1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yurtdışı Vatandaşları İçin İsim Değişikliği
Yurtdışı Vatandaşları İçin İsim Değişikliği

Yurtdışı Vatandaşları İçin İsim Değişikliği

Yurtdışında yaşayan ve Türk vatandaşı olan kişilerin sayısı oldukça fazladır.

A+A-

Bu kişiler belirli nedenlerden dolayı bazen isimleri değiştirmek, sildirmek ya da isim ekletmek isteyebilirler. Bu gibi durumlarda Türkiye’de isim değiştirme için mahkemeye gidilmektedir.

Yurtdışında yaşayan kişiler, isimlerinin içerisinde bulunan bazı harfler dolayısıyla isimlerini değiştirmek istemektedir ve bu işlem onlar için oldukça önemlidir. Sizde adınız ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız ve adınızı değiştirmek istiyorsanız bunun ancak dava yolu ile mümkün olduğunu bilmelisiniz.

Yurtdışında Nasıl İsim Değişikliği Yapılır?

 

Yurtdışında yaşayan kişiler isim değişikliği yapmak için Türk mahkemelerinde isim değiştirme davası açmak zorundadır. Ancak yurtdışından gelmek çok da kolay bir işlem olmadığı için kişiler Türkiye’ye gelmeden dava açmanın yollarını aramaktadır. Yurtdışından Türkiye’ye gelmeden isim değiştirme davası açmak istiyorsanız, Türkiye’de görev yapan bir avukata vekâletname vermelisiniz. Bu vekâletname ile Türkiye’ye gelmeden isminizi değiştirmeden dava açabilirsiniz.

İsim değiştirme için Türkiye’deki resmi adresiniz için yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalısınız. Ancak bazı yurtdışı vatandaşlarımızın Türkiye’de yerleşim adresi bulunmamaktadır. Türk vatandaşı olsa bile bazı kişilerin Türkiye’de bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Bu gibi bir durumda “Türklerin kişi hallerine ilişkin davalar” başlıklı 41. Maddesine göre davanın açılacağı yere karar verilir.

İsim ekletme gibi davalarda kişilerin mutlaka bir tanık göstermesi zorunludur. İsim değiştirme davası için Hukuk Mahkemesi Kanunu’na göre ister yabancı ister ailenizden isterseniz de Türk biri fark etmeksizin herkesi tanık olarak gösterebilirsiniz

Türkiye’deki Avukata Nasıl Vekalet Verilir?

 

Eğer mahkeme için Türkiye’ye gelemeyecekseniz bir avukata vekâlet verebilirsiniz. Ayrıca bir avukata vekâlet vermek için Türkiye’ye gelmenize de gerek yoktur. Yaşadığınız yerdeki Türk konsolosluğuna giderek Türkiye’ye gelmeden vekâletinizi verebilirsiniz.

İlk olarak vekâlet vermek istediğiniz Türkiye isim değiştirme davası alanında çalışan avukatın isim, soyisim, kimlik numarası, açık adresi, kayıtlı olduğu baronun adı, vergi dairesi ve sicil numarası gibi detayları doğru bir şekilde öğrenmelisiniz. Ardından bu bilgiler, kimliğiniz, pasaportunuz ve 2 adet vesikalığınız ile Türk konsolosluğuna gitmelisiniz. Konsolosluğa gittiğinizde açmak istediğiniz davayı söyleyerek özel yetkili vekâletname çıkarmak istediğinizi söylemelisiniz.

Yabancı Noter ile Türkiye’deki Avukata Vekâlet Verilir mi?

 

Yabancı noter ile Türkiye’deki avukatınıza vekâlet verebilirsiniz. Yabancı noterden çıkaracağınız vekâletname bazı işlemlere tabi tutulduktan sonra Türkiye için geçerli olacaktır. Yabancı noterden vekâlet çıkarmak, Türk konsolosluğundan vekâlet çıkarmaya oranla daha zordur. Bu nedenle birçok kişi vekâlet çıkarmak için Türk konsolosluklarını tercih etmektedir. Konsolosluğa giderek daha kolay ve daha uygun fiyatlara vekâlet çıkarabilirsiniz.

Ancak yine de yabancı noterden vekâletname çıkarmak istiyorsanız bunun için ilk olarak yaşamakta olduğunuz ülkenin Lahey Sözleşmesi’ne dâhil olup olmadığına bakmalısınız. Eğer bulunduğunuz ülke sözleşmeye taraf ise vekâletname çıkarabilirsiniz. Bu vekâletnamenin Türkiye’de geçerli olması için Apostille Şerhi almanız ve Türkçe yeminli tercüme ettirmeniz gerekir. Apostille Şerhi Dışişleri Bakanlığı ya da Adalet Bakanlığı’ndan alınmaktadır.

Yabancı dilde çıkarılmış olan vekâletnamenin tercümesini büyükelçiliğin ya da konsolosluğun internet sitesinde bulunan yeminli tercümanlar listesinden bir tercüman tarafından yaptırmalısınız. Bu oldukça önemlidir. Türkiye’de isim değiştirme ile ilgili sürecin detayları için isim değiştirme davasına bakan avukatlar desteğinden faydalanmanız sizin için en doğru seçenek olacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.