1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TKDK rekora koşuyor
TKDK rekora koşuyor

TKDK rekora koşuyor

Kars TKDK İl Koordinatörlüğü, 10 Haziran’da sona eren “14. Başvuru Çağrı Dönemi” sonunda büyük bir başarıya imza attı. 42 proje kabulü gerçekleştirdi, teslim alınan projelerin toplam yatırım tutarı ise 131 milyon TL olarak açıklandı.

A+A-

Türkiye genelinde TKDK olarak 735 proje kabulü gerçekleştirildi. Teslim alınan projelerin toplam yatırım tutarı ise 1 milyar 752 milyon TL olarak belirlendi.

Kars TKDK İl Koordinatörlüğü de yatırım tutarı en çok olan 2. İl, En çok başvuru gerçekleştirilen 4. İl olma özelliğini yakaladı.

Kurumla ile ilgili duyurulara kars.tkdk.gov.tr adresinden de ulaşabilirsiniz.

14.ÇAĞRI’DA REKOR BAŞVURU

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 10 Haziran’da sona eren “14. Başvuru Çağrı Dönemi” sonunda 735 proje kabulü gerçekleştirmiştir. Teslim alınan projelerin toplam yatırım tutarı 1 milyar 752 milyon TL’dir.

11 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında proje başvurularını alan TKDK, yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Konya ve Sivas, 51 proje ile en çok başvuru gerçekleştirilen iller olurken, Yozgat 138 milyon TL ile en çok yatırım tutarı sağlayacak il oldu.

‘14. Başvuru Çağrı Dönemi’ sonuçlarını değerlendiren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, 14. Çağrı ile toplam 2.1 Milyar TL hibe ödemesi yapılacak olan IPARD Programını tamamladıklarını, önümüzdeki süreçte yürürlüğe girecek IPARD II Programı ile kırsal alanlara gerçekleştirilecek yatırımlara destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Süt üretim tesislerine büyük ilgi

14. Başvuru Çağrı Döneminde yatırım sahiplerinin en çok ‘Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım (101-1)’ alt tedbirine ilgi gösterdiklerini söyleyen Nazlı, “Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım alt tedbirinden 650 adet başvuru gerçekleştirilmiştir. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 1 Milyar 646 Milyon TL’dir. Bu 650 adet proje karşılığında Kurumumuzdan talep edilen hibe miktarı ise 988 Milyon TL’dir.” dedi.

Projelerin inceleme aşamasının başladığını ve uygun bulunanlar ile sözleşme imzalanacağını belirten Nazlı, “14.Çağrı’da toplam bütçemiz 121 Milyon Avro yani yaklaşık 370 Milyon Türk Lirası. İnceleme sonucunda uygunluk kriterlerimizi karşılayan projeler ile sözleşme imzalanacaktır. Bütçemizi aşan durumda ise projeler, sıralamaya tabi tutulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği standardında, altyapısı tamamlanmış tesislerin önemine değinen Nazlı, “Bu projeleri hayata geçirerek AB standartlarında süt üretim tesislerini ülkemize kazandırmak istiyoruz.” dedi. “Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması (103-1)” tedbirinin de önemli olduğuna vurgu yapan Nazlı, “14. Çağrı ile 71 Milyon TL yatırım tutarı olan 51 adet süt işleme tesisi projesi aldık. Bu projelerin tamamlanarak faaliyete geçmesi ile tamamen makine sistemi ile çalışan, standartlara uygun, hijyenik işletmelere kavuşmuş olacağız.” diyerek sözlerini bitirdi.

Projelerin sektörel dağılım

Alınan projelerin sektörel dağılımı; Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım 650, Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 51, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 17, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması 12, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 5 proje şeklinde olmuştur.

Yatırım tutarları

Toplam yatırım tutarları; Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım sektöründe 1 Milyar 646 Milyon TL, Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 71 Milyon TL, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 10 Milyon TL, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 15 Milyon TL, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 10 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Yatırım tutarı en çok olan ilk on il Yozgat (138 milyon TL), Kars (131milyon TL), Sivas (129 milyon TL), Konya (119 milyon TL), Muş (91 milyon TL), Ankara (91 milyon TL), Nevşehir (73 milyon TL), Elazığ (72 milyon TL), Diyarbakır (70 milyon TL) ve Mardin (67 milyon TL) şeklinde sıralanmıştır.

En çok başvuru gerçekleştirilen ilk on il ise Konya (51), Sivas (51), Yozgat (50), Kars (42), Ankara (34), Elazığ (32), Muş (28), Nevşehir (26), Mardin (25) ve Afyonkarahisar (22) şeklindedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.