1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yol Yapım, Bakım ve Trafik Güvenliği Çalışmaları
Yol Yapım, Bakım ve Trafik Güvenliği Çalışmaları

Yol Yapım, Bakım ve Trafik Güvenliği Çalışmaları

​KARAYOLLARI 18. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YOL YAPIM, BAKIM VE TRAFİK GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRDÜRÜLÜYOR

A+A-

Kafkas Haber Ajansı (KHA), Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü’nün yol yapım, bakım ve trafik güvenliği çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı. KHA’nın talebi üzerine Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü yapılan bu çalışmaları ayrıntılarıyla açıkladı.

İŞTE KARAYOLLARININ YOL YAPIM, BAKIM VE TRAFİK GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI:

Kars ilinde 30 Ekim 2011 tarihinde kurulan Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü, Kars dışında Ardahan ve Iğdır illerini kapsayan 1349 Km’lik yol ağına sahiptir.

Bölge Müdürlüğü kurulduğunda 384 Km Bölünmüş yol 18 Km Bitümlü Sathi Kaplamalı yola sahipti. Bugün itibariyle Bölünmüş Yol Ağı 426 Km’ye, Bitümlü sıcak Karışım yolu ise 174 Km’ye ulaşmıştır. Buna göre bölünmüş yollar 42 Km, Bitümlü Sıcak Karışımlı yollar ise 156 Km artmıştır.

Bölge Müdürlüğü kurulmadan önce Erzurum’a bağlı Şube Şefliği ile hizmet verilen Kars ilinde çalışan sayısı 36 kişi iken bugün itibari ile 196 kadrolu ve tamamı yöre halkından oluşan kişilerden 1743 adet taşeron işçisi olmak üzere yaklaşık 2000 kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Bununla birlikte hizmet binası olarak yapılan modern yapılar Kars iline ayrı bir görünüm kazandırmıştır.

Kurulduğu günden bu yana Bölge Müdürlüğü yol ağındaki bütün yollarda hummalı bir çalışma başlamıştır. Yapım, Bakım, Trafik Güvenliği, Kamulaştırma, Etüt Proje, Köprü Yapımı ve Bakımı, Tarihi Köprü Onarımı, Üstyapı İyileştirmeleri, Sanat Yapıları, Kar Mücadeleleri ve birçok alanda çalışmalar hızla sürdürülmektedir.

Bölge Müdürlüğüne ayrılan sene başı ödeneklerinin çok üzerine harcamalar yapılarak %1000’lere varan nakdi gerçekleşmeler sağlanmış, çoğunlukla sene başı hedeflerinin çok üzerinde fiziki çalışmalar yapılmıştır.

Şu an itibari ile Kars İlinde;

1- Kars-Selim-Sarıkamış-Karakurt- Horasan

2- Kars-Susuz-Ardahan

3- Kars Şehir Geçişi

4- Sarıkamış Geçişi Yollarında Bitümlü Sıcak Karışımlı Bölünmüş Yol Yapımı çalışmalarına devam edilmekte olup, Kars-Digor-Iğdır yolunda da bu yıl çalışmalara başlanılacaktır.

Bununla birlikte,

-Kars-Kötek-Kağızman

-Ayrım Arpaçay-Doğruyol

-Sarıkamış-Şenkaya

-Göle-Selim

-Ağrı-Cumaçay ve

-Kağızman Geçişi yollarında tek platformlu yol yapımı çalışmaları da sürdürülmektedir.

Buna göre, Kars İlini çevre illere bağlayan bütün devlet yolları ile, ilçelere bağlantı sağlayan yolların tamamında yapım çalışmaları devam etmektedir.

2014 yılında Tarihi Çamçavuş Köprüsü Kafkas Üniversitesi Kampüsüne taşınarak yaya yolu olarak kullanılması sağlanmıştır. 100 ton ağırlığındaki 100 yıllık bu köprünün taşıma çalışmaları Türkiye’ de ilk örnektir.

Kars Kalesi önünde yer alan Tarihi Taş Köprü’nün onarımı tamamlanarak hizmete açılmıştır.

İlimiz kapsamındaki bütün yollarda sürekli olarak bakım ve trafik güvenliği ile kışın kar mücadelesi çalışmalarına devam edilmektedir. 2014 yılında yoğun geçen kış şartları nedenliyle meydana gelen donma-çözülmeler, kullanılan tuz miktarının çok fazla olması vb. nedenle mevcut yollarımızda büyük çapta bozulmalar meydana gelmiştir. Bu bozulmaların onarımı için bölgemizde 2015 yılında çok büyük mücadeleler verilmiş, çok miktarda yama malzemesi kullanılmıştır.

Bakım hizmetleri kapsamında yama dışında, Sanat yapıları onarımı, Sathi kaplama yapımı, kar siperleri yapımı, peyzaj çalışmalarına devam etmektedir.

500 km olarak planlanan Sathi kaplama çalışmalarına hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle 1 hafta önce başlanılabilmiş olup, 40 km’lik gerçekleşme sağlanmıştır. Bu çalışmalara hızla devam edilmektedir.

Ayrıca, bozulmaların yoğun olduğu Kars-Ani yolu, Susuz geçişi ve Doğruyol geçişinde mevcut Sathi kaplama üzerine daha uzun ömürlü olan bakım binderi kaplaması yapılarak daha güvenli bir trafik akışı sağlanacaktır.

Bütün bunların yanı sıra trafik güvenliği açısından da önemi olan peyzaj çalışmaları sürekli yürütülmektedir. Özellikle havaalanından Kars girişini sağlayan kavşaklarda ‘’ Kars İlinde ilk defa olmak üzere deneme amaçlı ve bedelsiz olarak ’’ lale dikimi yapılmış ve halk tarafından olumlu eleştiriler alınmıştır.

Trafik Güvenliği konusunda çalışmalara hızla devam edilmektedir. Üst geçit yapımı, çizgi ve off-set tarama çalışmaları, trafik işaret levhaları ve sinyalizasyon yapımı hizmetlerine devam edilmektedir.

Yol yapımına paralel olarak Karayolları Akıllı Yol Çalışmalarına da başlanmıştır. Bu kapsamda bölgemiz Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi kurulacak olup, bugün itibari ile 10 adet değişken mesaj işaretleri, 10 adet meteorolojik istasyon, 6 adet radarlı hızölçer sistemleri kurulmuştur. Bu sistemlerde, sürücüler yollar hakkında bilgilendirilmekte, hava şartları değişen mesaj işaretleriyle bildirilmektedir. Hız konusunda sürücüler uyarılmakta yüksek kesimlerdeki kar ve tipi durumu da bilgi olarak sürücülere aktarılmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.