1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yorgun Ve Uykusuz Yola Çıkmayın
Yorgun Ve Uykusuz Yola Çıkmayın

Yorgun Ve Uykusuz Yola Çıkmayın

Sürücüler bu mevsimde daha dikkatli olmalı...

A+A-

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, aşırı sıcaklarda sürücülerin nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi. Dinlenmenin önemini vurgulayan Ceyhan, aracın zaman zaman camlarının açılarak havalandırılması gerektiğini söyledi. Ziraat dönemi münasebetiyle karayolunda ilerleyen tarım makineleriyle ilgili de açıklama yapan Ceyhan, sürücülerin bu araçları gördüğünde dikkatli olmalarını ve bu araçlarında kendi şeridinden çıkmaması gerektiğini belirtti. Ceyhan ayrıca, tarım makinelerinin gece trafiğe çıkmasının sakıncalı olduğunu da kaydetti.

TRAFİKTE TARIM MAKİNİLERİNE DİKKAT!

Ceyhan tarım makinelerinin özellikle de içinde bulunduğumuz Ağustos ayında sıkça karayollarına çıktıklarını belirterek, “Tarım işleri Türkiye’nin başka illerinde Mart ayından itibaren başlar ama ilimizde Ağustos ayı itibarıyla tarımsal alanda çalışmalar hızlanmakta. Artık ekim-biçim işlerinin bitme aşamasına geldiği bu aylarda bu sıkıntı Türkiye’nin ortak sorunu, ortak sıkıntısıdır. Bu sıkıntılar şunlardır; Özellikle iş makinelerinin gece yola çıkmaları, yola çıkarken yolun geniş bir alanın ki bununda belli bir ölçüsü söz konusu, bu ölçüde belli bir yükseklik söz konusu. Bu yükseklik ölçülerini aşmamaları gerek. Üçüncüsü ise özellikle ışıkların olmaması maalesef bir çok kazaya yol açmaktadır. Bununla ilgili hiç şüphesiz elbette bu araçlar trafiğe çıkacak. Elbette bu araçlar tarımsal alanda faaliyetlerini sürdürecek ancak önlemi alınmamış her konuda olduğu gibi bu konuda da önlemler alınmasa bir çok kazalara yol açmakta. En önemli konu bu tür araçların gece yola çıkmamasıdır. Çünkü bu tür araçların ışıkları yanıltıcı olur. Bir başka husus; özellikle gece çıkmamalarının yanında çıkmaları halinde yolun en sağ şeridinden seyir etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde yolun sağından gitmedikleri sürece maalesef karşıdan gelen aracın yol hakkını da gasp etmiş olur. Bu da bir kazaya davetiyedir. Bir diğer husus da özellikle bu tür tarım araçlarının birkaç tanesinin ardı ardına gittiği zamanda tehlike boyutu artmakta. Bu durumda bu tür konvoy halinde giden araçların önünde dikkat iş araçları geçmektedir. Yani öncü bir aracın arkasında seyretmeleri veya belli bir güzergahı takip etmeleri gerekmektedir. Bu tür araçlar toplumda ihtiyaç oldukları kadar aynı zamanda da kazalara sebebiyet veren araçların en başında gelmektedirler.” dedi.

TRAKTÖRLERİN ARKA IŞIKLARI TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Traktörlerin gece seyir halinde iken yaktıkları arka ışıkların yanıltıcı olduğunu ve bunun tehlike oluşturduğunu vurgulayan Ceyhan, “Sanki karşıdan geliyormuş görüntüsü yaratmaktadır. Ancak iyi niyetli yakılan bu ışıklar kazaları da kaçınılmaz kılıyor. Bu durumda sakıncalı olmaktadır. En doğrusu bu tür tarım makine ve araçların kesinlikle gece yola çıkmamaları, çıkmaları halinde de önlem almalarıdır. Bu tür araçlara yönelik trafik ekipleri ve yapılan uygulamalar belki yetersiz kalabilir. Çünkü sürücü gece saat 22.00’de ot veya tahıl taşıyabilir. Bu nedenle bu tür araçlara uygulama yetersiz kalıyordur. Burada en büyük görev köy muhtarlarına düşmektedir. Muhtarlar bu tür tarım araçlarının köylerinde gece yola çıkmalarına izin vermemelidir. İkinci kural ise bu tür araçların bir çoğunu 18 yaş altı ehliyetsiz çocuklar tarafından kullanılması. Buna ailelerin daha dikkat etmesi gerekir. Yine hatırlatmak isterim; gece ot veya tahıl taşıyan tarım araçlarının trafiğe çıkmaması gerekir. Hatta bunu kanunen yasaklamak gerekir. Gündüz ise yolu işgal etmeden, yolun en sağından gitmeleri gerekir. Tarım makineleri ve araçlarına eskort araç kullanılmalı. ” diye konuştu.

Ceyhan yaz sıcaklarında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili de şunları söyledi:

YORGUN VE UYKUSUZ YOLA ÇIKMAYIN

“Kışın dikkat edilecek hususlar başka yazın dikkat edilecek hususlar başkadır. Bunların başında dinlenme olayı gelmekte. Yani siz normal yasal süreniz 9 saat ise toplamda 4.5 saat yasal dinlenme süresinde veya 30 dakika dinleniyorsunuz onlar yasal mevzuat gereği. Ama bu mevsimde, bu sıcakta ve hele hele bu yılın sıcağında bunların yetersiz olduğunu vurgulamak gerekiyor. Çünkü gerçekten saat 11.00 ila 15.00 arası Türkiye’nin her tarafı çok sıcak oluyor. Bu sıcaklığa karşı alınması gereken tedbirler önemlidir. Belirtilen saatler arasında yolculuk yaparken aracın camını sık sık açıp temiz hava almak gerek. Dinlenme süresini arttırarak araç kullanma süresini kısaltmalıyız. 30 dakikalık dinlenme süresini 45 dakikaya çıkartmak gerek. 4 saat araç kullanmak yerine 3 saat araç kullanmalıyız. Bunların en başında gelen ise yorgun ve uykusuz yola çıkmamak gerekir. Uykusuz yola çıktığınızda yaz sıcaklıkları sizi daha fazla etkiler ve sizin trafik kurallarına uymanızı etkiler. Bunların hepsinin bir arada olması için sürücünün çok dikkatli olması gerekir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.