
Tekcan:'Bütün Çabamız Kars İçin'
AK Parti Kars Milletvekili Aday Adayı Ahmet Recep Tekcan, 12 Haziran 2011’de gerçekleştirilecek genel seçimleriyle ilgili basın mensuplarıyla değerlendirme toplantısı yaptı.
Düzenlenen toplantıda konuşan Tekcan, “Kars’ın sorunları hepinizin malumudur. Kars bugün ekonomik ve diğer sorunları ile Türkiye’nin en geri kalmış şehirlerinden birisidir. Kaldı ki Kars 1937’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde Atatürk’ün yapmış olduğu AR-GE çalışmaları neticesinde Doğu Anadolu’nun İthalat ve İhracat Birliği merkezi olmuştur. Bugün ise bu faaliyetler yok denecek kadar azdır. Kalkınma Ajansının Kars şubesinin kurulması ve kalkınma kapsamına alınacak proje ve sektörlerin iyi belirlenmesi suretiyle şehirde bir sinerjinin oluşturulması önemli projelerimizden birisidir.” dedi.
Tekcan şunları söyledi: “Kars’ın bir diğer sorunu asfalt yolların bozukluğudur. Belediyecilik kökeninden geldiğim için Fen İşlerini ilgilendiren tüm konularda profesyonel bir hizmetin eksikliği göze çarpmaktadır. Ama asıl sorun Erzurum ile Kars arasındaki yolun halen duble yol olmadığıdır. Bununla ilgili tüm çalışmaların ivedi bir şekilde sonuçlandırılması için gereken tüm gayreti göstereceğim.
Kars’ın içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, bölgemize uygulanan teşviklerin daha özel ve işlevsel hale getirilmesi, Kars'ı iç ve dış ticarette daha kazançlı hale getirecek mevzuatların çıkarılması şarttır.
Ankara’da hem Merkezi ve hem de yerel yönetimlerde idarecilik tecrübelerim esnasında en çok üzerinde durduğum konulardan birisi yerel yönetim – üniversite – sanayi arasındaki koordinasyonun sağlanması oldu. Bu anlamda Ankara Büyükşehir Belediyesinde uyguladığımız ve hem Türkiye hem de dünyada örnek kabul edilen BELTEK ve BELMEK projelerinde ki bu deneyimimin Kars ve Karslılara hizmet ile değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Kaldı ki Atatürk döneminde başlatılan Sınır Ticareti mübadele şeklinde olsa da Rusya, İran, Lübnan, Beyrut ve diğer Arap ülkelerinden cam, kereste, tarım aletleri alınıp, karşılığında canlı hayvan veriyor iken bugün Kars bu özelliğini yitirmiştir.
Oysa İran Boralan Sınır Kapısı, Azerbaycan, İran ve Nahcıvan Sınır Kapısı, Ermenistan Alican ve Doğu Kapı Sınır Kapıları, İpekyolu kapısı olarak anılan Aktaş ve Türközü Sınır Kapıları ile Hopa’dan çıkan Samanyolu kapısı ki onun sapağı yine Kars ile bağlanmakta, böylece Türkiye’de bu potansiyele sahip başka bir kent yokken bu değerler bir türlü işleme konulamamıştır.
Bir diğer konu lojistik üstü ve Serbest Bölgenin faaliyete geçmesi ve burada yeni depolar, ardiyeler kurulması ile ithalat ve ihracat yapılabilir konuma gelinmesi, bu yolda gerekli alt yapının oluşturulması sağlanması gerekmektedir.
Özellikle Kars-Tiflis-Bakü Demiryolunun açılması ile kentimizde önemli bir canlılık meydana gelecektir. Biz bu noktadan hareketle sınır şehri olan Kars’ın bir serbest ticaret bölgesi yapılabilmesi için gerekli alt yapıların hazırlanması amacıyla gereken her türlü girişimi yapacağız. Kars’ın bir enerji, ticaret, turizm ve Kafkas ülkelerine açılan bir üniversite kenti olma imajını destekleyecek, istihdamı teşvik edecek düzenlemelerin yapılması için özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilecek projelerimiz hazır ve uygulanmayı beklemektedir. Şuan Mersin Serbest Bölge uygulaması ile Türkiye’nin yıldızı olmuştur. Kars’ın potansiyeli çok daha fazladır.
Kars’ın bir enerji kenti haline getirilmesi, bu enerjinin artı değer olarak ortaya çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve DSİ gibi kurumlarla işbirliği yapmak suretiyle Aras ve Kura Havzası üzerindeki 36 adet hidroelektrik santralin bir an önce tamamlanması için gerekli gayreti göstereceğim.
Bu barajlara bağlı olarak sulanabilir tarım arazilerinin sulamasının yapılabilmesi maksadıyla sulama kanallarının yaptırılması için gerekli gayreti göstereceğim.
Sayın Başbakanımızın Kars ile ilgili en belirgin vizyonlarından birisi Kars’ın bir turizm kenti haline getirilmesidir. Bu manada Kars Kalesi, Tarihi Ani Şehri, Kaz, Kaşar, Kış Turizmi, Çoban Köpeği ve göçmen kuşların uğrak yeri olan Kuyucuk Gölü gibi Kars’a mal olmuş tarih ve kültür eserlerinin bütün dünya ile paylaşılması ile bunun ortaya çıkartacağı olumlu hava Kars’ı göç veren bir kent olmaktan çıkartacaktır.
Komşu kentimiz olan Erzurum’da, Universiad 2011’in meydana getirdiği şehir imajına olumlu katkı hepinizin malumudur. Ben bir Bocce-Bowling-Dart Federasyon Başkanı ve Dünya Federasyonları Birliğinin de yönetim kurulu üyesiyim, bu manada tecrübelerimi ve çevremi Kars’ın bir spor organizasyonları kenti haline getirilmesi için kullanacağım.
Bu gün ülkemizde, en çok iç turistin ziyaret ettiği kent Konya ve Çanakkale’dir. Bu kentlerle yarışabilecek iki değerimiz olmasına rağmen ne Ebu Hasan el-Harakani’nin ne de Sarıkamış şehitleri layık oldukları değerde tanıtılamamaktadır. Şehrin yarınına hizmet dününe saygı ile mümkündür. Bir üniversite kenti olan Kars, bu iki değerini yapacağı ve bizimde katkı sunacağımız projelerle ismini yakın gelecekte tüm dünyaya duyuracaktır.
Ey Şehrim! Sen ve sana hizmet edenler aziz olsunlar…
TEKCAN HAKKINDA:
1960 yılında Kars’ta doğan, ilkokul ve lise tahsilini de yine memleketinde yapan Ahmet Recep Tekcan, yüksek öğrenimini ise yurtdışında ve yurtiçindeki çeşitli üniversitelerde tamamladı. Suudi Arabistan Medine Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı ile Basın-Yayın Fakülteleri ve Ankara İlahiyat Fakültesi’ni de bitirmesinin ardından, yüksek lisansını ve doktorasını ise Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü’nde yaptı. Çok iyi derecede Arapça ve İngilizce konuşan Tekcan evli, 3 çocuk ve 2 torun sahibidir.
Tahsil hayatının ardından bir süre aile şirketlerinde ticaretle uğraşan Ahmet Recep Tekcan, kamudaki görevine ise 1988 yılında öğretmenlik yaparak başladı. Daha sonra sırasıyla 1990 yılında Devlet Lisan Okulu’nda müdür yardımcılığı, 1996-1997 yılları arasında Başbakanlık Müşavirliği,1998-1999 yılları arasında TBMM’de milletvekili danışmanlığı ile iş hayatına devam eden Tekcan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevine 1999 yılında Eğitim ve Kültür Daire Başkanı olarak başladı. Ahmet Recep Tekcan, son olarak 2002 yılından itibaren Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini başarıyla yürütüyordu.
Kamudaki başarılı çalışmalarının yanı sıra çeşitli spor dallarında federasyon üyelikleri ve başkanlıkları da yapan Tekcan, 2004 yılından itibaren de Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu Başkanlığı ile Dünya Bocce Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği’ni de yürütmektedir. Yaşamı boyunca memleketi Kars’a ve hemşerilerine de çeşitli yardım ve desteklerde bulunan Tekcan, Kars Platformu Başkanlığı, Türkiye Yazarlar Birliği ve GESAM Üyeliği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda da çalışmalar yapmaktadır.
Yaptığı birçok sosyal ve kültürel çalışma nedeniyle sayısız ödülü bulunan Ahmet Recep Tekcan’ın, çeşitli konularda bilimsel çalışmalarıyla birlikte yayınlanmış makalelerinin yanı sıra “XVI. yy. Günümüze Kerkük Şehri”, “Şifa” (Tabiat Risalesi), “İbn-i Sina” (Tercüme), “Güldeste” (Şiir Kitabı) isimli eserlerin de sahibidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.