1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vajinismus Nedir?
Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajina çevresindeki kasların istemsiz olarak gerilip kasılmasından oluşan bir durumdur.

A+A-

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajina çevresindeki kasların istemsiz olarak gerilip kasılmasından oluşan bir durumdur. Bu kas spazmları cinsel ilişki, tampon kullanımı gibi çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Ağrıların boyutu ise hafif veya şiddetli olarak kendini göstermektedir. Psikolojik ya da fizyolojik nedenlerde, vajinaya etki eden kasların cinsel ilişki esnasında gereken esnekliği sağlamayarak kasılma ve vajinaya girişin engellenmesine sebep olmaktadır. Vajinismus 2 türde incelenmektedir;

  • Primer yani birincil vajinismus, kadının stres ve korku duygularından kaynaklanmaktadır. Bu hal cinsel birlikteliğin gerçekleşmemesine neden olur. Bu durum genellikle ilk cinsel ilişkide penisin vajinayla birleşmesi esnasında görülmektedir.
  • Yaşanan doğum tramvaları, kürtaj ya da düşük sorunları, uyum ve hazzın azalması vajinismus hastalığından kaynaklanabilmektedir. Bu tip sorunlardan ortaya çıkan rahatsızlık ise sekonder, yani ikincil vajinismus olarak adlandırılmaktadır.

Vajinismus, toplumun belli bir kesiminin kalıp yargılarına ters düştüğü için üzerine gidilmemekte, konuşmaya çekinilmektedir. Bu rahatsızlığın baş göndermesi sonucu yanlış yönlendirmeler ve hatalı tedavi merkezlerine başvurmalar olabilmektedir. Bu durum süreci olumsuz etkileyerek verimsiz sonuç almanıza neden olabilmektedir. Hasta olduğunuzu düşünüyorsanız vajinismus tedavisi Mersin ile iletişime geçerek gönül rahatlığıyla uzman hekimlerimizden destek alabilirsiniz.

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus, belirtilerini gösterebilen rahatsızlıklardan biridir. Her kadında farklı olabilmekle birlikte tek bir belirtiyi ya da birden fazlasını gösteriyor olabilirsiniz. Sıklıkla görülen ve yaygın olan vajinismus belirtileri şu şekildedir;

  • Cinsel ilişki esnasında vajinada oluşan şiddetli spazm ve kasılmalar,
  • Cinsel arzu ve istek olmasına rağmen istemsiz olarak bacakları ve kendini kapatma, geri çekme,
  • Vajinal muayeneden kaçınmak,
  • Cinsel birliktelik gerçekleştiğinde vajinada ağrı, yanma ya da acı hissi,
  • İlişki öncesi ya da sonrasında korku ve kaygı duyulması,
  • Vajinada kuruluk,
  • Smear testinden kaçınmak.

Bu belirtilerden bir veya birkaçını gösteriyorsanız Mersin vajinismus tedavisi aracılığıyla alanında uzman hekimlerden faydalanabilirsiniz.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Vajinismus tedavisi çeşitli yöntemlerle giderilebilmekte ve kişilerde hastalığın boyutu gözlemlenebilmektedir. Bu tedavi için öncelikle sorunun kabullenilmesi gerekir. Uzman hekimler, tedavi yöntemini belirlemeden önce vajinismusa sebep olabilecek durumları, hangi çeşitte ve boyutta olduğunu belirlerler. Bu hastalığın büyük oranının psikolojik nedenlerden kaynaklı olduğuna dair yaygın görüşler mevcuttur. Psikolojik nedenlerin yanı sıra fizyolojik etkenler de vajinismus tedavisinin belirlenebilmesi için oldukça önemlidir. Tedavi yöntemleri genellikle istem dışı kasılmaları ve kasların esnekliğini sağlayıp artıran fiziksel uygulamalardır.

  • Psikolojik vajinismus hastalığında psikologlar çeşitli yöntemleri uygulamaktadır. Bu yöntemlerden bazıları EMDR, akupuntur, ve terapi çeşitleridir. Hastalığınızın boyutuna göre sizler için en uygun yöntemler belirlenip kısa sürede probleminizden kurtulmanız sağlanacaktır.
  • Kızlık zarından kaynaklı problemlerde vajinismusa sebep olabilmektedir. Kızlık zarının sert ve bölmeli olması, yüksek kenarlı olması, vulvar vestibulitis sorunu gözlemlenmesi gibi durumlarda basit operasyonlar gerçekleştirilmektedir.

Vajinismusu gözlemlemeniz durumunda ihmal etmemeli mutlaka doktora görünmelisiniz. Kendi kendine geçmesini beklememelisiniz. Vajinismus tedavisi birkaç gün içinde rahatlıkla tamamlanabilmektedir. Profesyonel destek ve hizmetten faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.