1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali'den heykel açıklaması
Validen heykel açıklaması

Vali'den heykel açıklaması

Kars Valisi Ahmet Kara, son günlerde ülke gündeminde yeniden “Heykel Krizi” olarak gündeme gelen Kars’taki son olaylarla ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Vali Kara, Hükümet Konağının yanındaki heykellerden Aşık Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazının sapının kırılmasıyla ilgili, “Bu sazın sapının kırılmasına sebep olan gençler mobese kameralarından tespit edilerek gözaltına alındı ve ifadelerinin ardından savcılıkça serbest bırakıldılar.” dedi.

Bugün gençlerle konuştuğunu, “O heykeli eski haline getirin” dediğini de belirten Vali Kara,  “Durup dururken neden kırdınız”” dediğinde, çocukların “Şakalaşıyorduk, istemeyerek oldu” dediklerini söyledi. Çocukların babalarını da çağırttığını, Karakol Başkomiserine de görev verdiğini ifade eden Vali Kara, “Babalarına; o heykeller yerine monte edilecek. Edilmediği taktirde ben Valilik olarak monte edeceğim.” diye konuştu.

Belediyenin bu kırıkları bugüne kadar telafi etmesi gerektiğini ama edilmediğini de anlatan Vali Kara, “Biz Valilik olarak bunu telafi edeceğiz. Fakat olayların failleri bellidir. Aşık heykelinin sazını kıranlar Doğukan T. ile Harun Ö. isimli çocuklardır. GAMP Sergi salonu önündeki “Dört Mevsim” heykelini kıran ise Gencay K. isimli bir çocuktur. Bunlar yakalandıktan sonra savcılığa çıkarılmış ve serbest bırakılmıştır.” şeklinde konuştu.

Yerel ve ulusal basında Kars’ın heykel düşmanı gibi gösterilmesine çok üzüldüğünü de belirten Vali Kara, şunları söyledi:

“Basında sanki Kars, heykel düşmanı bir şehirmiş gibi gösteriliyor ama öyle bir şey yok. Türkiye’nin çoğu ili daha sanat ve kültürden uzakken Kars sanatla, tiyatroyla tanışıyordu. Şimdi Kars’ı böyle ufak meselelerle karalamak doğru değildir. Bir heykel meselesidir gidiyor. Buna açıklık getirmek istiyorum. Başbakanımızın da “ucube” dediği heykel, kaba-saba henüz bitmemiş bir heykeldi. Kimine göre Ermenileri meth eden heykeldi, kimine göre de Ermeniler ile Türklerin kardeşliğini simgeliyordu. Ama bu heykel tabyanın üzerine yapılmıştı. Bu heykelin yıkılması için Erzurum Bölge Kurulu zaten yıkım kararı vermişti. Sayın Başbakanımız “bu ucubeyi buradan kaldırın” dediği zaman zaten yıkım kararı çıkmıştı. Ama bu heykel ve kafe bu tabyanın üzerine yapılmıştı. Bu heykelin yıkılması için Erzurum Bölge Koruma Kurulu yıkım kararı vermişti. Bu kararın ardından Belediye yıkmaya başladı. Eğer yıkmasaydı da Belediye suç işlemiş olacaktı. Sayın Başbakanımız şu “Ucubeyi” buradan kaldırın dediği zaman bu karar çıkmıştı zaten. Kaz heykeli de İl Trafik Komisyonunun “üç yol ağzıdır ve tehlike arzediyor” diye kaldırıldı. Belediye Başkanımız ise “buradan kaldırıp Karayolları kavşağına koyacağım” demişti. Ama her nedense kaç yıl oldu Başkan bu heykeli buraya koymadı. Onu Başkana sorun. Kaz aslında bizim memleketimizin bir simgesidir. Bugün heykelin sazının sapının kırılması ile GAMP önündeki heykelin yıkılmasıyla belediyenin bir ilgisi yoktur. Olayın failleri bellidir. Gözaltına alınıp, serbest bırakılmışlardır. Ben gençlerin bilerek kırdıklarını da zannetmiyorum. Ben de üzüldüm Belediye Başkanımız bugün Ankara’ya gittiği için konuşamadım ama başkan vekiliyle bunu konuşacağım ve GAMP Konağı önündeki yıkılan heykelin kaldırılmasını isteyeceğim. Eğer belediye yapmazsa bu işleri yarın ben yapıp yerine monte edeceğim. Bütün basın sanki Kars’ta heykel düşmanlığı varmış gibi yoğunlaştı. Birçok haber bu yönde verildi bende buna çok üzüldüm. Çünkü Karslılar birçok yöre sanat ve kültürden mahrumken ve bunlardan bir şey anlamazken sanat, sinemayla, tiyatroyla ve kültürle tanışıyordu. Kars kültür tarihi olan bir kenttir. Böyle ufak tefek şeylerle karalamak ayıp olur.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.