1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türbe mi verici istasyonu mu?
Türbe mi verici istasyonu mu?

Türbe mi verici istasyonu mu?

Kars’ta bulunan Arap Baba Türbesinin içler acısı durumu görenlerin içini sızlatıyor...

A+A-

Kars’ta bulunan Arap Baba Türbesinin vahim durumu görenleri hayrete düşürüyor. Üzerine televizyon verici sistemlerinin kurulmuş olduğu türbenin ne sandukası var nede mezar taşı. Altın aramak için türbenin harap edildiğini dile getiren bazı vatandaşlar bu nedenle uzun zamandır ziyaretçilerin bile ayaklarını kesmiş olduğunu belirterek türbeye ne zaman el atılacağını merak ettiklerini söyledi. 

Sabah Gazetesi’nden Murat Taşdemirci’nin haberine göre; 1855 yılında şehit düşmüş olan Arap Baba’nın bakımsızlıktan çürümeye terk edilmiş türbesini gören vatandaşlar isyan ediyor. Peygamber soyundan gelmiş olan ve Konya erenlerinden Sadrettin Konevi’nin torunlarından yani bilindik adıyla Büyük İslam Alimi Şehit Arap Baba Hazretleri’nin, Kars’ın kuzey doğusunda, şehre hakim Karadağ Tepe’nin üzerinde bulunan türbesi, kaderine terk edilmiş durumda. 

1855 Kars Zaferi’nden sonra, önce Rusların Kars kuşatmasını kaldırmak için şehre gelen Arabistan birliklerinin birisinde Tabur Komutanı olarak görev yapan Arap Baba, 1855 Kars Zaferi’ni sağlayan çarpışmalar sırasında Bugünkü Karadağ Tabya içerisinde şehit düşmüş ve aynı yere gömülmüş bir Türk subayıdır. Türbe tescil edilerek koruma altına alınmış ama bugün ne türbenin nede yanındaki tabyaların korunmasından eser kalmamıştır. 

İlerisinde Atatürk silüeti ve üzerinin biraz kenarında GSM baz istasyonları ile TV vericilerinin bulunduğu türbenin bomboş kalmış olan içine bir hayırsever tarafından dökülmüş beton dışında hiçbir şeyin olmaması, türbenin eski halini bilen vatandaşların içini sızlatıyor.

BİR MEZAR TAŞI BİLE YOK 

Büyük İslam Alimi Şehit Arap Baba’nın Türbesi’nde bir sandukanın olmaması, içerisinin sürekli su alması hatta bir mezar taşının bile bulunmaması, yetkili kişilerce türbeye verilen değerin boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. Havalar ısınınca geceleri içki içmek için gelenlerin mekânı haline dönmüş türbeye, içki şişelerini ve çöpleri atarak gittiklerini belirten bazı ziyaretçiler, türbeye ve tabyalara sahip çıkılması gerektiğini vurguladılar. 

Geçmişte her Cuma günü yüzlerce ziyaretçisi olan Arap Baba’nın artık ziyaretçilerinin bile yok denecek kadar az olmasının da nedeni olarak; hem bakımsızlık hem de üzerine kurulmuş olan baz istasyonu gösteriliyor. Önceleri sürekli ziyaretçi akınına uğrayan türbede adaklar adanıp, sürekli bulunan hocalarla kuranlar okutulurken, şimdi ise kimsenin pek uğramamasının kimilerine göre en büyük nedeni ise; baz istasyonunun zarar verici etkisinin baş ağrılarına sebebiyet vermesi ve bu nedenle vatandaşları türbeden uzaklaştırdığı iddiası.  

DUYARLI VATANDAŞLARDAN ARAP BABA’YA YARDIM ELİ

Altın aramak için harap edilmiş türbeye bazı duyarlı vatandaşlar zaman zaman gelerek, kendi çapında bakım yapmaya çalışıyor. Yazdan kalma pislikleri temizlenen türbenin içine beton döktürerek türbe olduğunu ifadelendirmeye çalışan bir hayırseverin ardından bazı duyarlı vatandaşlar da kireç vurarak temiz bir görüntü sağlamaya uğraşıyor.    

İl dışından gelenlerin türbeyi bilmemesi ve orayı sadece baz istasyonu olarak bilmesi, tanıtım yapılmamasının ve koruma altına bile alınmamasının en basit örneği olarak gösteriliyor.Yetkililerin, türbeye ve tabyalara gereken önemi en kısa zamanda vererek bakımını yaptırmaları ve vakit kaybetmeksizin koruma altına aldırmaları bekleniyor.            

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.