1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yerel Yönetimler Güçleniyor
Yerel Yönetimler Güçleniyor

Yerel Yönetimler Güçleniyor

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, hükümetin gündeminde olan yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi konusunda, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

A+A-

Gazetecilerle Tut-i Mucize Kafe’de iftar yemeğinde bir araya gelen Gazi Kars belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, hükümetin yerel yönetmelerin yetkilerinin arttırılması noktasında çalışmaların çok olumlu bulduğunu söyledi.

Bozkuş, konuyla ilgili, “Bilindiği gibi Hükümetin çok konuşulacak ‘yerel yönetim’ paketi ‘başkanlık’ sisteminin ardından, yerel yönetimlerde reform konusunu da tartışmaya açmaya hazırlanıyor. Ortaya kritik öneriler çıktı. ‘Eyalet’ sistemini anımsatan çalışmada en dikkat çeken madde, il genel meclisi ve ilçe belediyelerinin kaldırılması ve her ilin sadece tek bir belediye başkanı ve tek bir yerel meclisle temsil edilmesi oldu. AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 5 kişilik ‘Yerel Yönetimler Çalışma Komisyonu’ tarafından hazırlanan raporda yerel yönetimleri güçlendirecek öneriler var.” diye konuştu.

VATANDAŞ, SEÇİMLE GELEN İNSANI KENDİNDEN BİRİ OLARAK GÖRÜYOR

Halkın geçmişten bu güne dek Valilik makamı ile arasına kırmızıçizgi belirlediğine dikkat çeken Bozkuş, vatandaşın seçimle gelen insanı kendinden biri olarak gördüğünü söyledi. Halkın öteden beri dertlerini ve sorunlarını valilik makamına anlatmaktan çekindiklerini belirten Bozkuş, ”Vatandaş, Valilik makamı ile öteden beri geliştirdikleri gelenek haline gelen bir davranış biçimiyle çok sınırlı bir şekilde gidip dertlerini ve sorunlarını aralatmaya bile çekiniyor. Ama belediye başkanlarına ise gelip sert bir şekilde bile sorunlarını ve dertlerini anlatıp ifade etmekten çekinmiyorlar. Bunun nedeni de size oy verdikleri için kendilerinde bu hakkı fazlasıyla hissediyorlar. Sizinle yüzgöz oldukları ve geçmişten beri o ilde birlikte yaşadıkları için sizi kendilerine daha da yakın görüyorlar ve sıkıntıların da ona göre anlatıyorlar. Böylece de çözüm istiyorlar.” Şeklinde konuştu.

Sadece belediyenin kıt imanları ile vatandaşın ve ilin sorunlarının üstesinden gelmekte zorlandıkların da altını çizen Bozkuş, “Yerel yönetim olarak sadece belediyenin imkanları ve yetkileriyle şehirdeki insanların birçoğunun sorunlarını çözemiyorsunuz. Örneğin DSİ, Karakolları, İl Özel İdaresi, Milli Eğitim gibi kurumlar belediyenin paydaşlarıdır. Ama sonuçta onların bir amiri var. O da mülki idare amiri olarak Vali’dir. Tabiî ki belediyelerin valileri aşarak bu paydaş kurumlara bir iş yaptırma şansları ve yetkileri de yoktur. Ancak sosyal ilişkilerle veya yazışmalarla derdinizi anlatıp bir şeyler yaptırabilirsiniz. Bu da uzun zaman alıyor ve vatandaşın sorunları zamanında çözülmüyor. Bunun gibi birçok nedenden dolayı, Hükümet, yerel yönetimleri bu anlamda güçlendireceklerse, ben bu karara tabiî ki kakıtılıyorum ve destekliyorum.” dedi.

TEK BİR VATANDAŞ BİLE VALİYİ TELEFONLA ARAYIP DERDİNİ ANLATAMAZ

Kars Valisi Ahmet Kara’nın “Her zaman vatandaşlara telefonum 24 saat açık olmasına rağmen tek bir kişi beni aramıyor.” sözlerini hatırlatan Bozkuş, şöyle konuştu:

“Çünkü yerel yönetimler halka daha da yakın ve halkı da daha yakından tanıyor. Örneğin biz son günlerde dokuz mahallede ihtiyaç sahibi 600 aileye gıda paketi yardımı yapıyoruz. Orada da görüyoruz ki bu vatandaşlar sizi kendinden biri ve samimi görüyorlar. Dertlerini daha rahat anlatıyorlar. Sizde rahatlıkla onların ayaklarına kadar gidip onların sorunlarını yerinde görme ve çözme şansını yakalıyorsunuz. Çünkü birçoğuyla, arkadaşlık, akrabalık, komşuluk ve kader ilikleriniz var. Onlarla hayatın her alanında olduğu gibi, düğünde, cenazede, iyi ve kötü günde bir ve beraber olmuşsunuz. O nedenle de o resmi sınır sizinle onların arasında kesinlikle bulunmuyor. Tabiî ki atanan valilerimiz de bizim gibi bu memleketin insanlarıdır. Görevlerini yaptıkları sırada bu şekilde düşünmüyorlar. Onlar daha da çok halka yakın olmak isteseler bile vatandaşlar öğle düşünmüyor. Bir kere vatandaş araya bir resmi sınır çizmiş. Masala Vali Bey diyor ki “Benim telefonun 24 saat her kese açıktır. Ama tek bir telefon bile bana gelmiyor” diyor. Çünkü vatandaşın kafasında “Ya Vali de aranırı mı?” diye geçmişten gelen bir gelenek ve görenek var. Ama bizi vatandaşlar makamda ki telefonlar gibi cep telefonlarıyla beni, yardımcılarımı ve müdürlerimi 24 saat boyunca arıyorlar ve her türlü dertlerini, sorunlarını anlatıp sevinçlerini ve acılarını bizimle paylaşabiliyorlar. İl merkezini bırakın ilçe köylerinden bile bizleri arayıp dertlerinde deva ayıyorlar.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.