1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yerel örgütler güçleniyor
Yerel örgütler güçleniyor

Yerel örgütler güçleniyor

BTC Şti.’nin 3 milyon USDABD Doları maddi desteği ile SÜRKAL tarafından 2003’ten bu yana uygulanan “Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’nde elde edilen sonuçlar açıklandı.

A+A-

Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi’nin (BTC Şti.) finansal ve teknik destek sağladığı ve SÜRKAL tarafından 2003 yılından beri Kars’ın Susuz, Selim ve Sarıkamış ilçelerinin 26 köyünde yürütülen Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi faaliyetleriyle ulaşılan sonuçlar ve elde edilen deneyimlerin paylaşıldığı son toplantı Kars SİMER Otel’de yapıldı.

Toplantıya, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, SÜRKAL Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Demir, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, BTC Kurumsal Sosyal Sorumluluk müdürü Şükran Çağlayan Mumcu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Yurdalan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Odası Başkanı Fevzi Kaya, köy muhtarları, Köy Kalkınma Dernek Başkanları ve bazı STK temsilcileri katıldı. Toplantı sonunda projeye destek sağlayan kuruluş temsilcilerine plaket verildi. 

Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında BTC şirketinin sağladığı 3 milyon USDABD Dolar tutarında maddi desteğin haricinde, kamu ve diğer kalkınma kuruluşlarından da 1,73,4 milyon USDABD Doları eş fon sağlandı. Bu fonlarla 26 köyde gerek tarım gerekse hayvancılık alanında gelir getirici faaliyetler desteklendi. 

BTC TYP Kars Projesi Yürütücüsü SÜRKAL Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Demir yaptığı konuşmada, 8 yıl devam eden proje için bugüne kadar BTC Şti.’nden yaklaşık 3 milyon USDABD Doları maddi destek aldıklarını ve bu kaynağı proje köylerindeki üreticiler yararına etkin şekilde kullandıklarını belirtti.

Ayrıca, BTC TYP Kars Projesi’ne kendi fonları dışında kamu ve diğer kalkınma kuruluşları ile yararlanıcılardan ayni ve nakdi katkılarla yaklaşık 3,41,7 milyon USDABD Doları üzerinde eş fon sağlayarak, yörenin kalkınmasına önemli katkıları olduğunu sözlerine ekledi. Demir, SÜRKAL’ın proje uygulama aşamalarında; İnsan odaklı, katılımcı, kadınlara ve gençlere önem veren, çevreye duyarlı, gelir ve yaşam koşullarını iyileştirmeye öncelik tanıyan, karşılıklı öğrenmeyi gözeten, öz eleştiriyi içselleştiren, halkla iç içe olmayı gerektiren bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Demir, proje kapsamında sosyal altyapının iyileştirilmesinden, tarım ve hayvancılık alanında gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesine, kırsal alanda kadının sosyal ve ekonomik durumunun güçlendirilmesine kadar çok çeşitli alanlarda faaliyet yürütüldüğünü ve kırsal kalkınmada örnek olabilecek sonuçlara ulaşıldığının altını çizdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan BTC Şirketi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan Mumcu da, “BTC boru hattı 1076 km yol alarak insanı, doğası ve kültürü ile çok etkileyici bir coğrafyadan geçerek Akdeniz’de Ceyhan Terminali’ne ulaşıyor. Böylesine etkili bir coğrafyada yol alırken boru hattının doğal çevresinin korunup geliştirilmesi ve yakın yerleşimlerde yaşayan toplulukların kalkınmasına katkı sağlanması, bölgede önemli bir yatırımcı kuruluş olarak şirketimizin ana faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Bu nedenle, BTC Şti. olarak 2003-20121 arası ek yatırım programlarına 37,55 milyon ABD doları kaynak ayırdık. Hayata geçirilen projeler aracılığıyla kamu, uluslararası kurumlar, kalkınma ajansları ve yerel halktan sağlanan fonlarla başlangıç miktarına ek olarak bölgeye boru hattı güzergahındaki yerleşim birimlerine yaklaşık 80 milyon ADB doları değerinde eş fon getirildi. Bu hacimde ve bu kadar uzun soluklu bir sürdürülebilir kalkınma uygulaması hem dünya için bir örnek oluşturdu, hem de bu uygulamanın uygulamaların Türkiye’de gerçekleşiyor olması Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk deneyimi için çok önemli bir artı oldu” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.