1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ucube'nin yaratıcısından 100. Yıl Anıtı
Ucubenin yaratıcısından 100. Yıl Anıtı

Ucube'nin yaratıcısından 100. Yıl Anıtı

Hava Kuvvetlerinin 100. Yıl Anıtı tamamlandı. Açılışa devlet protokolü de davet edilecek. Ancak anıtın heykeltraşı Mehmet Aksoy...

A+A-

Aksoy'un Kars'taki ''İnsanlık Anıtı'' Başbakan Erdoğan tarafından ''Ucube'' denilerek yıktırılmıştı.

Hava Kuvvetlerinin 100. yılı nedeniyle yaptırılan dev heykel tamamlandı ve açılış için geri sayım başladı.

Açılış törenine devlet protokolü de davet edilecek. Anıt, İstanbul Yeşilköy'de heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapıldı. Aksoy'un Kars'ta yaptığı ''İnsanlık Anıtı'' Başbakan Erdoğan tarafından ''Ucube'' olarak nitelenmiş ve yıktırılmıştı. Bu nedenle açılışa Erdoğan'ın katılması zayıf ihtimal olarak görülüyor.

100 yıl anıtı projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinden istifa eden Orgeneral Hasan Aksay tarafından başlatıldı. Anıt protokolün de davet edileceği bir törenle önümüzdeki günlerde açılacak. Yeşilköy'de, Atatürk Havalimanı apronunun askeri bölgesinde 100 dönümlük bir alana yapılan anıt, kapsadığı alan ve genişlik açısından dünyanın en büyük heykeli olacak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin dünya havacılık tarihindeki özel yerini vurgulamak için yaptırılan anıtta, 26 metre çapında, 120 santimetre yüksekliğinde küre parçası gibi duran bir ayna bulunuyor ve bu ayna gökyüzüne yansıyor. Aynayı kuşatarak sıfırdan yükselen iki form ortada birleşip, tekrar yükselerek evrenin derinliklerine ulaşılmasını simgeliyor.

Bu iki formun birleştiği yerde de modern bir uçak yer alacak. Uçak, geceleri özel bir aydınlatma ile ışıktan bir uzay gemisi gibi gökyüzünde yer alacak. Anıta ulaşan en uzun daire parçası ise güneş yörüngesinin izi olarak simgelendi. Bunun üzerinde de, Türk Hava Kuvvetlerinin 100 yıllık tarihinin kilometre taşları yer alacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.