1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Trafik dedektiflerinden anket çalışması
Trafik dedektiflerinden anket çalışması

Trafik dedektiflerinden anket çalışması

KAÜ’nün Trafik Dedektifleri anket çalışması yaptı...

A+A-

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı

İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencileri Sosyal Proje Geliştirme Dersi

Kapsamında “Trafik Dedektifleri Projesi”ni hayata geçirdiler.

Danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’un yaptığı “Grup Özgecan” öğrencileri Rustem Arslan, Mikail Cindioğlu, Yunus Değirmenci, Murat Altun, Senar Yılbuğa ve Cebrail Irmak “Trafik Dedektifleri Projesi” ile önemli tespitler elde ederek Kafkas Haber Ajansı aracılığıyla kamuoyuyla paylaştılar.

Öğrenciler, “Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğini okuyan aday öğretmenler olarak son sınıfta aldığımız derslerden biri olan Sosyal Proje Geliştirme dersinde topluma ve çevreye fayda sağlayan, mevcut durumun herkes için daha iyi bir duruma getirilmesi için biz aday öğretmenlerinin üretkenliğe koştuğu aşikârdır. Biz Özge can Grubu ise hocamız Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’un destek ve önerileriyle ‘‘Trafik Dedektifliği Projesini’’ ele alarak ilk olarak Kars Trafik Denetleme Müdürlüğü’ne giderek orda gönüllü olarak memur arkadaşlara destek olmak için Kars’ın emniyet kemeri takma oranını belirleme ve Kars insanın Kars’ın trafik sorunlarıyla ilgili anket çalışmalarını yapabilmemiz için yetkili Komiser Bilal Günaydın’la görüştük. Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop ve Bilal Günaydın’ın desteğiyle  İki ay içerisinde projemizi tamamlayarak yapılan çalışmalar Kars Trafik Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Bu proje ile Kars insanının kentin trafiği hakkındaki görüşleri yansıtılarak trafik haftasında Komiser Bilal Günaydın tarafından sunuldu. Böylece Kars kenti trafiğinin sorunları trafik haftasında yapılan sunumda yetkili kişilere belirtildi.” dediler.

İŞTE PROJENİN DETAYLARI:

Anahtar kelimeler: Trafik kuralları, Kars trafiği, Trafik sorunları

1. GİRİŞ

Trafik bilgisine sahip olmak insan hayatında önemli bir yere sahip değilmiş gibi görünse de asıl olan trafik kurallarının bilinmesinin hayat kurtardığıdır. Söz konusu bu trafik bilgisi sadece sürücüler tarafından değil yolcu ve yayalar tarafından da bilinmeli. Böylece trafik kazalarının daha az yaşanması sağlanabilir. Kars kentinde yürütülen çalışmalarla sürücü veya yaya herkesin trafikteki durumu gözlenerek ne derecede trafik bilgisine sahip oldukları ya da biliyorlarsa bile ne kadar uyguladıkları doğal gözlem ve görüşmelerle ortaya konmuştur. Kars Trafik Denetleme Müdürlüğü tarafından da bunun sunumu yapılarak herkesin bilinçlenmesi konusunda adımlar atılmaktadır.

2. AMAÇ

Bu çalışmanın amacı, Kars’taki trafik bilincini ortaya çıkarmak ve trafik denetleme müdürlüğüne gönüllü olarak destek sağlamaktır. Her gün kazaların olduğu, canların verildiği bu trafiğin önüne geçilerek insanlarımızın bilinçli kimseler olmasını yardımcı olmak. Bu çalışma 980 kişilik bir anket ve 1249 tane araç sayımında sürücü veya yolcuların trafik kurallarına uygun davranmasına bakılarak yürütüldü. Bu anket ve doğal gözlem çalışmalarının sonuçları Kars Trafik Denetleme Müdürlüğü’ne verilerek Trafik Haftasında yetkili kimseler karşısında dile getirilmiş ve bunların dikkate alınarak trafik bilgisine daha çok önem verilmesi arz edilmiştir. Kars’ın emniyet kemeri takma oranı dikkate alındığında 10 kişiden sadece 1’inin emniyet kemeri takması bu konudaki eksiklikleri göz önüne seriyordu ve trafik bilgisinin edinilmesi gerekliliği bir kez daha göz önüne seriliyordu. Yapılan anketler ise Kars kentindeki esnaf, öğrenci, memur ve diğer meslek gruplarında yer alan kimselerin Kars trafiğinin eksiklikler konusundaki görüş ve fikirleri alınarak yetkililere yansıtılmış ve çözümler üretilmesi umut edilmiştir.(EK1 ve EK 2)

3.TRAFİK TANIMI VE TRAFİK İŞARETLERİ

TRAFİK: Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir.

TRAFİK İŞARETLERİ: Trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleri ile trafik zabıtası veya diğer yetkililerin trafiği yönetmek için yaptıkları hareketlerdir.

4. PROJENİN ETKİNLİK ALANLARI

Projemizin anket çalışmasında Kars merkezde yaşayanlar esnaflar, öğrenciler, memurlar ve diğer meslek grubunda olan insanlar; doğal gözlem yoluyla yapılan inceleme araştırmasında ise Faik Bey Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Kazım Paşa Caddesi oluşturmaktadır. Anket çalışmaları 4 günlük bir çalışma yapılarak, doğal gözlem ise 1’er saatlik iki gün üst üste toplam 2 saatlik bir çalışmayla tamamlanmıştır.

5. KAYNAK TARAMASI

Projemize benzer çalışmalar Kars Trafik Denetleme Müdürlüğünce yapılmış. Örneğin; emniyet kemeri takma oranı 2014’te %7 olarak belirlemiş. Kafkas üniversitesi öğrencileri ise 2013’te Kars Emniyet Müdürlüğü için belli kavşak noktalarında araç sayımı yaparak Kars’ta ne kadar araç olduğunu tespit ederek Topluma Hizmet dersi kapsamında yardımcı olmuşlardır.

6. MATERYAL VE METOT

Projemiz kapsamında kullanılan materyaller: Anketler ve sayım ölçekleri.

Yine projemiz kapsamında kullanılan metot: Görüşme ve doğal gözlem.

7.BULGULAR

7.1. Projenin ilk adımı olan sayım ölçekleri yapıldı. Burada amaç Faik Bey, Kazım Paşa ve Cumhuriyet caddelerinde 2 gün ve 1’er saat ile gerçekleştirilen sayımda araba seyir halindeyken sigara kullanan, emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolcuların ne kadar olduğunu belirlemekti. Sonuçları:

HAFTA İÇİ

Sayılan araç sayısı                              : 638               

Emniyet Kemeri takan Sürücü sayısı : 137                % 21,5

Cep telefonu kullanarak araç süren    : 37                  % 5,8

Sigara içerek araç kullanan                : 52                  % 8,1

HAFTA SONU

Sayılan araç sayısı                              : 611              

Emniyet Kemeri takan Sürücü sayısı : 78                  % 12,76

Cep telefonu kullanarak araç süren    : 82                  % 13,4

Sigara içerek araç kullanan                : 61                  % 10

GENEL ORAN

Sayılan araç sayısı                              : 1249            

Emniyet Kemeri takan Sürücü sayısı : 215                % 17,2

Cep telefonu kullanarak araç süren    : 119                % 9,5

Sigara içerek araç kullanan                : 113                % 9

7.2. Projemizin ikinci adımını 9 sorudan oluşan anketler oluşturuyor. Bu anketler Kars kentinde yaşayan esnaf, öğrenci, memur ve diğer meslek gruplarındaki bireylerin Kars kentinin trafik sorunlarını belirlemek için ve trafik kurallarını ne kadar önemsediğini belirlemek için yapıldı. Sonuçları:

TOPLAM KATILIM : 980

Öğrenci                       : 631                % 64

Memur                                    : 108                % 11

Esnaf                          : 196                % 20

Diğer                          : 45                  % 5

S.1. Tek yön uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

% 33 Çok yararlı bir uygulama

S.2. Trafik denetimlerini yeterli buluyor musunuz?

% 48 Denetimler yetersiz arttırılmalı

S.3. Trafik kazalarının azaltılmasında önceliğiniz nedir?

% 38 Sürücülerin eğitiminin arttırılması

S.5. Emniyet kemeri kullanır mısınız?

% 35 Araca biner binmez takarım

S.6. Şehrimizin temel trafik sorunu nedir?

% 46 Yollarımız bozuk

S.7. Karşıdan karşıya geçmek için nereyi kullanırsınız?

% 38 En yakın doğrultudan karşıya geçerim

S.8. Seyir halinde iken bir eksikliğiniz olduğu halde trafik polisi aracı gördünüz ne yaparsınız?

% 35 Hemen Emniyet kemerimi takarım

S.9. Aracınızı hatalı yere park ettiniz trafik polisi sizi anons edince ne yaparsınız?

% 71 Hemen gelir aracımı alırım

8. SONUÇ VE TARTIŞMA

Yapılan araştırmalar sonucunda Kars kentinde trafik kurallarına uygun davranmanın yetersiz olduğu, kentte yaşayan inşaların kentin trafiğinden şikâyetçi olduğu ortaya çıkıyor. Trafik haftasında yapılan sunumda da belirtilen yüzdeler bunu gösteriyor. Bu yüzdeler anket yapılan insanların trafik sorunun neyden kaynaklandığına dairdi ve şikâyetlerin kimi belediyeye kimi kara yolu müdürlüğüne kimi trafik şubeye kimi de şoförlere yönelikti. Bunun yanında Kars’taki emniyet kemeri takma oranı ise çok düşüktü. Bu sıkıntıların önüne geçmek için anket sorularının cevaplarından biri olan sürücülerin eğitimi arttırılmalı seçeneğine ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer yandan da yolların bozuk olması, denetimlerin artırılması gibi anket cevaplarının da yüzdeleri dikkate alınarak çözüm üretilmesi gerekiyor. Esas olan her şeyin kuralına göre yapılması gerekse denetimleri arttırılarak gerekse de trafik eğitimi verilerek trafikteki kazaların ve can kayıplarının önüne geçilmelidir.

9. TEŞEKKÜR

Bu projeyi gerçekleştirmemiz de bize yardımcı olan ve bilgilerini bizimle paylaşan değerli hocamız Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a, Komiser Bilal Günaydın’a ve projemizi gazetede yayımlayan KHA Genel Müdür ve Yayın Koordinatörü Bedir Altunok’a teşekkürü borç biliriz. Projemize katkıları olan ve bize anketler için cevap veren bütün herkese teşekkürü borç biliriz.

İŞTE ANKET SONUÇLARI:

ANKETÖRLER

Başkan: Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop

Rustem Arslan

Mikail Cindioğlu

Senar Yılbuğa

Murat Altun

Yunus Değirmenci

Cebrail Irmak

TOPLAM KATILIM: 980

Öğrenci 631                % 64

Memur            108                  % 11

Esnaf   196                  % 20

Diğer     45                  % 5

TEK YÖN UYGULAMASI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

% 33  Çok yararlı bir uygulama

% 13  Hiçbir faydası yok

% 19  Kısmen faydalı bir kısmı iptal edilmeli

% 12  Çok yararlı diğer Caddelere de  uygulanmalı

TRAFİK DENETİMLERİNİ YETERLİ BULUYOR MUSUNUZ?

% 10  Denetimler yeterli

% 48  Denetimler yetersiz arttırılmalı

% 22  Denetimler yeterli fakat etkisiz

% 19  Sabit denetimler kaldırılmalı elektronik denetimler yapılmalı

TRAFİK KAZALARININ AZALTILMASINDA ÖNCELİĞİNİZNEDİR?

% 28  Denetimlerin çoğaltılması ve cezaların arttırılması

% 27  Yol alt yapısı ve levhaların düzeltilmesi

% 38  Sürücülerin eğitiminin arttırılması

% 7    Araç kalitelerinin yükseltilmesi

EMNİYET KEMERİ KULLANIR MISINIZ?

% 35  Araca biner binmez takarım

% 27  Uzun yola çıktığım zaman takarım

% 18  Alışkanlığım yok takmam

% 20  Çok seyrek takarım

ŞEHRİMİZİN TEMEL TRAFİK SORUNU NEDİR?

% 25  Park yeri sorunuz var

% 46  Yollarımız bozuk

% 11  Levhalarımız eksik

% 18  Sürücülerimiz saygısız

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAN MEMNUN MUSUNUZ ?

% 5  Memnunum Memnun değilim Çünkü;

% 36  Fazla yolcu alıyorlar

% 11  Trafik kurallarına uymuyorlar

% 31  Saygısız ve kaba davranıyorlar

% 17  Durak harici yolcu alıyorlar. İndirme ve bindirme kurallarına uymuyorlar

KARŞIDAN KARŞIYA GEÇMEK İÇİN NEREYİ KULLANIRSINIZ?

% 21  Yaya veya okul geçidi ararım

% 12  Kavşak girişlerini kullanırım

% 38  En yakın doğrultudan karşıya geçerim

% 29  Araç yoğunluğuna bağlı olarak uygun bulduğum yerden geçerim.

SEYİR HALİNDE İKEN BİR EKSİKLİĞİNİZ OLDUĞU HALDE TRAFİK POLİSİ ARACI GÖRDÜNÜZ NE YAPARSINIZ?

% 28  Önünden geçmemek için alternatif yol ararım

% 35  Hemen Emniyet kemerimi takarım

% 25  Hiçbir şey yapmam ceza kesilmeyeceğini düşünüyorum

% 12  Trafik polisi tanıdıksa ona göre tavır alırım

ARACINIZI HATALI YERE PARK ETTİNİZ TRAFİK POLİSİ SİZİ ANONS EDİNCE NE YAPARSINIZ?

% 71  Hemen gelir aracımı alırım

% 7    Hiçbir şey yapmam isterse ceza yazsın

% 15  Biraz beklerim trafik polisi ısrar ederse kaldırırım

% 7    Fotoğraf çekmiyorsa kaldırmam

EMNİYET KEMERİ SONUÇLARI

Hafta İçi

Sayılan araç sayısı                              : 638              

Emniyet Kemeri takan Sürücü sayısı : 137                % 21.5

Cep telefonu kullanarak araç süren  : 37                  % 5.8

Sigara içerek araç kullanan                : 52                  % 8.1

EMNİYET KEMERİ SONUÇLARI

HAFTA SONU

Sayılan araç sayısı                              : 611              

Emniyet Kemeri takan Sürücü sayısı : 78                  % 12.76

Cep telefonu kullanarak araç süren  : 82                  % 13.4

Sigara içerek araç kullanan                : 61                  % 10

EMNİYET KEMERİ SONUÇLARI

Sayılan araç sayısı                              : 1249            

Emniyet Kemeri takan Sürücü sayısı : 215                % 17.2

Cep telefonu kullanarak araç süren    : 119                % 9.5

Sigara içerek araç kullanan                : 113                % 9

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.