
Tatbikat gerçeğini aratmadı
AFAD ve UMKE’nin deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı...
Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)’nin Kars Kent Ormanındaki deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. Kars, Erzurum, Bayburt, Iğdır ve Ardahan’dan 50 gönüllünün katıldığı tatbikatta enkaz altında kalan 4 yaralının kurtarılması canlandırıldı. Kamp şeklinde geçen tatbikat ve eğitim çalışmaları 3 gün sürdü.
UMKE hakkında temel bilgiler edindirme, afet bölgesinde hasta yaralıya nasıl müdahale edilmesi, ilk etapta nasıl bir davranış sergilenmesi, afet noktasında farkındalığın nasıl oluşması ve afete yönelik belirtilerin nasıl olması gerektiğini konularında UMKE gönüllülerine bilgi verildi. 3 günlük eğitimin piknik alanı olarak kullanılan Kent Ormanı’nda verilmesi renkli görüntüleri de beraberinde getirdi. Ekipler hem yeşil alanda dinlenme fırsatı buldular hem de eğitimlerini tatbikatlarla pekiştirdiler.
Alandaki piknik masası tatbikat aracı olarak kullanıldı. Senaryoya göre 4 yaralı depremde enkaz altında kaldı. Ekiplerde yaralıları kurtarmak için en kaz yerine gitti. İlk olarak enkaz altındaki yaralıların yakınları kontrollü şekilde alandan uzaklaştırıldı. Ardından da bilinçli şekilde UMKE görevlileri enkaz altın da kalanlara ulaştı ve ilk tıbbi müdahale enkaz altında yapıldı.
Görevliler bir yandan da tatbikatı izleyenlere kurtarma anındaki müdahaleleri ayrıntılarıyla anlattılar. Farklı bölgelerdeki Yaralılar zarar görmeden enkaz altından çıkarılması ve sağlık ekiplerine teslim edilmesini başarılı şekilde sonuçlandıran UMKE gönüllüleri başarıyı alkışlarıyla süslediler.
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Düger, “Şu andaki tatbikatımız mutat olarak yaptığımız, arama ve kurtarma ekibimizin her yıl düzenli olarak planladığı, uygulamaya koyduğu eğim tatbikatı. Bu tatbikat ile biz UMKE ekibimizi sürekli zinde, dinamik ve olası bir afet durumunda çok hızlı müdahale edebilecek şekilde hazır tutmak için yapıyoruz.” dedi.
Düger, “Erzurum bölgesi bünyesinde Kars, Erzurum, Iğdır, Ardahan, Gümüşhane ve Bayburt illeri olmak üzere bir bölge oluşturmuş bölgede UMKE ekibi bölge nezdinde hizmetlerini, faaliyetlerini yürütmektedir. Buluyorsunuz UMKE; ulusal sağlık çalışanlarının veya sağlık personelinin gönüllülük esasına dayalı bir çalışma sistemi olup zamanla profesyonelleşen bir ekip ruhuyla çalışmalarını devam ettirmektedir. Dünya coğrafyasında deprem kuşağı üzerinde olan bir ülkedeyiz. Çoğu bölgemiz 1. kuşak deprem bölgesi, diğeri 2. kuşak deprem bölgesinde bulunuyor. Bu vesile ile sağlık bakanlığı 2004 yılı itibariyle UMKE hizmet vermeye başlamıştır. UMKE hizmetleri arasında koordinasyondan ziyade medikal anlamda bir yakınlaşmayı da gerektiriyor. Olağanüstü durumlarda koordinasyon merkezlerimiz gerektiğinde AFAD, ya da itfaiye ekipleri bu şekilde çalışmalarına devam ediyorlar. UMKE’nin bunlardan farkı enkaz altındaki yaralıya medikal anlamda bir yardım sergilemektedir. Yaralıya, enkaz da hasar alan kişiye ulaştığında vital bulgularını stabil hale getirip, Enkazdan o şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.” diye konuştu.
AFAD Müdürü Oktay Aygan; Yapılan tatbikata enkaz altında kalan yaralılara ulaşmak ve sağlık durumlarını hakkında daha iyi bilgiye ulaşabilmek adına “enkaz altı dinleme” cihazını başarıyla kullandıklarını ifade etti. Aygan, “Şu anda mahsur kalan arkadaşlarımıza ulaştık. Göçük altı dinleme cihazıyla kendisinin etrafında ne var ne yok, sıkışıklık var mı? şeklinde inceleme yapıyorlar. Ekiplerimiz ona göre müdahale edecekler.” ifadelerini kullandı.
UMKE 1. Bölge Koordinatörü Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Muhammet Ali Tarıktaroğlu da şunları söyledi:
“4 ilde UMKE eğitimi planlamaları yapmaktayız. Bunlar içinde Kars ve Ardahan illerimiz var. Bugün burada yaptığımız temel modül eğitimi ve bu eğitim Kars ve Ardahan’dan toplam 50 tane gönüllü sağlık çalışanı arkadaşımızı UMKE eğitimi vermiş bulunmaktayız. Bu eğitim noktasında UMKE temel bilgiler edindirme, afet bölgesinde hasta yaralıya nasıl müdahale edilmesi gerektiği ilk etapta nasıl bir davranış sergilenmeli bunu öğretiyoruz. Afet noktasında farkındalık nasıl oluşmalı ve afete yönelik yaptırımlar nasıl belirlenmeli, nasıl belirtilmeli bunları konuştuk ve bir neticeye bağladık.” Teteroğlu, “4 ilde UMKE eğitimi planlamaları yapmaktayız. Bunlar içinde Kars ve Ardahan illerimiz var. Bugün burada yaptığımız temel modül eğitimi ve bu eğitim Kars ve Ardahan’dan toplam 50 tane gönüllü sağlık çalışanı arkadaşımızı UMKE eğitimi vermiş bulunmaktayız. Bu eğitim noktasında UMKE temel bilgiler edindirme, afet bölgesinde hasta yaralıya nasıl müdahale edilmesi gerektiği ilk etapta nasıl bir davranış sergilenmeli bunu öğretiyoruz. Afet noktasında farkındalık nasıl oluşmalı ve afete yönelik yaptırımlar nasıl belirlenmeli, nasıl belirtilmeli bunları konuştuk ve bir neticeye bağladık.” şeklinde konuştu.
Kars UMKE Afet Sorumlusu Tahsin Ulu da, yapılan tatbikatta gece görev yapmanın ne şartlarda olduğunu ve afet halinde karşılaşacağı sorunları yaşayarak öğrenmek amacıyla yapıldığını belirti. Ulu, “Umarım bu arkadaşlarımızla beraber UMKE gönüllüleri adı altında Türkiye’deki bütün gönüllülerle hizmet edeceğiz. Allah devletimize, milletimize veya dünyaya afet vermesin. Ama; afet hayatın bir gerçeği, böyle bir durumda da biz hazırlıklı olmak istiyoruz. Bunun içinde buradayız.” dedi
Yapılan Tatbikatta AFAD ekipleri dağ yamacında mahsur kalan bir yaralıyı kurtarma operasyonu yürekleri ağızlara getirdi. Yaklaşık 80 metre dik yamaçta mahsur kalan yaralı, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Yükseklik bakımında oldukça dik olan yamaçtan indirilen yaralı, UMKE ekiplerine teslim edildi.
Tatbikat yaralıların seyyar çadır hastanesine getirilip tedavilerinin yapılmasıyla sona erdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.