gelir makbuzunu Genel Müdürlükçe belirlenen tarihe kadar il/ilçe müdürlüğüne teslim eder.

e) TYDD’ne başvuran tarımsal işletme başvuruda bulunduğu il/ilçede tarımsal destekleme ödemesi yapan T.C. Ziraat Bankası Şubesinde hesap açar ve bu hesabın bilgileri Ek-1 formunda yer alır.

BAŞVURU TARİHİ VE BAŞVURU İŞLEMLERİ, ASKI İŞLEMLERİ VE ÖDEMELER AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR

a) TYDD’den faydalanmak isteyen tarımsal işletmeler, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde istenen belgeler ile birlikte il/ilçe müdürlüğüne müracaat ederler.

b) Birden fazla ilde tarımsal üretim yapan ve tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan tarımsal işletme EK-1 formunda beyan edilen kayıt sistemine, kayıtlı olduğu ilden müracaat eder.

c) İl/ilçe müdürlüklerince tarımsal yayım ve danışmanlık desteği icmalleri (Ek-4) son başvuru tarihinden 15 gün sonra il/ilçe müdürlüğünde askıya çıkarılır. İcmaller on gün süreyle askıda bırakılır. Askıya çıkma ve indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Bu süre zarfında yapılacak itirazlar İl Teknik Komiteleri tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır. Ancak Genel Müdürlükçe belirlenen tarihe kadar, fatura veya serbest meslek makbuzu veya gelir makbuzu il/ilçe müdürlüğüne teslim edilmeyenler listeden çıkarılır.

ç) İl/ilçe müdürlüğü ödeme icmalini (Ek-4), TYDD’ne başvuran tarımsal işletmelere ait hesapların yer aldığı T.C. Ziraat Bankası Şubesine Genel Müdürlükçe belirlenen tarihte yazılı ve elektronik olarak gönderir. Banka Şubesi Ek-4 bilgilerini sisteme girer. Ödemeler banka tarafından yapılır. Tüm ödemeler gerekli kaynakların Bakanlık tarafından Bankaya aktarılmasından sonra Ek-4’teki ödeme icmallerine göre ilgili Banka şubesince tarımsal işletmelerin hesabına aktarılır.  

d) İlçe İcmali (Ek-5) listeler askıdan indikten 5 gün sonra ilçe müdürlüğünden il müdürlüğüne, İl İcmali (Ek-6) listeler askıdan indikten 10 gün sonra, il müdürlüğünden Genel Müdürlüğe yazılı ve elektronik olarak gönderilir. İl/ilçe müdürlüğüne fatura veya serbest meslek makbuzu veya gelir makbuzu Genel Müdürlükçe belirlenen tarihe kadar teslim edilmeyenlerin listesi söz konusu tarihten bir hafta sonra Genel Müdürlüğe gönderilir.

DESTEKLEMEDEN YARARLANAMAYACAKLAR:

Çiftçi Kayıt Sistemine ve/veya hayvan kayıt sistemine ve/veya örtü altı kayıt sistemine ve/veya arıcılık kayıt sistemine ve/veya koyun-keçi kayıt sistemine ve/veya su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmayan tarımsal işletmeler.

2) Bu Tebliğin 9 uncu maddesinde istenen belgelerle birlikte süresi içinde başvurmayanlar.

3) TYDD ödemesinden faydalanmak üzere başvuru yapan kişilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve belge ibraz edenler.

4) Kamu tüzel kişileri.

5) Birden fazla ilde tarımsal üretim yapan ve EK-1 formunda beyan edilen kayıt sistemine, kayıtlı olduğu il/ilçe dışında başka yerde TYDD’ne müracaat eden tarımsal işletmeler.

6) Tarımsal desteklemelerin herhangi birinden men edilmiş olanlar, men edildiği süre boyunca.

7) Tarımsal danışmanlık hizmet faturası veya serbest meslek makbuzu veya gelir makbuzu Genel Müdürlüğün belirlediği tarihe kadar il/ilçe müdürlüğüne teslim edilmeyenler.

8) Tarım danışmanı, tarım yayımcısı veya geçici tarım danışmanı belgesine sahip olan kişiler aynı zamanda tarımsal işletme sahibi ise, sahip olduğu sertifika bölümünde tarımsal danışmanlık hizmeti alarak TYDD’den faydalanamaz.

9) Oniki aydan daha az süreli tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti alanlar. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.