Zafer’den Kareler ve Hatıralar
Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü münasebetiyle İlim Yayma Cemiyeti Kars Şubesi Ömer Nasuhi Bilmen Yurdu’nun hazırladığı “Çanakkale Zaferi’nden Kareler ve Hatıralar” adlı fotoğraf sergisi, İmam Hatip Lisesi’nin Mehteran gösterisiyle açıldı.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Sergi Salonu’ndaki açılışa Vali yardımcısı Karahan Daştan, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, İlim Yayma Cemiyeti Kars Şubesi Ömer Nasuhi Bilmen Yurdu Yönetim Kurulu Başkanı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Kapu, İlim Yayma Cemiyeti Yurt Müdürü Murat Hançer, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, AK Parti yönetimi ve vatandaşlar katıldı.
Serginin açılış kurdelesini de Vali yardımcısı Karahan Daştan ve Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak birlikte yaptılar.
Vali yardımcısı Karahan Daştan, “18 Mart Çanakkale Zaferi vesilesi ile İlim Yayma Cemiyeti’nin düzenlediği sergi açılışına gelmiş bulunmaktayız. Allah bizleri; o günün zaferi ile kahramanları ile hallenmeyi nasip etsin. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız. Hayırlara vesile olmasını temenni ederim” dedi.
Ömer Nasuhi Bilmen Yurdu Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Kapu da, “Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı öncesi kazanılan en büyük zaferdir. Türk milletinde derin izler bırakmıştır. Bu ümmetin insanları Çanakkale Zaferinde düşmana karşı kahramanca savaşarak düşmanı mağlup etmişlerdir. O zamanın ruh halini düşünürsek bütün ümmet birlik ve beraberlik duygusuyla bir araya gelmiş, düşmana karşı topyekün savaşmışlardır. Bizlerde o milletin torunları olarak o ruh halini içimizde yaşatmalı, onları yad etmeliyiz. Bu insanlık görevimizdir. Bugün, birlik ve beraberlik duygusunu tekrar hatırlamak ve halka bunu hissettirmek için burada bulunuyoruz. Ne mutlu bu hissi içimizde yaşabiliyorsak. Tüm millete hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Kapu ayrıca, “Amacımız; 18 mart Çanakkale Zaferini günümüz insanlarına gerek fotoğraflarla gerekse diğer imkanlarla o ruhu yaşatmak ve onları asla unutmayacağımızın bilinmesini sağlamaktır. Bu en büyük bu zaferi yaşatmak da bizim en büyük görevimizdir. Bu konudaki etkinliklerimiz devam etmekte. Güzel çalışmalar ortaya çıkaracağımızı umuyoruz. Geçmişte olduğu üzere şimdi de Türk, Kürt, Çerkez bütün millet hep beraber bu bilinci yaşamalı, tek yürek olarak bunu yaşatmalıyız. Geçmişte de bütünlük vardı. Şimdi de olmalıdır. Çanakkale Zaferi, beraberlik duygusunun bir ürünüdür. Bu ürünü günümüzde de yaşatmak için böyle etkinlikler yapılmalıdır. Etkinliğimiz bir hafta kadar sürecektir. Bütün öğrencilerimizi, halkımızı bekliyoruz. Teşekkürlerimi sunuyorum bu çalışmalar da emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.” şeklinde konuştu.
İlim Yayma Cemiyeti Yurt Müdürü Murat Hançer ise şunları söyledi:
“İlim Yayma Cemiyeti Kars şubesi ve Ömer Nasuhi Bilmen Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdundan ‘Çanakkale Zaferinden Kareler ve Hatıralar” adlı fotoğraf sergisini açmış bulunuyoruz. İlim Yayma Cemiyeti Kars Şubesinin tertip ettiği ‘Çanakkale Zaferinden Kareler ve Fotoğraflar Sergisi” Gazi Ahmet Muhtar Paşa Sergi Salonunda ziyarete açılmıştır.
Bu resim sergisi, çocuklarımıza ve gençlerimize milli ve manevi duyguları aşılamak, bir tarih şuuru ortaya koymak için hazırlanmıştır. Resim sergimizin hedefi, ilk, orta ve yükseköğretim öğrencilerine fotoğraflarla Çanakkale zaferini anlatmak, oradaki birlik, kardeşlik ruhunu, inancın başarıdaki önemini ortaya koymaktır. Bu sergiyi açmaktan muradımız; bir tarih şuurunu harekete geçirmek, bir tarih şuurunun oluşmasında tarihimizin en önemli parametlerinden biri olan “Çanakkale” olgusunu daha belirgin bir hale getirmektir. Tavırlarımızda, davranışlarımızda Çanakkale’de yaşadıklarımızın hem bir dram olması boyutuyla hem tarihe altın harflerle kazınmış zafer olması hesabıyla daha baskın hale getirmektir.
Tarih diyoruz çünkü; tarih insana özgü bir şeydir. Mahlukat içerisinde bir tarih şuuruna ihtiyaç duyan tek canlı insandır. Tarih diyoruz çünkü; medeniyet diyoruz ve medeniyet canlılar arasında sadece insana özgüdür. Medeniyet eğer bizim değerimizi muhafaza edip yücelttiğimiz bir iç kalemimizse; tarihin bir satırı medeniyetimizin bir tuğlası mesabesindedir. Merhum Akif’imiz “tarih tekerrürden ibarettir” derdi. Biz tekerrür etmemesini dilediğimiz bir tarihi yad etme ve zihin ve yürek boyutunda yaşatma derdindeyiz. Unutmamak zorunda olduğumuz şeydir tarihimiz, çünkü ünlü İslam düşünürümüz İbn-i Haldun derki, “geçmişler geleceğe suyun suya benzediği gibi benzerler” Yani “unutma” diyoruz geçmişin geleceğin olabilir.
Tekrar Çanakkale’ye ve onu yaşatan şartlara dönecek olursak Çanakkale Anadolu İslam Medeniyetinin Ehl-i salibe galibe çaldığı bir medeniyet savaşı bir teknoloji bir iman savaşı hatta bir doğu batı savaşıdır diyebiliriz. Çanakkale’ye Akif’in gözüyle baktığımızda ise, “kimi Hindu kimi yamyam kimi bilmem ne bela” dediği bir güruhun islamı yok etmek üzere bir araya gelmiş halini görüyoruz. Hasta adam dedikleri Osmanlıyı Agemamon zihniyetiyle linç etme girişimidir Çanakkale’de batının tavrı; Öyleyse onların gözünde katledilen bizim gözümüzde şehit olan 250 bin insanı aklımıza getirsek yeniden; evet Çanakkale tam da bir zulüm örneğidir ehl-i haç’ın.
O zaman bu zulmü unutmadan bu topraklar ve bu toprakları vatan kılan değerlere yeniden sımsıkı ve samimi bir şekilde sarılmamız gerektiğini hatırlarız. Ve son olarak şunu söyleyebiliriz: Çanakkale Bosna, Çanakkale Gazze, Çanakkale Filistin, Çanakkale İslam ümmetinin ayak bastığı, mücadele ettiği her toprak parçasıdır. Unutma geçmişin geleceğindir.”
Ardından sergi gezildi ve daha sonra da İmam Hatip Lisesi’nin mehteran gösterisine geçildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.