Uzun elma tezgâhlardaki yerini aldı
Kağızman’a has uzun elma tezgâhlardaki yerini aldı...
Tacettin DURMUŞ
Dünyada sadece Kars’ın Kağızman ilçesine yetişen endemik uzun elma tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
Kış ayların vazgeçilmezi olan ilçeye özgü uzun elma verimlilik bakımından üreticilerini yüzünü de her yıl olduğu gibi bu yılda güldürdü.
Endemik olmasının yanı sıra yavaş yavaş olgunlaşan Kağızman'a has uzun elmanın, kış aylarının başlaması ile toprağa kar kırağısı (karçisesi) düştüğü zaman toplanması ise ayrı bir özellik taşıyor. Uzun elma üreticileri iklim koşullarında önemli olumsuzluklar yaşanmaması durumunda elmanın şeklinde ve tadında uzun süre değişikliklerin olmadığını ifade ediyor.
Elma Satıcısı Cesim Çelik, uzun elmayı geçmişte Nahçıvan’dan muhacir olarak Kağızman’a gelen Selesker Şerif’in aşıladığı için ‘Şerif’in Elması’ olarak da bilindiğini söyledi.
Uzun elmanın ağacının kavak ağacına benzediğini ve elmasının da uzun olduğunu söyleyen Cesim Çelik: “Elmalarımız yumurtadan daha uzundur. Hasadı Ekim ve Kasım aylarında yapılmaktadır. Bu elma Nisan ayının sonuna kadar dayanır ve ilk günkü tazeliğini ve tadını korur. Kağızman sadece uzun elmasıyla değil, daha değişik elma türleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. Şah elması da bunlardan biridir. Bu elmanın adı Kağızman’da bağcılığı icat eden Şahbudak’tan kalmıştır. Şabudak’ın ad verdiği bu elma önceleri Şahın Elması olarak adlandırılmış olup sonradan Şah Elması adını almıştır. Şahindere Mahallesi’nin adı da bu kişiden kalmıştır. Şah Elması’nın ağacı yüksek ve geniş olup dayanıklı bir ağaçtır. Meyveleri beyaz-al renginde olup iridirler. Kışın ortalarına kadar tadını ve tazeliğini korur.” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.