TYÇP Nedir? Nasıl Uygulanır?
Kars’ta işsizlik azalıyor...
İŞKUR tarafından Kars’ta yürütülecek Toplum Yararına Çalışma Programlarında bin 482 kişinin istihdam edilecek olması ve geçtiğimiz günlerde Kars’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de 1000 gencin daha işe alınacağını söylemesi üzerine sayı 2 bin 482’yu buldu. 518 kişinin de daha önce işe yerleştirilmesiyle toplam 3 bin gencin işe girecek olması sevinçle karşılandı. Başvuruları alınacak işsiz vatandaşlardan uygun şartları taşıyanlar toplum yarına düzenlenen işlerde çalışabilecekler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı’nın katılımıyla 7 Temmuz tarihinde Kars’ta gerçekleştirilen törende bin 482 kişinin; İŞKUR tarafından geçici olarak işe yerleştirileceği duyuruldu. İŞKUR tarafından, Kars’ta mevcut çalışan personele ilave olarak bin 482 kişi, Bakan Çelik’in de 1000 kişi daha eklemesiyle Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) kapsamında toplam 3 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak.
TYÇP’lerden 2011 yılında Türkiye genelinde 64 bin 85 kişi, 2012 yılının ilk yarısında ise 44 bin 89 kişi yararlandı.
TYÇP NEDİR? NASIL UYGULANIR?
İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde işsizlerin kısa süreli istihdam ve eğitimini amaçlayan, doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesini sağlayan programlar olan TYÇP’ler İŞKUR tarafından tüm ülke çapında uygulanmaktadır. Bu faaliyetler, genellikle ekonomik kriz, özelleştirme, ekonomik yapılanma, doğal afetler ve işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde uygulanmaktadır. İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, çalışma yaşamından uzun süre ayrı kalarak maddi sıkıntıya düşmelerini önlemek, çalışma alışkanlık ve disiplinlerini yitirmelerini engellemek, ayrıca kısa süreli istihdam ve eğitimleri için yürütülürler.
Kamu yararına yönelik olma zorunluluğu taşıyan TYÇP’lerin düzenlenebileceği alanlar; çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmalarıdır.
29 Haziran 2012’de çıkarılan yönetmelikle TYÇP’den yararlanma süresi ve yararlanma şartları yeniden düzenlendi. Yapılan düzenleme ile TYÇP’den yararlanma süresi 8 aydan 9 aya uzatıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.