1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yücel Yücel yazdı : "1064 YILINDA KUTSAL KARS  SAVAŞI"
Yücel Yücel yazdı : "1064 YILINDA KUTSAL KARS  SAVAŞI"

Yücel Yücel yazdı : "1064 YILINDA KUTSAL KARS  SAVAŞI"

Yücel YÜCEL / Kars Gençlik ve Spor Eski İl Müdürü

A+A-

HATIRLATMA:

Türk Asker’inin Afganistan da  ne işi var diyenlere:

‘’Mazlumun Olduğu her yerdeyiz.! Bu ülkenin başbakanı olarak açıkça ifade ediyorum ki, Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetim altındadır.’’ (R.Tayyip ERDOĞAN)

Selçuklu Türkü ve Müslüman olan mazlum Afgan Kardeşlerimizin yanında peki hangi vakit olacağız. Tarihi ve kültürel bağlarımız ne olacak. Tarih bize boşuna VEFALI TÜRK misyonunu yüklemedi.

Türkün yanında Türk Kardeşi değil de kim olacak, Arkalarına bile bakmadan kaçan Emperyalist: ABD ve İngiltere mi?

Hepimiz Ermeni yiz  diyenler bir Türküz diyemedi.

 

Bir kahvenin tadını, bir insan sesi değiştirebilir.

Berbat bir günü bir insan yüzü güzelleştirebilir

Acı bir haberi, bir insan sözü hafifletebilir.

Mutlu bir anı, bir insan daha mutlu yapabilir.

İnsan insana lazımdır. Ama   insan insana 

(alıntıdır.)                                                 

      

1064 YILINDA KUTSAL KARS  SAVAŞI 

(Kars'tan bir güneş doğdu, yüce dağları aştı)

 

Malazgirt Zaferi’nin kazanıldığı 26 Ağustos 1071 yılından 7 yıl önce 16 ağustos 1064 yılında, Sultan Alparslan Anı Kalesini fethederek, düşmez denilen, Anı Kalesini ve alınamaz denilen Anı Şehrini alarak, Türklerin Anadolu'ya geçişi ve yerleşimi bu zaferle başlamıştır. Dolayısıyla günümüzde özellikle 1064 yılı KARS fetihi konusunda çalışmaları , tanıtımı ve günümüzdeki bugünkü kutlanmalarına vesile olan alanında duayen  koca hemşehrimiz Fahrettin KIRZIOĞLU'nun emeği önceliklidir.1964 yılındaki Kars Fetihinin 900. yılında, KIRZIOĞLU Hoca, Cebeci/ANKARA'da bulunan  Kars'ı Tanıtma Derneği Başkanı ve Büyük Selçuklu Fethini Kutlama Komitesi Başkanıdır. KIRZIOĞLU’nun 1964 yılındaki çalışmalarında; Kars’ın önemine değinirken,  Selçuklu Fethinin   1064 yılında  Kars zaferiyle başladığı ve zaferin  900. yılı  anısına bir çok etkinlikler tertip etmiştir. Önyüzünde Alparslan-Melikşah ve arka yüzünde KARS Gravürü olan Gümüş Madalyon, 1064 KARS ZAFERİ ve ALPARSLAN baskılı pullar, PTT gişelerinde satılmak üzere İLK GÜN ZARFI, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü’nün aylık çıkardığı Türk Kültürü Dergisinin Ağustos 1964 baskısına Kars Armağanı adı verilmiş ve kapağında Sultan Alparslan resmi yer almaktadır. Ayrıca, üniversitelerce yazılar ve makaleler yazılmıştır.

Oldukça önemli ve güzel olan  başka konu da; pek bilinmese de bir Alparslan Marşımızın olmasıdır. Başkan KIRZIOĞLU günümüzdeki "Alparslan Marşı yazımı ve bestelenmesi " için yarışma düzenlemiştir. Yarışmaya katılan  şiirlerin içerisinden , birinci olabilecek , 8 adet eser seçilmiş ve 21 gün içerisinde bestelenmesi için, Hakem Kurulu  olan şairimiz CAHİT KÜLEBİ Beyefendiye gönderilmiştir.  Yarışmada Alparslan marşına  birinciliğe söz yazarı Halide Nusret ZORLUTUNA'nın eseri   layık görülmüş ve Nevid KODALLI tarafından da bestelenmiştir.

          

ALPARSLAN MARŞI

Dokuz yüzyıl çığ gibi geçmiş de üzerinden,

Hâlâ bu mutlu günü duyuyoruz derinden;

İlk fetih günüydü bu, yer oynadı yerinden

Kars'tan bir güneş doğdu, yüce dağları aştı,

 

Batı lı'nın gözleri bu güneşten kamaştı.

Atlanmış, pusatlanmış erleri sanki yeldi,

Nal sesleri bir zafer marşı gibi yükseldi

Şimşek şimşek hızlandı; zulmü, zulmeti deldi.

 

Her savaşa benzemez, bu bir "kutsal-savaş"tı,

Arslanların sultanı, sultanların arslanı

Türk'e armağan etti şu mübarek vatanı.

Adı göğe yüceldi, Tanrı'sına yaklaştı,

Gözlerde, gönüllerde Alparslan bayraklaştı.

                                     Halide Nusret ZORLUTUNA

         

Sayın, Bilal ERDOĞAN’ın Anı Örenyeri ne gelmesi ve ok atması bizi memnun etmiş, Kars ve Anı’nın tanıtımına çok büyük katkı sağlamıştır.

1964 yılındaki KIRZIOĞLU hocanın çok değerli çalışmalarıyla, bugünkü büyük KARS zaferinin her yıl kutlanmasına vesile olunmuştur. Ülkemizde Alparslan adına birçok yerlere isimler verilmiştir. .Ancak, tamamlayıcı olacağını düşündüğüm ve Alparslan marşının hikayesinin hocanın çalışmalarıyla ve emeğiyle olduğu günümüzde bilinmelidir. Manaları ve içeriği çok anlamlı olan  ALPARSLAN MARŞI’nın, hiç değilse her yılki kutlamalarda beste eşliğinde çalınması, marşın okunması ve gerekirse dergilerde basılmasının daha isabetli olacağı inancındayım. Sayın Valimiz Türker ÖKSÜZ’ ün katkıları ile   ALPARSLAN MARŞI 'nın Anı Şehrinde ziyaretçilerin okuyabileceği uygun bir yere hitabe şeklinde de yazılıp konabileceği de bir teklif niteliğinde değerlendirile bilinir kanaatindeyim.16 ağustos 1064 yılı Kars  ve 26 Ağustos 1071 yılı Malazgirt zaferleri ağustos ayında kazanıldığından Türkler ve İslamiyet için Ağustos ayı ayrıca  önemlidir.1964 yılındaki yarışmaya katılan orjinal  8 adet şiirlerden 4’ü, Cahit KÜLEBİ ve KIRZIOĞLU imzalı yazışma ve diğer materyallerin örnekleri yazımız eklerinde sunulmuştur.

Kırzıoğlu imzalı  dernek başkanı antetli yazışmaların ve diğer belge, mataryaller  Ertaç GÜNEŞ koleksiyon envanterinden alınmıştır.

01-020.jpg02-021.jpg03-016.jpg04-015.jpg05-009.jpg06-005.jpg07-003.jpg08-004.jpg09-002.jpg10-008.jpg11-012.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.