VHO Yeşil Göle’de
Kars VHO, “1000 Köyde 1000 Seminer” ekibiyle ilçe ilçe dolaşıyor…
“1000 Köyde 1000 Seminer” Posof, Hanak, Çıldır, Ardahan Merkez derken Yeşil Göle’de de tipili ve boranlı bir günde muhtarlarla birlikteydi.
Hemen hemen Göle’ye bağlı tüm köy muhtarlarının katıldığı, YİBO Çok Amaçlı Toplantı Salonu’unda yapılan toplantıya ilgi büyüktü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılışı yapılan seminerde her zaman olduğu gibi Kars VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler konuştu.
Öztürkler aşağıda belirtilen konulara vurgu yaparak seminerini sundu ve sözlerine şöyle devam etti:
“2006 yılından beridir, bölge illerimizin il ve ilçe merkezlerinde ve köylerde sürdürdüğümüz 1000 Köyde 1000 Seminer’i bugün şirin ilçemiz Yeşil Göle’de yapmaktayız. Bu soğuk, karlı ve tipili bir günde ilgi göstererek seminerimize gelen muhtarlarımıza ve tüm konuklarımıza teşekkür ediyor ve kutluyorum. Çünkü bilgi en önemli değerdir. Bilgi olmadan hiçbir refaha ulaşamayız. Bilgiyi elinde bulunduran toplumlar birçok alanda muktedir olmakta ve ülkesini müreffeh kılmaktadır. Bu gün Göle’de gördüğümüz ilgi bizi mutlu etti. Bu ilgi sevindirici bir durumdur. Bu durum alarm veren hayvancılığımızın kurtuluşu adına bizleri umutlandırmıştır
Hayvancılıkta bilinçli olmadığımız sürece, en iyi teşvikler ve desteklerle, hatta en iyi projelerle bir yere varamayız. Et ithalatı yaptığımız bugünlerde herkes yakınıyor, herkes eleştiriyor, herkes projelerini anlatıyor, ama kimse bir mum yakmıyor. Herkes esnaf perişan, köylü perişan diyor ama çözüm üretecek veya sorunu azaltacak bir adım atmıyor. Üreticiler bizim en önemli değerlerimizdir, onlar olmadan biz de olamayız. Onları doğdukları yerlerden koparmadan kendi diyarlarında mutlu etmenin yollarını aramalıyız. Onların refaha kavuşması ülkemizin refaha ulaşması demektir. Oysa yeterli ve uygun şartlarda bilinçli bir şekilde hayvancılık yaptığımız söylenemez. Hayvancılığımızın en önemli sorunlarından biri bilinçli hayvancılık yapmayışımızdır. Biz de bu olumsuz durumu birazcık olumlu bir katkı sunmak için buradayız. Hep birlikte karşılıklı diyalog ve iletişimle sorunlarımız çözmeliyiz. Daha sonra köylerinize gelerek sohbet ortamlarında ve ahırlarda sizlere bilgi vermeyi planlıyoruz. Bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”
Yörenin yüzde 80’i umudunu hayvancılığa bağlamıştır. Hayvancılıktan başka ana çıkış noktamız var mı? Bu yörenin bir çocuğu olarak bir buzağı hastalandığı zaman, bir inek ölü veya kasaba verilerek ahırdan çıktığı zaman o hanenin ne kadar umut kırıcı ve ne kadar hüzün dolu bir havaya büründüğünü iyi bilirim. Hayvancılık zor iştir, eğer bilinçli yapılmazsa daha da zorlaşır, eğer çok verim alınmazsa bıktırıcı olur ve zamanla terk edilir. İşte bu terk ediş noktasında hayvansal üretim biter ve yörenin ekonomisi daha da çıkmaza girer. Biz istiyoruz ki, bu seminerlerle bir nebze olsun hayvancılığımıza katkı sunalım, hayvancılığın makus gidişatını birazcık olumlu yöne çevirelim. Hayvancılık bu yörede hak ettiği ölçüde, bilinçli ve verimli bir şekilde yapılırsa, insanlarımızın doğdukları yerde doyacaklarına ve yöre ekonomisinin her geçen gün iyiye gideceğine inanıyorum.Toprak damlı, havasız barınaklarda başı kısa zincirlerle bağlanmış ineklerden hem süt ,hem iyi buzağı vermesini ve hem de sağlıklı olmasını bekleyemeyiz. Seminerimiz her zaman olduğu gibi oldukça fazla ilgi görmüş ve kötü hava şartlarına rağmen muhtarlarımızın çoğu katılmışlardır. Ayrıca Tarım ve Hayvancılıkla ilgili bürokratlarımız, çalışanlarımız ve meslektaşlarımız da seminere katılarak hayvancılığımıza katkı sunmuşlardır. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Eğitimin hayvancılığımızın olumsuz gidişatına önemli katkılar sunacağı Seminere destek veren herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Başkan Öztürkler’in ardından söz alan Yrd.Doç.Dr.Necdet Cankat Lehimcioğlu, suni tohumlamanı ineklerde verimi artırması ve suni tohumlamadan başarı elde etmek için neler yapılması gerektiği hususunda önemli bilgiler verdi. Suni tohumlamanın hayvancılığımızda et ve süt veriminin artırılmasında ve bulaşıcı hastalıkların azaltılmasında çok önemli yararları olduğunu vurgulayan Lehimcioğlu, suni tohumlamanın yörede yaygınlaşması gerektiğini belirtti.
Tarım İlçe Müdürü Ünyan Doğan Pala, İlçe Tarım teşkilatındaki Veteriner Hekimler ile serbest VeterinerHekimlerin katıldığı seminer sonrasında, ayrıca Serbest Veteriner Hekimlerle de bir toplantı yapan Prof.Dr.Yavuz Öztürkler, Veteriner Hekimlerin sorunlarını dinledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.