1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yelken Yapı’dan Kars’a Dev Yatırım
Yelken Yapı’dan Kars’a Dev Yatırım

Yelken Yapı’dan Kars’a Dev Yatırım

Yelken Yapı, İnşaat, Sağlık Hizmetleri Limitet Şirketi ilimizde son derece anlamlı yatırımlara imza atıyor.

A+A-

Şirket ortaklarından ve şirket kurucusu Doç. Dr. Muhammed Kürşad Yelken, şirketin Karsta yapmakta olduğu ve yapmayı planladığı yatırımlar konusunda görüşlerini aktardı.

Tıp doktoru olarak İstanbul Özel Anatomica KBB Hastane’sinde çalışan Doç. Dr. Muhammed Kürşad Yelken, Karslı’yım ve Kars’a yatırım yapmaktan büyük memnuniyet duyuyorum, dedi.

Doç. Dr. Muhammed Kürşad Yelken sözlerine şöyle devam etti : “Yelken Yapı, İnşaat, Sağlık Hizmetleri Limitet Şirketi olarak biz; bu güne kadar ana iştigal konularımızdan, inşaat, taahhüt ve sağlık hizmeti sektörlerinde çalışmış bulunmaktayız. Tarımsal üretimde, özellikle süt besiciliğindeki yüksek karlılık oranı ve gıda sektörünün temel olmazlarından süt üretiminin geleceğe yönelik vermiş olduğu iktisadi güven bizi bu sektöre yatırım yapmamız konusunda teşvik etmiştir. Kuracağımız işletmelerin ardından şirketimiz diğer faaliyetleri bırakarak tamamıyla süt sığırcılığı ve süt ürünleri üretimi alanına yönelmeyi planlamaktadır.

Hayvancılık Kars ili ekonomisinin temelini oluşturmaktadır ve hayvansal protein, insan yaşamının olmazsa olmazıdır. Süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri çok önemli hayvansal protein kaynaklarıdır. Bu nedenle süt üretimi önemini asla yitirmeyecek bir besin kaynağıdır. Ekonomik anlamda ise süt üretimi hayvancılık için lokomotif sektördür. Süt üretimi yapıldığı müddetçe damızlık inek yetiştirilecektir. Damızlık inek yetiştirildiği müddetçe besi materyali buzağı üretimi olacaktır ve dolayısıyla da et üretimi de olacaktır. Bugün ilimizin, et besiciliği konusunda bu kadar sıkıntı yaşamasının temel nedeni de aslında yıllardır süt besiciliğine hiç önem verilmemesindendir.

Biz kuracağımız işletmelerde AB standartlarını yakalayarak hijyenik süt üretimi yapmayı amaçlamaktayız. Hayvanların sevk ve idarisinin eksiksiz ve modern bir şekilde takibi için sürü yönetim sistemi programlarını kullanarak işletmelerden maksimum verimi elde edeceğiz. İşletmelerimiz yılın 12 ayı süt verecektir. İşletmelerimizde veterinerler, bakıcılar, gıda mühendisleri ve diğer çalışanlar ayrıca nakliye amacıyla şoförler düzenli istihdama kavuşacaklardır. Ayrıca hayvanlara yem sağlamak amacıyla ekim yapılacaktır. Bu ekimler sayesinde ekim döneminden toplanmasına kadar geçen sürede dönemsel işçi istihdamı sağlanacaktır.

AB fonu aldığımız ilk tesisimiz için Selim ilçemize bağlı Benliahmet köyünde toplam 3.100.000,00 TL tutarlı yatırım yapmaktayız. Tesisimizde süt verimi ve sütündeki yağ oranı yüksek bir ırk olan Holştayn ırkı sağmal inekler bulundurulacağından tesisimizin devreye girdiği ilk yıl 3.504,00 ton süt satışı yapmayı planlamaktayız. Satışlar el değmeden süt soğutma tankından frigorifik araçlara aktarılması yoluyla olacaktır. Tesisimizdeki hayvanlarımızdan ilk yıl ortalama 190 adet erkek dana üreteceğiz. Yem rasyonu konusuna bilimsel yaklaşacağız. Bu konuda Kafkas Üniversitesi ile işbirliği geliştireceğiz.

Yapacağımız ikinci süt üretim tesisiyle toplam hayvan sayımızı 895‘e, süt üretim kapasitemizi 3 katına ve yıllık karımızı da 4.380.000,00’ TL sına çıkartmayı planlıyoruz. Süt üretim kapasitemiz ikinci yılın sonunda yıllık 11.000,00 tona ulaştığında peynir, kaşar, yoğurt... gibi süt ürünleri üreteceğimiz yaklaşık 12.000.000,00 TL yatırım gideri olan mandıra yapılması 5 yıllık yatırım stratejimizin temelini oluşturmaktadır.

Hayvancılık sektörü, ülke ekonomisini geliştiren, birim yatırıma yüksek katma değer oluşturan ve düşük maliyet ile istihdam sağlayan bir sektördür. Türkiye’de halkın önemli bir kısmının geçim veya ek gelir kaynağı olan hayvancılık, düşük maliyetli istihdam yaratmasının yanı sıra, ülke istihdamının önemli bir kısmını karşılaması, besin kaynaklarının kaliteli gıdaya dönüştürülmesi ve sanayi sektörünün birçok koluna girdi sağlaması açılarından büyük bir önem arz etmektedir. Kars ilinin sahip olduğu hayvancılığa elverişli kaliteli ve geniş meralar bölgede hayvancılığı ön plana çıkarmaktadır. Toprakları organik madde oranı yüksek ve kimyevi gübre ve ilaçlarla kirlenmemiştir.

Bizim ileri tekniklerle üreteceğimiz yüksek kalitedeki süt gerek kaşar-beyaz peynir gerekse yoğurt-ayran üretimini sağlayacak değerlerde olacaktır. Bu durum sütümüze ve süt ürünlerimize pazarda önemli bir pay sağlayacaktır. Kars  ilinin konumu itibarıyla önemli ticari avantajları vardır; Rusya ve Kafkas ülkelerine yakın olması; ayrıca Hopa Limanını İran’a bağlayan transit yolun il sınırından geçmesi. Bunun yanında Bakü- Tiflis Kars demiryolunun tamamlanması ile Avrupa’dan Çin’e kesintisiz ulaşım ve yük taşımacılığı demiryoluyla sağlanabilecektir. Bu sayede şirket olarak potansiyel pazar genişliğimiz ve ihracat imkânlarımız ileri vadede artacaktır.

Son ve en önemli gördüğümüz konu bölge insanına örnek teşkil edecek modern işletmeler kurulacak olmasıdır. Bu işletmeler diğer köylülere örnek teşkil edeceği için bu tip yatırımlara teşvik edecektir. Bu durum ise ilin ekonomisine muazzam katkılar sağlayacak ve süt besiciliği ülkemizin batısında nasıl büyük bir kar kapısı olarak görülüyorsa, şehrimizdeki süt besiciliğine karşı ön yargıların ortadan kaldırılmasına da muhakkak ki etki edecektir. Şüphesiz kurmayı planladığımız süt üretim çiftliği ve mandıra işletmesi bizlerin bilgi ve birikimlerini artıracaktır. Yeni teknolojileri takip ederek işletmelerimizi sürdürülebilir ve karlı bir yapıya kavuşturacağız. Bu durum bizleri maddi açıdan belli bir ekonomik düzeye getirmesinden öte ilimizde örnek işletme olmanın prestijini bizlere yaşatmış olacaktır. Ayrıca insan sağlığına zarar vermeyecek bir üretim yapacak olmamız bizler için ayrı bir övünç kaynağıdır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.