1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. YÖK Başkanı Kars'ta
YÖK Başkanı Karsta

YÖK Başkanı Kars'ta

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde ki üniversitelerin sorunları ve gelecekleri konusunda Üniversite rektörleriyle bir araya geldi.

A+A-

Bugün uçakla Kars havaalanına gelen Yusuf Ziya Özcan’ı Kars Valisi Ahmet Kara ve Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ile bölge üniversite rektörleri karşıladı.

 

Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne geçen Özcan, rektör Sami Özcan dan Üniversite hakkında bilgi aldı. Veterinerlik fakültesi toplantı salonunda 26 rektörün katılımıyla gerçekleşen istişare toplantısında açılış konuşmasını KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan yaptı.

 

Özcan; Sarıkamış Şehitlerimizi andığımız şu günlerde Kars’ta, Kafkas üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde bulunan üniversitelerimizin mevcut sorunlarıyla ilgili istişare toplantısını gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

Özcan şöyle konuştu: “3 Temmuz 1992 yılında 8337 sayılı yasayla kurulmuş olan Kafkas Üniversitesinde bugün itibariyle; 6 fakülte, bir Devlet konservatuarı, 3 yüksek okul, 5 meslek Yüksekokulu ve 3 enstitü bulunmaktadır. Fakültelerden Mimarlık- Mühendislik fakültesi ile yabancı diller yüksek okulu yeni kurulmuştur. Bu akademik birimlerde ön lisans-m Lisans düzeyinde 12021, yüksek Lisans Doktora düzeyinde 464 Öğrenci bulunmaktadır. Üniversitemizde 505 Akademik, 442 idari personel görev yapmaktadır. Yönetimini kısa bir süre önce devir aldığımız üniversitemizi geliştirmek amacıyla var gücümüzle çalıştıracağız. Ülkelerin gelişiminde, bilgi ve nitelikli insan gücünün temininde Üniversitelerin rolünü ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz. Üniversiteler; yörenin ve ülkemizin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyerek, bu sorunlara aklın ve bilimin önderliğinde çözüm üreten, kendilerini sürekli geliştiren ve diğer üniversitelerle iş birliği yapan kurumlar olmalıdır. Beklide; Üniversitemizin en önemli eksikliklerinden birisi birlikte çalışma kültürünü yakalayamamış olmalarıdır. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgemizde yeni kurunla üniversitelerimizin her türlü iş birliği bilgi alışverişi ve istişare ile sorunlarını aşacağını ya da en aza indirgeyeceği inancımız tamdır”

 

41. MADDEYE YARGI ENGELİ

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın açılış konuşmasının ardından toplantıya katılan rektörlere toplantı konusunda bilgi veren YÖK başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan kardeş Üniversite modelini anlattı. Özcan; Türk yüksek öğretimde ki en büyük sorunlarımızdan birisi öğretim üyelerinin bölgelere göre düzensiz dağılışıdır. İstatistiklere göre toplam öğretim üyelerimizin % 47’si maalesef 3 büyük şehrimiz de geri kalanı ise Anadolu’da görev yapıyor. Bu oldukça düzgün olmayan, istenmeyen türden bir dağılımdır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu da ki bütün üniversitelerimizin büyük şehirlerde olduğu gibi yeteri kadar öğretim üyesi olsun. Öğretim üyeliği hareketliliği de böyle bir dengeyi canlı tutsun. Maalesef bu olmadı YÖK olarak bu durumu telafi etmeye çalıştık. 1.5 sene önce 41. maddeyi kullanmak istedik. 41 madde özü itibariyle öğretim üyesi fazla olan üniversitelerimizden ihtiyaç duyulduğu halde öğretim üyesi az olan üniversitelerimize görevlendirmeyi içermektedir. Bu teşebbüsümüz maalesef yargı tarafından durduruldu. Yürütme durdurma kararı verildi. Nedeni ise 41 maddedeki öğretim üyesi görevlendirilmelerinin, öğretim üyesinin iradesi dışında yapılıyor olmasıydı. Ama zaten 41. maddenin ruhu bunun içindi. İhtiyaç olduğu zaman fazla olan yerlerden ihtiyaç olan yerlere görevlendirmeyi amaçlıyordu. Bizde bunu kullanmak istiyorduk ama yargıyla bir yanlış yorumlama sonucunda bu politikayı ileriye götüremedik.

 

KARDEŞ ÜNİVERSİTE MODELİ

YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan salonda ki konuşmasında 41. maddeyi uygulayamadıklarını vurgularken Rektörlerin kardeş Üniversite sistemini ortaya atıklarını söyledi. Özcan; “ Üniversitelerimiz kendi aralarında yapacakları anlaşmalarla üniversiteler arası öğretim üyesi değişikliği, ortak programlar, ortak işbirlikleri gibi konularda böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik. Bu bize çok olumlu geldi. Çok pozitif bir düşünce geldi. Epey bir düşündükten sonra bu günlerde, bu projeyi hayata geçirmek istedik. Burada olmamızın nedeni kardeş üniversite yaklaşımını kendi aramızda tartışmak ve ondan sonrada burada elde edilecek sonuçları bu yaklaşımla hayata geçirmektir. Diğer bölgelerimizde de arkadaşlarımız bu modeli görüştü, gerekli eşleştirmeleri yaptı. Sizinde bu konudaki görüşlerinizi aldık. Mümkün olduğu takdirde de Üniversitelerimiz arasında kardeş üniversitesi ilişkisini kurmak ve bu yaklaşımı hayat geçirmektir. Bu yaklaşım başarılı olduğu taktir de ümit ediyoruz ki artık Türkiye’de ki özlediğimiz bu öğretim üyeleri arasında ki bozuk dağılımı telafi edip, daha olumlu, daha eşit bir dağılıma kavuşmaktır.” diye konuştu.

 

zyrt.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.