Yüksel Alp, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün aday adaylığını açıkladı
Yüksel Alp, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiğini günün 88. yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Kars Milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı.
Parti binasında CHP Kars İl Başkan Vekili Hikmet Kurun’un ve destekçilerinin katıldığı basın toplantısı düzenleyen Yüksel Alp, Büyük Önder Atatürk tarafından, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiğini hatırlatan bir açıklamada bulundu.
“Cumhuriyet’i Biz Kurduk, Biz Yaşatacağız” diyen Alp açıklamasını şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlar siyasi, hukuksal, ekonomik ve sosyal haklar elde ettiler. Cumhuriyet devrimleri sonucunda toplumsal alanda görünebilir olup, çalışma hayatına katıldılar.
5 Aralık 1934’ te anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle kadınlarımız Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkını elde ettiler. Yapılan ilk Milletvekili seçimi sonrasında; 383 erkek, 18 kadın milletvekili seçildi. Bu yüzde 4,8'lik oran, dönemin koşullarına göre kadınların meclise en yüksek orandaki katılımı oldu.
Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesini kutladığımız bugün, maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşamaktayız. Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler, bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin büyük ıstırabı içerisindeyiz. Kadının can güvenliğinin en büyük teminatı olan İstanbul sözleşmesi TBMM tarafından kabul edildiği halde tek bir imza ile bir gece yarısı yok sayıldı. İstanbul sözleşmesi yaşatır diyoruz. İstanbul sözleşmesinin yeniden hayata geçmesi için mücadele edeceğiz.
Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atıldı ve bu yönde yasal düzenlemeler yapıldıysa da; bugün hala kadınlarımızın “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğundadır. Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır. Bunun için de devletin başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur. Bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmalar ve buna bağlı hukuki değişiklikler yapacağız.
Kız çocuklarının kesintisiz eğitim almasını, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesini, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesini, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımları hızla atacağız.
Tüm bunların yapılabilmesi için kadın bakış açısına sahip milletvekili sayısının artmasının gerekliliği ortadadır. Bugün 600 milletvekilinin olduğu meclisimizde kadın milletvekili sayısı 103 olup oran ise %17,32 ‘ dır. Bu oran kadın temsilinin yeterince gerçekleşmediğinin göstergesidir. Kadınlarımızın siyasette yeterince söz sahibi olmaları, karar mekanizmalarında yer almaları için kadının önündeki engelleri kaldıracağız.
Kars serhat şehridir, Cumhuriyetin yılmaz savunucusudur. O halde Mustafa Kemal Atatürk’e sözümüz olsun ki açtığı yolda kadınların ve Kars halkının sesi olarak yola çıkıyoruz. Cumhuriyeti Demokrasi ile taçlandırmak için; önce kadınların ve gençlerin desteğini alarak Kars halkına hizmet için, Cumhuriyetin kurucusu Cumhuriyet Halk Partisi’nde yola çıkıyoruz. Yolumuza yoldaş olmanız dileğimle, saygılarımı sunuyorum.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.