Trafikte hız kontrolleri artırılıyor
TRAFİK KAZALARINA KARŞI MOBESE’LER 24 SAAT AÇIK TUTULACAK...
Mobese ameralar sayesinde trafik akışlarını takip altına alan polis, yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Çalışmada öncelikle hız kaynaklı kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda da hız ve emniyet kemeri denetimlerine ağırlık verilecek. Türkiye genelinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki radar araçlarının sayısı 2 katına çıkarılacak. Araçlar, 24 saat esasına göre sabit ve seyir halinde hız denetimi yaparken bu araçlara uygulanan yakıt kısıtlaması da ortadan kaldırılacak. Ayrıca sürücülerin daha dikkatli araç kullanmaları için karayollarına asılan seyyar radar levhaları da kaldırılacak. Yeni düzenlemeyle, denetimlerin yüzde 50’si durdurularak yapılırken yüzde 50’sinde plakaya ceza kesilecek. 81 ilde kurulu olan Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla trafik akışı 24 saat takip altında tutulacak. MOBESE kameraları üzerinden de sürücülere ceza uygulanacak. Emniyet kemeri takmayan ve ön koltuğa çocuk oturtan sürücülere ceza yazılarak adreslerine gönderilecek.
Ayrıca, trafik akışını tehlikeye sokan kamyon ve otobüs şoförlerine yönelik de önemli adımlar atılacak. Bu doğrultuda kamyon ve otobüslerin, Yol Kenarı Ortak Denetim İstasyonları’nda 24 saat denetim ve kontrolleri yapılacak. Uykusuz, alkollü veya ehliyetsiz olduğu belirlenen şoförler anında araçtan indirilerek yerine başka bir sürücünün geçmesi sağlanacak. Araçların hız limitlerini gösteren takograflar da uzman ekipler tarafından kontrol edilecek. Belirlenen hız limitinin üzerinde araç kullanan sürücülere ve araçlara yüksek oranda ceza kesilecek.
Yeni uygulamanın birkaç gün içerisinde devreye gireceğini belirten kaynaklar, burada temel amacın vatandaşların huzur ve güven içinde yolculuklarını yapması olduğunu kaydetti. Uzmanlar, sürücüleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyararak, “Yeni düzenleme ile MOBESE’ler üzerinden ceza kesilecek. Artık sadece aşırı hız değil emniyet kemeri takmayan kişiler de kontrol edilecek. Görüntülerde kemer takmadığı belirlenen kişilerin plakalarına anında ceza kesilecek. Ayrıca çocukların ön koltuğa ya da sürücülerin kucaklarına alınmalarına da ciddi yaptırımlar getireceğiz.” şeklinde sürücüleri bilgilendirdiler.
Kars’ta da hız, emniyet kemeri, cep telefonu kullanma, ön koltuğa çocuk oturtulması gibi trafik kazalarına neden olan başlıca konular üzerindeki uygulamalarını artırdı. Kentin muhtelif yerlerinde gün boyu benzer uygulamalar yapılıyor ve kurallara uymayanlara cezalar kesiliyor.
Kars Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Tahsin Kılıç önderliğindeki ekipler trafik kontrollerini aralıksız sürdürüyor. Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Tahsin Kılıç Türkiye’de hız ve dikkatsizliğin yanı sıra Emniyet kemeri kullanılmadığından meydana çıkan kazalarda ölüm ve yaralama oranlarına dikkat çekerek, trafiğe çıkan herkesin kurallara uyma orunluğunun olduğu, sürücülerin sadece kendi emniyetleri değil trafik akışındaki sürücülerin de emniyetlerinden sorumlu olduğunun unutulmamasını istedi. Trafiğin her sürücüye aynı kuralları ve sorumlulukları yüklediğinin de altını çizen Kılıç, Türkiye’de trafik kazalarında 1 yılda 3 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek Kars’ta trafik uygulamalarının gün içinde değişik saatlerde değişik noktalarda devam ettiğini söyledi. Uygulamalardaki amacın, mümkün olduğu kadar vatandaşların trafik kurallarına uyumunu sağlamak, trafik kural ihlali söz konusu olduğunda; başta emniyet kemeri olmak üzere trafik kural ihlali tespit edildiğinde gerekli cezai işlemi uygulamak olduğunu belirtti. Yurt genelinde trafik kazalarında çok sayıda ölümler ve yaralanmalar meydana geldiğini hatırlatan Kılıç, ortalama 1 yıl içerisinde 3 bine yakın vatandaşın trafik kazalarında hayatlarını kaybettiğini, 100 bini aşkın miktarda yaralı trafik kazalarında hastanelere intikal ettiğini ifade etti. “Bir kaza ihtimalinin küçümsendiği oranda ihmal yapma riskiniz artar. Ne kadar çok ihmal yaparsanız kaza yapma riskiniz de o deni artar.” diyerek ihmalin getirdiğini telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşmaması için dikkati elden bırakmamak gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Emniyet kemeri uygulamalarımız sıklıkla devam edecek. Artık sürücülerin araçlarına bindiklerinde ilk önce emniyet kemeri takmalarını sağlayacağız. Buna mecburen alışmak zorundayız. Emniyet kemerinin hayat kurtardığı bilinci ve bilgisi içinde olmalıyız. Her sürücü bu kurala riayet etmelidir. Bunun başka yolu yoktur. Zaten ehliyetli bir sürücü tüm trafik kurallarına uymayı kabullenmiştir. Önemli olan bunu hayata geçirebilmektir. Bunun içinde bizler Emniyet olarak, sürücüler de trafiğin vazgeçilmezleri olarak kuralları herkesin hakkına saygı anlamında hayata geçirmelidir.” dedi.
TRAFİKTE ACELECİLİK OLMAZ
Trafik uzmanları da sürekli olarak yayaların ve sürücülerin can ve mal güvenliği için trafik birimlerinin çalışma yaptıklarını hatırlatarak, trafikte aceleciğin ölüm getirdiğine dikkat çekmekteler. Aracıyla birlikte trafiğe çıkan sürücünün herkesin hakkını gözeterek hareket etmesi gerektiğinin unutulmamasını istediler. Trafik uzmanlarının verdiği bilgiye göre yolda öncülük kişinin kendi öncülüğü değil öncülük hakkı olanındır. Özellikle de kavşaklarda ayağın gazdan çekilmesi, hızın düşürülmesi ve sağa-sola dikkat edilerek hareket gedlmesi gerek. Sinyaller unutulmamalı. Kavşağa yaklaşan araç önceden sinyal vermeli ve arkadan gelen aracın da bu sinyale göre hareket etmesini sağlamak gerek. Aceleciliğe meydan vermemek gerek. Bir yere yetişmek gibi sonu hüsranla bitebilecek acelelerden kaçınmalı, hız ihlalli yapılmamalıdır. Yüksek hızlar beraberinde yüksek kaza risklerini ve o kazalarda da yüksek ölüm ve yaralama risklerini beraberinde getiriyor.
HIZ SINIRI YÜKSELİYOR. ŞEHİRİÇİ 70 KİLOMETRE OLAN HIZ SINIRINI YÜKSELTİLİYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü, yerleşim yerleri içinde hız sınırının 90 kilometreye çıkarılmasına imkan sağlayan bir düzenleme hazırladı. Okulların açılmasıyla birlikte uygulanması hedeflenen düzenlemeyle şehir içinde hız sınırı 70 kilometreden 90 kilometreye çıkarılacak. Karayolları Trafik Yönetmeliği, yerleşim yerlerindeki hız limitini 50 kilometre olarak belirliyor. Yönetmelikte, Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) ile il trafik komisyonlarına yerleşim yerleri içindeki hız limitlerini 20 kilometreye kadar artırma yetkisi veriliyor. Birçok şehirde, hız sınırı 20 kilometre artırılarak 70 kilometreye çıkarmasına rağmen trafik sıkışıklığının önüne geçilemiyor. MOBESE kameralarını ya da radar ile hız denetimi yapan ekipleri gördüklerinde hızı düşüren sürücüler, denetimi geçtikten sonra tekrar hızlanıyorlar. Bazı bölgelerde de yerleşim yerlerinin büyüyüp bağlantı yollarının şehir içinde kalması nedeniyle 70 kilometrelik hız sınırı uygulanması sürücüleri zorluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi Başkanlığı, trafik sıkışıklığını azaltmak amacıyla şehir içinde uygun standartlara sahip yollarda hız sınırının artırılmasına olanak sağlayan düzenleme hazırladı. Okulların açılmasıyla trafik yoğunluğu artacağı için düzenlemenin bu döneme yetiştirilmesi hedefleniyor. Trafik Dairesi Başkanlığı, ilgili bakanlıkların görüşüne sunduğu düzenlemeyi en geç Eylül sonunda uygulamaya sokmayı planlıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle yönetmelikteki hız sınırları değiştirilecek ve UKOME ile il trafik komisyonlarının uygun bulduğu yollarda hız sınırı, polisin hız cezası yazarken tanıdığı yüzde 10'luk opsiyonla birlikte 90 kilometreye çıkarılacak.
TRAFİKTE BENCİLLİK ÖLÜM GETİRİR
Sürücüler bencil olmamalı. Sürücünün trafikte seyrettiği yolun herkesin kullandığı yol olduğu unutulmamalı. Her an karşı yönden gelen araç, tali yoldan çıkabilecekler ve yayaların da karşıdan karşıya geçebilecekleri unutulmamalıdır. Yola aniden çıkabilecek olan çocuklarda unutulmamalı. Eğer sürücü trafikte ilerlerken tüm bunlarla karşılaşabileceğini göz önünde bulundurursa daha dikkatli olur. Dikkatli olması için de kullandığı araçla yolun sadece kendi hakkı olduğu bilinciyle hareket etmemesi gerek. Tüm bu olumlu adımların atılabilmesi sadece bilinç ve sorumluluğa bağlıdır. Meydana gelen trafik kazalarında da dikkat edilirse eğer sürekli olarak sürücü hatası öne çıkmakta. Dikkatsiz sollama, tali yoldan ana yola kavşaklardan hızlı geçişler, sağ-sol kontrolü yapılmadan yola ani çıkışlar, cep telefonuyla konuşurken oluşan dalgınlık, önünde seyreden aracı yakın takip, sinyalleri doğru kullanmama, diğer sürücülere haksızlıklar gibi bir dizi olumsuzluk sıralanabilir.
Huzurlu bir yaşam, rahat bir trafik, kazasız günler dileği ile Kafkas Haber Ajansı olarak tüm sürücüleri dikkatli olmaya davet ediyoruz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.