1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TÜVTÜRK ile ilgili flaş karar! 77 TL’lik ödeme iade edilecek
TÜVTÜRK ile ilgili flaş karar! 77 TL’lik ödeme iade edilecek

TÜVTÜRK ile ilgili flaş karar! 77 TL’lik ödeme iade edilecek

TÜVTÜRK'ün kredi kartlı ödemelerde 77 TL’lik kesinti yapmasına Battalgazi İlçe Tüketici Hakem Heyeti ‘dur’ dedi.

A+A-

17 Temmuz 2024 tarihinde alınan kararda, “Uyuşmazlık konusu olan komisyon bedeli olan 77,78 TL'nin şikayet edilen tarafından tüketiciye ödenmesine karar verilmiştir” denildi.

Araç muayene ücretlerinde TÜVTÜRK'ün kartlı ödemelerde 77 TL’lik tahsilat farkı aldığı yönündeki haberler geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Malatya’da bir vatandaş konuyu Battalgazi İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne taşıdı.

KOMİSYONUN İADESİ TALEP EDİLDİ

Malatya Haber ‘in haberine göre, İsmet Aktürk isimli vatandaş Tüketici Hakem Heyeti’ne “Şikâyet edilen firmadan araç muayene hizmeti satın aldığı, kredi kartı ile ödeme yaptığı için kendisinden 77,78 TL komisyon alındığı, alınan bu haksız komisyonun iadesi isteği” talebiyle başvuruda bulunarak dava açtı.

MAHKEME: İLAVE BİR ÖDEME İSTENEMEZ

Aktürk’ün, Tüketici Hakem Heyeti’ne açtığı dava 17 Temmuz 2024 tarihinde karara bağlandı. İlgili başvuruyu değerlendiren mahkeme şu ifadelere yer verdi;  “Dosyanın incelenmesi neticesinde; Ayıplı hizmet MADDE 13-(1) Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir. (2) Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplıdır. Hükmü gereği hizmet sağlayıcısı tarafından yasa ve mevzuat hükümlerine ve sözleşme şartlarına ilişkin herhangi bir aykırı işlem yapılmadığı ve tüketici talebinin reddi yönünde karar verilmesinin uygun olacağı mütalaa olunmaktadır. Ayrıca: Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun MADDE 17 - Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz... hükmü bulunmaktadır”

MAHKEME 77 TL’NİN GERİ ÖDENMESİNE HÜKMETTİ

Tüketici mahkemesi 77 TL’lik komisyonun Aktürk’e geri ödenmesine hükmederek, “Uyuşmazlık konusu olan komisyon bedeli olan 77,78 TL-'nin şikayet edilen tarafından tüketiciye ödenmesine, 7570379875 Vergi Kimlik Numaralı, SEBA ARAÇ MUAYENE ISTASYONU İŞLETMESİ A.Ş.MALATYA ŞUBESİ'ın, 6502 sayılı Kanun'un 70. maddesinin 7. fıkrası uyarınca 72,00-TL tebligat ücretinin kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, bütçeye gelir kaydedilmek üzere, 4-6502 sayılı Kanun'un 70. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tarafların Tüketici Mahkemesine itiraz hakları açık olmak kaydıyla toplantıya katılan üyelerin oybirliği / oy çokluğu ile karar verildi” ifadelerine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.