Vali'den Moral ve Motivasyon
Vali Ahmet Kara,tarım danışmanlarına hem moral verdi,hem de motive etti.
Kars Valisi Ahmet Kara, tarım ve hayvancılığın bel kemiği Kars’ta son zamanlarda hayvan sayısının azlığı ve tarımdaki düşüş nedeniyle düğmeye bastı. İşe Tarım Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan tarım danışmanlarından başladı. Valilik kaynaklarıyla birer adet diz üstü bilgisayarın zimmetlendiği 43 tarım danışmanına işe koyuldukları sırada da önemli nasihatlerde bulundu ve yaptığı konuşma ve önerilerle tarım danışmanlarına adeta güç verdi.
Vali Kara, İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde görev yapacak tarım danışmanlarına ilk olarak köylüye bilgilerin doğru ve güvenilir şekilde verilmesi gerektiğini söyledi. Kırsal alanlardaki örf ve adetlere ayak uydurmaları gerektiğini de belirten Kara, Kars’ta hayvancılığın son zamanlarda gerilediğini dile getirerek, Hükümetin destek politikalarıyla hayvancılığın yeniden canlandırılabileceğini umut ettiklerini vurguladı. Bunun hayata geçirilebilmesi içinde tarım danışmanlarına önemli görevler düştüğünü kaydeden Vali Kara, “Hepiniz gençsiniz. Ben size güveniyorum. Gücünüzün yettiği azami çabayı sarf etmenizi bekliyorum” dedi.
Kara, Kars’ın tarım ve hayvancılıktaki potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiğini de vurgulayarak, “Kars’ın en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılık bizim olmazsa olmazımızdır. Kars'ın hem mera şartları, hem de diğer şartları hayvancılığa uygun. Ayrıca, insanımızın sahip olduğu kültürel alışkanlıkları ile yaşam alışkanlıkları da buna uygun. Şu anda Kars dedin mi akla hayvancılık gelir. Bugün kaşar üretiminde Türkiye’de lider Kars’tır. Türkiye’de üretilen kaşarın yüzde 6’sını Kars üretiyor. Bundan 15 sene önce kişi başına 7 hayvan düşüyormuş Kars’ta. Bugün büyükbaş hayvan sayısı nüfusa vurduğunuzda kişi başına 2 tane düşmüyor. Bu şu anlama geliyor; Kars'ta hayvancılık son zamanlarda biraz geriledi. Ama Hükümetin aldığı tedbirler, destek ve teşvik uygulamaları umut ediyoruz ki bu hayvancılığı Kars’ta yeniden canlandıracaktır.” diye konuştu.
Hayvancılığın Kars’ta canlanması için tarım danışmanlarına çok güvendiğini vurgulayan Vali Kara, “Sizlerde bunun belirtilerisiniz. Biz size canı gönülden güveniyoruz. Yani sizler köylüye önder olacaksınız. Köylüye, Hükümetin çıkardığı bütün teşviklerden nasıl yararlanacakları, teşviklerin neler olduğu konusunu çok iyi işlemeniz lazım. Yani; Zirai yayım faaliyetlerini ve eğitimi köylüye vereceksiniz.”
KÖYLÜMÜZ İYİ NİYETLİDİR
Köylülerin iyi niyetli olduklarını, çalıp kazanmak istediklerini ama çoğu şeyi bilimsel olarak bilmediğini hatırlatan Vali Kara, danışmanlara şu nasihatlerde bulundu:
“Sizin bildiğiniz çok basit şeyleri bile bizim köylülerimiz bilmez. Köylüler zaman zaman size çocuk olduğunu ve kendilerinden çok iyi bilemeyeceğinizi söyleyebilirler. “30-40 yıldır bu hayvancılığı yapıyorum. Ben bu alışkanlıklarımdan vazgeçmem” diyebilirler ve size bazen inanmayabilirler. Kötü alışkanlıklardan vazgeçmekte Onun için sizler köylüyü zaman zaman bu tür alışkanlıklarından vazgeçireceksiniz. Vazgeçirtirken de kırmadan, dökmeden bilimsel yaklaşmanız gerek. Bilimsel uygulamalarla onları tanıştırmak ve onların tarımsal alanlarda daha fazla gelir elde etmelerinin yolunu öğretmelisiniz.Hepiniz gençsiniz, gözünüz, kulağınız yerinde, aklınız yerinde Allah’a şükür. Cenab-ı Allah bizlere akıl, fikir vermiş onun için gücünüzün yettiği azami çabayı harcamanızı arzu ediyorum. Yani şu Kars’ta bu kadar insan eğer 1-2 yıl sonra tarımı, hayvancılığı geliştiremiyorsa bu olmaz. Bir kısmınız veteriner hekim bir kısmınız ziraat mühendisisiniz.”
MUHTARDAN MEDET UMMA DEVRİ GEÇTİ
Vali Kara, artık tarım danışmanlarının önder olma devrinin geldiğine de işaret etti ve “Neticede köylüye sizler önder olarak gidiyorsunuz. Şimdiye kadar köyün önderi imamdır, öğretmendir, muhtardır diyorduk. Ama Türkiye artık o şeyleri aştı. Artık muhtardan medet umma devri geçti. Dünya her şeyi artık bilimsel yapıyor. Bütün ülkeler her şeyi bilimsel sonuçlara göre yapıyor ve iyi sonuçlar alıyor. Bizim ülkemizde de şu anda özellikle batı illerinde güzel sonuçlar alınıyor. Ama bizim ilimizde halen atadan, dededen, babadan kalma usullerle tarım ve hayvancılık yapılıyor. Mesela halen sebzecilik Kars’ta yok. Oysa eskiler bilirler şu anda Kars’ın toprakları sebzeciliğe çok uygun ve verimli olduğu halde sebzecilik çok fazla bilinmiyor. Sizler köylerde bu alışkanlığı lütfen yerleştirin.” Şeklinde konuştu.
KARS, KAFKASYA’NIN KENDİSİDİR
Vali Kara, Kars’ın önemli bir noktada olduğunu ve bunun da iyi bilinmesi gerektiğini kaydederek, “Kars’ı Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı zannederdik. Bende buraya gelinceye kadar öyle sanıyordum. Ama şunu bilesiniz ki Kars, Kafkasya’nın kendisidir. Kars aslında Kafkas toprağıdır. Kafkasya toprakları genelde zengin ve verimli ama Kars’ta çok zengin ve verimli topraklara sahip bir ilimizdir. Dolayısıyla lütfen bu ilimize merhamet edin siz. Sizin bilgileriniz şu an taptaze. Daha çoğunuz bul bilgilerinizi uygulamamışsınız. Bu bilgileri de halkın yararına canı gönülden uygulamanızı arzu ediyorum. Bir kısmınız belki köy şartlarında, Doğu şartlarında ilk defa çalışacaksınız ama bu konuda zorluğunuz olursa ilk önce Tarım Müdürlüğüne gidin ama tarım Müdürlüğünü aşan bir problem olursa benim kapım her zaman açık. Randevu almanıza gerek yok. Geldiğiniz zaman en fazla 5 dakika beklersiniz. Siz bizim genç kardeşlerimiz olarak her sorununuza biz eğiliriz. Yeter ki bize iletilsin.”
KÖYLÜYLE İLİŞKİLERE ÇOK DİKKAT EDİN
Kara daha sonra şunları belirtti:
“Bizim köylümüz çok iyidir. Bağrına bastı mı tam basar. Ama bazı geleneklerine, adetlerine ve değer verdiği şeylere aykırı davranırsanız bazen de sizi iter, sizi kabullenmez. Sizi kabullenmediği an bilesiniz ki orada başarı sağlamanız mümkün değildir.”
SÜMEN ALTI ETMEYİN
Her işi zamanında yapmaları gerektiği konusunda da önemli uyarılarda bulunan Vali Kara, kendisinin makamında bile sümen bulundurmadığını her iyi zamanında yaptığını söyledi. Sümen kullanıldığında “Sümen altı” sözünün meydana çıktığını hatırlatarak, “Masamın üzerinde ne evrak varsa herkes görsün isterim. Çünkü o evrakı gördüğüm zaman rahatsız oluyorum ve o işi hemen yapmam gerektiği inancını taşıyorum. Bugünün işini yarına bırakmayı asla sevmem. Çünkü işler bekletildikçe yığılıyor ve sonra da çözümsüzlüğe gidiyor. Onun için sorunları mümkün mertebe anında çözün ve sorunlara anında neşter vurun” dedi.